Placki: mąkę z proszkiem i solą zarabiamy z gorącą wodą (nie poparzcie się!), dodajemy olej, wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy kulę. Dzielimy na równe części, wałkujemy na placki i smażymy kilka minut z każdej strony na suchej patelni. Gorące zawijamy w ściereczkę - nie połamią się przy późniejszym zwijaniu.
Surówka i sos: kapustę drobno szatkujemy, marchewkę trzemy na grubych oczkach. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu, ucieramy na gładką emulsję. Wlewamy do warzyw, mieszamy dokładnie, odstawiamy.
Falafele: ciecierzycę płuczemy, mielimy w blenderze na masę z czosnkiem, szalotką i resztą składników. Kilkakrotnie będzie trzeba zdrapywać ze ścianek. Siekamy natkę, dodajemy, mieszamy. W płaskim garnku rozgrzewamy olej w takiej ilości, aby falafelki mogły swobodnie pływać nie przyklejając się do dna. Olej jest gotowy do smażenia, gdy wrzucony kawałek masy wypływa na wierzch. Formujemy zgrabne kotleciki (mokrymi dłońmi - ja mam wypasioną łyżkę do falafeli, stąd ten równy kształt ;-) smażymy aż się zrumienią. Wyławiamy łyżką cedzakową, osączamy na papierowym ręczniku.
Sos jogurtowy: łączymy w miseczce składniki sosu, dodajemy przeciśnięty czosnek.
Każdy placek smarujemy sosem, nakładamy surówkę dodajemy falafele i zwijamy. Podajemy! :)
Nadesłał(a) zielenina_blog,
dnia: Feb 23, 2012
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/02/to-nie-jest-obiad-ktory-zrobicie-w-15.html
chodzi o galaretkę dżemową jak słusznie zauważyła Patrycja, więc nie zawiera żelatyny. Poza tym bez problemu można zrobić wege galaretkę na agarze, a nawet taką kupić :)
Monika, jeżeli się łamią to kwestia mąki, spróbuj użyć innej następnym razem.
zielenina_blog
Aug 15, 2013
Ale przecież taka sklepowa dżemo-galaretka też nie zawiera żelatyny... Co najwyżej pektynę :)
patrycccja
May 25, 2013
Monika, jeżeli się łamią to kwestia mąki, spróbuj użyć innej następnym razem.
zielenina_blog Aug 15, 2013