7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Majonez dziadziusia

Burt: "Oto jedyny słuszny przepis na majonez dziadziusia. Podał mi go mój śp. Dziadek"



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 litry oleju
1 litr octu
kilka łyżek musztardy

Przygotowanie:

Weźmij oleju przedniego litry trzy, i octu jeden, a też musztardy dobrej łyżek pare. Wlej olej do miednicy, a nad nim ustaw z octem butelkę, a korek przedziuraw tak, by skapywał równo, wolno i nieprzerwanie tak jako się należy. Przy temperaturze stałej mieszaj ciągle a równomiernie, a w jedną stronę, aby się nie zważyło. A do smaku nie zapomnij dodać musztardy drobinę pod mieszania koniec, gdy malmazyja biała już będzie.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 18, 2001
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Burt
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Temperatura ta sama, o użyciu mieszadeł nawet nie pomyślałam, wzięłam blendującą końcówkę.
Więc jedynie może być za szybko, bo wszystko inne mam ok... albo po prostu się nie da :( Spróbuję następnym razem na najniższych obrotach. Do trzech razy sztuka ;)
Luna7 Mar 24, 2013

Luna7, wszystkie składniki miały taka samą temperaturę? Mieszałaś ręcznie czy jakimś sprzętem? Jakim? Bo mikser (z 2 mieszadłami do wyrabiania ciasta) się nie nadaje. Może być blender (końcówka z nożykami albo taka jak do ubijania piany z białek) ale też nie można włączyć zbyt dużej prędkości. Trzeba na minimum lub niewiele większa prędkość. No a czasem po prostu nie wychodzi ;) Ja do tej pory robiłam tylko z makaronu i mleka sojowego oraz z samego mleka, więc tego przepisu nie próbowałam, ale zasady są uniwersalne.
patrycccja Mar 23, 2013

Małmazyja była biała, ale prawie wcale nie zgęstniała.
Nie wiem, co robię źle, przepis pod tym względem jest dość niejasny, ale to już moje któreś podejście i ciągle wychodzi mi półpłynna masa... nawet bardziej płynna od półpłynnej, ledwie co zgęstniała. Dawałam czosnek, musztardę do zgęstnienia i dużo nie pomagało.
Chyba w końcu pójdę na łatwiznę i zrobię z mleka sojowego, ziemniaka, tofu, ryżu albo fasoli...
Ale do sałatki warzywnej ujdzie.
Luna7 Mar 23, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pokrzywy w majonezie (ovo-wege)
Majonez domowy (ovo-wege)
Majonez tradycyjny (ovo-wege)
Majonez muślinowy (bez ograniczeń)
Majonez czosnkowy (bez ograniczeń)
Majonez z ziemniaków (wegańska)
Majonez fasolowy (wegańska)
Majonez koktajlowy (bez ograniczeń)
Majonez z awokado (wegańska)
Majonez z ryżu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas