7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Domowe tahini do hummusu

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Właśnie zrobiłam, pierwszy raz w życiu. Wyszło IDEALNE. Za moment zabieram się za hummus, mam nadzieję, że efekt powali nie tylko mnie ;]
TNT Oct 23, 2013


Zrobiłam swoje pierwsze tahini! Wyszło pierwsza klasa :) Z torebki 280g otrzymałam słoiczek 300 ml. Ciekawe jak będzie się przechowywało.
Nie miałam problemu z gorzkim smakiem. Najlepszy dowód - z dodatkiem słodu wyszedł pyszny deser o smaku chałwy :D
Użyłam sezamu obłuszczanego (czyli takiego, jaki najczęściej jest w sklepach), sprawdziłam że na surowo smak miał ok, prażyłam na małym gazie na złotybrązowy kolor. W maszynce do mielenia kawy przy odpowiednio dużej ilości sezamu i dłuższym mieleniu samoistnie wydziela się olej i nie potrzeba żadnych dodatków, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
patrycccja Jan 8, 2012

Dzieki za porady, spróbuję następnym razem i dam znać jak wyszło :))
~Kasia Sep 27, 2010

Znalazłam jeszcze info, że niełuskany sezam może być gorzki. No nie wiem. Niełuskany prażyłam tylko raz, ale zmienił się w takie leciutkie, nadmuchane ziarenka jak popcorn (ale z tego co pamiętam o normalnym smaku...), więc do prażenia używam teraz zawsze łuskanego. Może i ty spróbuj z łuskanym?
patrycccja Sep 27, 2010

Ja jeszcze nie trafiłam. Ale myślę, że albo był przeterminowany (sprawdziłaś datę?) albo źle przechowywany. W sezamie jest tłuszcz. Zjełczał i sezam jest gorzki. Jak się za długo praży i się go sfajczy, to też może się tak zrobić, ale ty piszesz że już sam w sobie był gorzki, więc to nie to.
patrycccja Sep 27, 2010

Mi wyszło gorzkie, sezam kupiłam niełuskany i jakiś gorzki jest...wiecie może dlaczego? I czy wam się też trafia taki gorzki sezam?
~Kasia Sep 26, 2010

Nie widzie sensu robienia tahini. Ja po prostu uprażyłam sezam, zmieliłam i dodałam do hummusu. Też wyszło suuuper. :)
Irokezik91 Jun 17, 2010

Ja to zrobiłam bez prażenia sezamu.
Zmieliłam 2 łyżki sezamu i dodałam łyżkę oleju.
Rewelacja:)))
Sezam rzeczywiście kosztuje grosze w porównaniu do tahini ze sklepu.
Zulejka Apr 3, 2008

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas