7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pesto

Pesto nadaje się do makaronu, pieczonych ziemniaków, innych pieczonych lub duszonych warzyw, tofu. Polecam eksperymenty, np. pietruszka zamiast bazylii, orzechy włoskie zamiast piniowych, itd.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

duży pęk bazylii - same liście
czosnek, wg. upodobania (1 ząbek lub kilka)
100-150 g orzeszków piniowych
kilka łyżek oleju/ oliwy
szczypta soli (lub nie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę. Jeśli jest bardzo gęsta, dodajemy trochę więcej oleju/ oliwy.

Wskazówki i uwagi:

W słoiczku, przykryte warstwą oliwy, pesto może być przechowywane w lodówce do tygodnia (sól to naturalny konserwant, więc warto ją w takim przypadku dodać). Pesto można też mrozić.
Nadesłał(a) katarzynams, dnia: 2003-08-07 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Powyższe proporcje mi nie odpowiadały - zdecydowanie za dużo pinii. Nie wiem ile to może być duży pęk, ale na 200 g bazylii (2 szklanki dosyć upchanych liści) dałam 50 g pinii (2/5 szkl.) i orzeszki całkowicie zdominowały smak. I kolor ;) Musiałam domiksować sporo więcej zielska, żeby przypominało pesto. Do tego koniecznie sól, min. 1/2 łyżeczki.
Tak czy siak bez porównania wolę pesto pietruszkowe z prażonymi pestkami: puszka.pl/przepis/7801-pyszne_pesto_pietruszkowe_w_ktorym_natka_pietruszki_zupelnie_zmienia_swoja_osobowosc.html - mogę jeść łyżkami :D Bazyliowe jest mocniejsze w smaku, bardziej wyraziste i lepiej pasuje np. do "kanapeczek" z ziemniaków i pomidorów, ale poza tym wygrywa pietruszkowe :)
patrycccja 2013-09-27 20:53:42.555

Zamiast orzechów piniowych polecam płatki migdałowe! Dużo łatwiej się miksuje i pycha!
~papa 2013-09-09 23:42:59.128

polecam pesto z pietruszki ma bardzo delikatny smak,mozna rowniez dodac prazone orzechy laskowe.
gaga1 2011-08-14 19:58:17.47

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos pesto (lakto-wege)
Pesto z cukinii (bez ograniczeń)
Domowe pesto (lakto-wege)
Spaghetti z tofu i pesto (lakto-wege)
Sos pesto klasyczny (lakto-wege)
Pesto szczawiowe do makaronu (lakto-wege)
Racuchy z czerwonym pesto (bez ograniczeń)
Penne z pesto i soją (wegańska)
Pesto z awokado i rukoli (wegańska)
Pyszne pesto z roszponki (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas