| 
 
 
  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | 
	
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 	
			
			
			
			
				
				
			
			
			
			
		
			
			
			
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					
						 
							 
						 
							  
							Grzanki do zupy (sześcianiki) naturalne, ziołowe lub czosnkowe
							
							Niby banał, a jednak trzeba wiedzieć, jak się robi. Ja grzanki bardzo lubię, ale sama robiłam może raz. Teraz przyszła pora na naukę ;) Świetne do pomidorówki, zup-kremów i w ogóle wszystkich gęstych zup :)
						 
							  
							Kanapka z awokado
							
							W oryginale ten przepis dostałam od mojej siostry... Tyle, że ona stosowała go na świeżych kajzerkach. Po drobniutkiej modyfikacji okazało się, że z chlebem razowym smakuje równie wyśmienicie :)
						 
							  
							Cynamonowe tosty francuskie (bez jajek)
							
							Tosty francuskie oryginalnie są daniem wegetariańskim – zawierają jajka, często masło . Ten słodki, śniadaniowy  przysmak da się je jednak z powodzeniem przerobić na wegański, równie smaczny.
						 
							  
							Ozdobne szczypiorki
							
								autor: pat
								dieta: wegańska
							 Adam: "Wygląda rewelacyjnie na stole, a bardzo łatwo zrobić."
						 
							  
							Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowym
							
							Świetna przekąska, która może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło.
						 
							  
							Kanapki z tofu / tofu-fetą i koncentratem
							
							Cebula to bardzo fajny dodatek - musi być tylko baaaardzo cieniutko posiekana. Będzie wtedy lekko chrupiąca, ale nie ostra. Od jej posiekania możemy też zacząć całe przygotowania - wtedy dodatkowo straci na ostrości.
						 
							  
							Ciecierzyca prażona z kuminem i chili
							
							Po co jeść chipsy z glutaminianem sodu czy aspartamem jak można zjeść taką oto przekąskę :)
						 
							  
							Kanapki z awokado i pestkami/orzechami
							
							Jeszcze jedna fenomenalna kompozycja z awokado. Moja mama twierdzi nawet, że smaczniejsza niż z warzywami ...
						 
							 
						  
							Crostini
							
								autor: Rena
								dieta: lakto-wege
							 Banalnie prosta, włoska przekąska podawana na ciepło - świetnie się sprawdza na "gadanych" imprezach i jako śniadanie czy podwieczorek...
						 
							  
							Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne)
							
							Pięknie odchodzą od gofrownicy :) Nazwałam je gofry "kanapkowe", bo wychodzą nieco inne niż tradycyjne - nie tak lekkie, słodkie, a przede wszystkim nie tak tłuste! Trochę bardziej zwarte i nie takie chrupiące. Dzięki temu w połączeniu z bardziej wytrawnymi składnikami (choćby jakaś pasta + warzywa) świetnie nadają się do przygotowania "kanapek". Na słodko oczywiście też dobre :) Uwaga: przepis jest bardzo elastyczny - skład mąk można dobierać do swojego gustu smakowego lub alergii.
						 
							  
							Onigiri
							
							Onigiri to popularna potrawa z Japonii. Jest zrobione z ryżu uformowanego w trójkątny lub owalny kształt, czasami zawinięte w nori. Obecnie onigiri jest jedną z popularniejszych przekąsek w Japonii. Służy często jako prowiant na drogę.
						 
							 
						 
							  
							Pycha kanapki z awokado i warzywami
							
							Pyszna kompozycja! Papryka, pieczarki i pomidory rewelacyjnie pasują do awokado. Czosnek też świetnie się z nim komponuje! Kiedyś myślałam, że zagłuszy delikatny smak awokado, a tu się okazuje ze wcale nie, bardzo zgrabnie się uzupełniają :)
Jestem zachwycona swoim dzisiejszym wynalazkiem! :)
						 
							 
						 
							  
							Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami
							
							Wykonanie jest bardzo proste, a do nadzienia możemy użyć swoich ulubionych składników modyfikując je w zależności od zawartości lodówki. Efekt jest naprawdę przepyszny, a wizualnie prezentuje się też całkiem nieźle :) Nadzienie świetnie skomponuje się z każdym razowym pieczywem, ja użyłam domowych bagietek na zakwasie. Można także użyć pieczywa o innym kształcie :)
						 
							  
							Sajgonki z nadzieniem ryżowo-pieczarkowo-warzywnym
							
								autor: ryfka
								dieta: wegańska
							 Sajgonki to potrawa kuchni wietnamskiej, gdzie nazywają ją "nem". Sajgonki są proste w wykonaniu, choć dosyć pracochłonne. Ale warto!
						 
						 
							  
							Faszerowane jajka w trzech kolorach
							
							Świetna przystawka na Wielkanoc i nie tylko.
						 
							  
							Kiszone pomidory
							
								autor: Rovdyr
								dieta: wegańska & RAW
							 Wspaniale orzeźwiające.
						  
							Kotlety sojowe po japońsku - w warzywach i pomidorowej marynacie
							
							Zmodyfikowany przepis na rybę po japońsku - przysmak mojej nie wege rodzinki.
						 
							 
						 
							  
							Mieszanka studencka z nerkowcami i migdałami
							
							Pyszne połączenie, bardzo pożywne. No i oczywiście zdrowe :) W przeciwieństwie do mieszanek sklepowych zawiera najsmaczniejsze dodatki, a nie najtańsze.
						 
							  
							Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili
							
							Dostałem kiedyś słoik od koleżanki... Otworzyłem i przeżyłem przepiękną przygodę smakową. Mieszanka słodko-kwaśna z dużą dawką ostrości... Bardzo łatwe do przyrządzenia, choć długotrwałe... |