7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili

Dostałem kiedyś słoik od koleżanki... Otworzyłem i przeżyłem przepiękną przygodę smakową. Mieszanka słodko-kwaśna z dużą dawką ostrości... Bardzo łatwe do przyrządzenia, choć długotrwałe...

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [28]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2,5-3 kg ogórków gruntowych
2-3 łyżki soli
8 łyżek oleju
0,5 kg cukru
1,5 szklanki octu spirytusowego
3 łyżeczki chili (lub więcej - ale na własne ryzyko)
główka czosnku

Przygotowanie:

Ogórki umyć. Jeśli są średniej wielkości - przekrajać wzdłuż na połówki, jeśli są większe - na ćwiartki (bez obierania!). Zasypujemy solą i zostawiamy na min. 3 godziny (jak mamy czas, to może to być nawet 4-5 godzin).

Dokładnie odlewamy wodę, polewamy ogórki podgrzanym olejem, przemieszamy. Gotujemy cukier połączony z octem, następnie zalewamy ogórki, dosypujemy chili i rozgnieciony czosnek. Całość ponownie mieszamy i zostawiamy na kolejne 3 godziny (ja dociskam ogórki w miednicy jakimś obciążonym naczyniem).

Bierzemy słoiczki, pakujemy do nich ciasno ogórki (robią się fajnie elastyczne) i dopełniamy pozostałą zalewą - powinno nam bez problemu wystarczyć to, co zostało na dnie naczynia. Nie dodajemy już żadnej wody - wystarczy zakręcić słoiki.

Na drugi dzień już mają piękny smak, a po tygodniu są - dla lubiących pikantność - delicjami :)

Wskazówki i uwagi:

Znając smak i nazwę wyszukałem w sieci wiele tak nazywających się przepisów. Jako inspirację wykorzystałem przepis z forum www.dobrakuchnia.com
Spotkałem się też z wersją, by ogórki chwilę zagotowywać - ja tego nie robię, a i tak trzymają mi się po parę tygodni - ale jak długo mogą być przechowywane? Nie wiem, bo potem za szybko je wyjadam...
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: Jul 20, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Izabeli, kapciowate nie są. Moje nawet po roku są chrupiące. Ogórki trzeba przerobić jak najszybciej po zerwaniu. Jak leżą to tracą wilgotność i się właśnie kapciowate robią.
Zrobiłam wczoraj kolejną porcję, chyba już piątą w tym roku :))) Uwielbiam przetwory bez pasteryzacji.
I potwierdzam to co Belgowa mówi: ta zalewa jest rewelacyjna jako sos do sałatek - nie wylewać.
Genialny przepis, dzięki Zabrzanin :)
~Marta Aug 27, 2014

A nie wychodzą wam takie jakby kapciowate? Nadal bardzo smaczne, ale na visus średnie. Robiłam ze 2 razy, według innego przepisu, i właśnie takie śmieszne były, ale pyszne. Trzymały sie do wiosny!
izabeli Aug 27, 2014

Panie "zabrzanin", dziekuje za przepis, doskonale sie sprawdza(ja dorzucam gozdziki, raczej mielona papryczke chili i troche curry). A do Pana "jacek": na litosc, zadnej wody, przepisy uwazniej czytac, to zalewa Panu zostanie.Do sloiczka odlac i... wykorzystywac np. do winegretow i sosow wszelkich. Wykonac!
~belgowa Aug 25, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ogórki w zalewie curry (wegańska)
Marynowane ogórki z sezamem (wegańska)
Najlepsze ogórki w zalewie musztardowej (do słoików) (wegańska)
Czarne oliwki marynowane w aromatycznej oliwie z oliwek z chili (wegańska & RAW)
Makaron po meksykańsku (wegańska)
Naleśniki po meksykańsku (bez ograniczeń)
Fasolka po meksykańsku (wegańska)
Krótko kiszona papryka (wegańska & RAW)
Ogórki konserwowe (wegańska)
Ogórki małosolne (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas