7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Pesto

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Powyższe proporcje mi nie odpowiadały - zdecydowanie za dużo pinii. Nie wiem ile to może być duży pęk, ale na 200 g bazylii (2 szklanki dosyć upchanych liści) dałam 50 g pinii (2/5 szkl.) i orzeszki całkowicie zdominowały smak. I kolor ;) Musiałam domiksować sporo więcej zielska, żeby przypominało pesto. Do tego koniecznie sól, min. 1/2 łyżeczki.
Tak czy siak bez porównania wolę pesto pietruszkowe z prażonymi pestkami: puszka.pl/przepis/7801-pyszne_pesto_pietruszkowe_w_ktorym_natka_pietruszki_zupelnie_zmienia_swoja_osobowosc.html - mogę jeść łyżkami :D Bazyliowe jest mocniejsze w smaku, bardziej wyraziste i lepiej pasuje np. do "kanapeczek" z ziemniaków i pomidorów, ale poza tym wygrywa pietruszkowe :)
patrycccja Sep 27, 2013

Zamiast orzechów piniowych polecam płatki migdałowe! Dużo łatwiej się miksuje i pycha!
~papa Sep 9, 2013

polecam pesto z pietruszki ma bardzo delikatny smak,mozna rowniez dodac prazone orzechy laskowe.
gaga1 Aug 14, 2011

ostatnio zrobilam cos ala pesto: zmiksowalam peczek koperku + ziarna slonecznika + olej z winogron (troche tanszy od oliwy z oliwek i ma lagodny smak) + troche wody + sol czosnkowa (albo sol + odrobine czosnku). Mozna tym polac makaron albo ziemniaki.
autor anonimowy Aug 10, 2007

zamiast orzeszkow piniowych pesto jest pyszne z orzeszkami nerkowca
autor anonimowy Jul 4, 2006

Do pesto warto dodać soku z cytryny lub limonki (na podaną ilość nawet z 1/2 cytryny) i szczyptę cukru.
To wspaniale podkreśla jego smak, likwiduje pewną "mdłość" pochodząca z orzechów i oliwy.
Piniole można zastąpić choćby ziarnami słonecznika podprażonymi lekko na patelni.
~Sowa Jun 24, 2006

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas