puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
"Serowy" sos ze słonecznika
Bardzo sympatyczny sos, smakiem przypomina sos zrobiony z serka topionego; świetny do makaronu. Wielkim jego plusem jest to, że bazą jest słonecznik, a nie nerkowce (jak w większości wegańskich serowych produktów), co znacznie obniża koszt produkcji ;)
-
Aioli - sos czosnkowy na majonezie
autor: ryfka
dieta: wegańska
Popularny zwłaszcza na południu Francji.
-
-
-
Sos kreolski (pomidorowy z czosnkiem, imbirem i tymiankiem)
autor: ~Kuna
dieta: wegańska
Pomidorowo-ziołowy, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Ja podałam do warzyw z grilla, do tego były ziemniaczki, też z grilla :) Następnym razem zrobię może do warzyw na parze lub lekko podduszonych na oliwie i np. makaronu.
-
Majonez z ryżu
autor: zima
dieta: wegańska
Na serio smakuje majonezowo.
-
-
Balsamiczny sos winegret do sałat
autor: pat
dieta: wegańska
Spróbuj kiedyś zrobić sałatę z sosem składającym się z octu balsamicznego, miodu i oleju winogronowego. Może to być sałata z salaty ;-), z pomidorem, ogórkiem kiszonym albo może to być biała kapusta z marchewką i porem - każda kompozycja jest pyszna z takim sosem.
-
Chiński dip (sos) sojowo-imbirowy
autor: pat
dieta: wegańska
Herbatka: "te chińskie dipy nie są zbyt wyszukane ;-)"
-
-
Chutney (czatnej) z jabłek z imbirem, anyżem, słodką i ostrą papryką
autor: Simao
dieta: wegańska
Chutney, czatnej, hindi: चटनी ćatni - gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników. W południowych Indiach podawany wraz z sambarem jako dodatek do dosy.
-
Chutney jabłkowy z rodzynkami
autor: pat
dieta: wegańska
Kuchnia australijska.
-
Chutney marchewkowy z charakterem (do słoików)
Gęsty sos z lekko chrupiącą marchewką i licznymi niespodziankami. Idealny dodatek do zimowego obiadu: ryżu/kaszy/makaronu lub jako przystawka.
-
Chutney żurawinowo-pomarańczowy na surowo
autor: ~ama
dieta: wegańska
Podawać do indyjskich dań, kotletów (zwł. strączkowych), smażonego tofu itd.
-
Kulkowy chutney z dyni
autor: ~zen
dieta: wegańska
Niby ten przepis został zakwalifikowany na kuchnia.tv do sosów i kuchni indyjskiej. Wg. mnie jest to raczej przepis inspirowany kuchnią indyjską, bo na pewno nie ma postaci tradycyjnego chutneyu, tylko kawałków (np. kulek) dyni zanurzonych w dość gęstym, aromatycznym sosie. Jak dla mnie super alternatywa dla dyni marynowanej - o wiele bardziej aromatyczna :)
-
Majonez dziadziusia
autor: Rena
dieta: wegańska
Burt: "Oto jedyny słuszny przepis na majonez dziadziusia. Podał mi go mój śp. Dziadek"
-
Majonez sojowy
Gwarancja gęstości i smaku!
-
Majonez z awokado
Zielona alternatywa dla majonezu, do burgerów idealna.
-
Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez)
Kolejna wariacja na temat majonezu z mleka sojowego. Tym razem z mniejszą ilością oleju i ugotowanym ziemniakiem, gdyby majonez miał okazać się za rzadki.
-
Makaron razowy w bardzo pomidorowym sosie
autor: KKKG
dieta: wegańska
Makaron z sosem na bazie świeżych i suszonych pomidorów. Aromatyczny i pożywny. Sos świetny do pizzy, kaszy, makaronu lub jako zamiennik niezdrowego ketchupu.
-
Ostry sos chiński na bazie soku pomarańczowego
autor: Kuna
dieta: wegańska
Doskonałe do duszonych lub smażonych warzyw.
-
Pesto
Pesto nadaje się do makaronu, pieczonych ziemniaków, innych pieczonych lub duszonych warzyw, tofu. Polecam eksperymenty, np. pietruszka zamiast bazylii, orzechy włoskie zamiast piniowych, itd.
-
-
"Pesto" słonecznikowo-szpinakowe
autor: tiny
dieta: wegańska
Na pomysł wpadłam po przeczytaniu kilku przepisów na pesto, w niektórych występował szpinak, a w niektórych słonecznik, ale nigdy razem.
-
Pesto z rukoli z pestkami dyni i ziemniakiem
autor: kaka
dieta: wegańska
Bardzo dobry sos do makaronu penne.
|