
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Kiszone pomidoryWspaniale orzeźwiające.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:pomidory (tyle, ile zmieści się do słoja)
"zestaw do kiszenia": koper czosnek chrzan 2-3 listki porzeczki niejodowana sól woda Przygotowanie:
Pomidory dokładnie umyć. Koper pociąć na drobniejsze kawałki. Czosnek podzielić na ząbki, które należy przekroić na pół. Korzeń chrzanu, jeśli jest duży też pociąć na mniejsze kawałki; listki zostawić w całości.
Przygotować roztwór do zalania pomidorów: 1 stołowa łyżka soli na litr wody. Na dnie słoja ułożyć trochę kopru, czosnku, listek porzeczki, ułożyć połowę pomidorów, znów warstwę "dodatków", ponownie pomidory i "dodatki". Na samym wierzchu należy starannie ułożyć listek chrzanu, tak by dokładnie przykrył pomidory. W trakcie kiszenia na wierzchu będzie wytwarzała się pleśń, którą będzie można sprawnie usunąć razem z liściem chrzanu. Pomidory zalać roztworem i odstawić na co najmniej 2 tygodnie (wcześniej nawet nie próbować – niedobre ;-) Polecam ustawienie słoja na talerzu – podczas kiszenia całość robi się aktywna i może "wylać". Z tego samego powodu nie należy szczelnie zamykać słoja. Gdy pomidory są gotowe, można wstawić je do lodówki, żeby się nie przekisiły. Wskazówki i uwagi:Pomidory wybieramy nieduże – o średnicy nie większej niż ok. 5 cm. Muszą mieć ładną skórkę bez żadnych uszkodzeń. Do kiszenia najlepiej nadają się pomidory lima, ale mogą też być gruntowe.
Ja zawsze używam do kiszenia słoja, ponieważ ma zwężającą się szyjkę, więc "blokuje" pomidory i nie pozwala im wypływać. Jeśli kisimy w ceramicznym pojemniku, to należy pomidory czymś przygnieść z góry, np. odwróconym talerzykiem. Sposób jedzenia tych pomidorów zawsze wzbudza emocje :-))) Są dwie szkoły: nakłuć i wyssać zawartość, albo delikatnie zdjąć całą skórkę i od razu calutkiego pomidora wpakować do buzi. Skórka bardzo łatwo odchodzi, a środek jest wyjątkowo soczysty, więc łatwo jest się tym sokiem oblać aż po same łokcie. U mnie w domu ulubiona pozycja do jedzenia tego przysmaku to "nad zlewem" :D
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() ![]() Nowe komentarze:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Właśnie otworzyłam pierwszy słoik i...myślałam,że mi nie wyszły bo takie miękkie,a okazuje się,że tak ma być!W smaku pyszne,wspaniale orzeżwiające.Poprzekrawałam je na pół i posypałam drobno pokrojoną cebulką,sól,pieprz i na świeży chlebuś z masłem!Sok ze słoika też super,a gdyby całą zawartość zmiksować... kucharkalitewsk Jan 14, 2012 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Surówka z pomidorów i ogórków kiszonych (wegańska & RAW)Bazyliszek - surówka z cykorii, ogórka kiszonego i pomidora (wegańska & RAW) Sałatka z czerwonej fasoli, ogórka kiszonego, papryki i pomidora (lakto-wege) Zapiekanka z okary z papryką, pomidorem i ogórkiem kiszonym lub konserwowym (wegańska) Barwna sałatka wiosenna (pomidor + ogórek kiszony + papryka) (wegańska & RAW) Kiszenie barszczu (wegańska) Grzyby kiszone (wegańska) Kiszone ogórki (wegańska) Kapuśniak z kiszonej kapusty (wegańska) Kapusta kiszona z kurkami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~grizly Nov 4, 2013