7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Majonez dziadziusia

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Temperatura ta sama, o użyciu mieszadeł nawet nie pomyślałam, wzięłam blendującą końcówkę.
Więc jedynie może być za szybko, bo wszystko inne mam ok... albo po prostu się nie da :( Spróbuję następnym razem na najniższych obrotach. Do trzech razy sztuka ;)
Luna7 2013-03-24 00:16:16.567

Luna7, wszystkie składniki miały taka samą temperaturę? Mieszałaś ręcznie czy jakimś sprzętem? Jakim? Bo mikser (z 2 mieszadłami do wyrabiania ciasta) się nie nadaje. Może być blender (końcówka z nożykami albo taka jak do ubijania piany z białek) ale też nie można włączyć zbyt dużej prędkości. Trzeba na minimum lub niewiele większa prędkość. No a czasem po prostu nie wychodzi ;) Ja do tej pory robiłam tylko z makaronu i mleka sojowego oraz z samego mleka, więc tego przepisu nie próbowałam, ale zasady są uniwersalne.
patrycccja 2013-03-23 20:12:05.643

Małmazyja była biała, ale prawie wcale nie zgęstniała.
Nie wiem, co robię źle, przepis pod tym względem jest dość niejasny, ale to już moje któreś podejście i ciągle wychodzi mi półpłynna masa... nawet bardziej płynna od półpłynnej, ledwie co zgęstniała. Dawałam czosnek, musztardę do zgęstnienia i dużo nie pomagało.
Chyba w końcu pójdę na łatwiznę i zrobię z mleka sojowego, ziemniaka, tofu, ryżu albo fasoli...
Ale do sałatki warzywnej ujdzie.
Luna7 2013-03-23 19:48:46.953

Tak, musztarda jest, tak jak i jajko, dobrym łącznikiem. Poza tym dobrze jest dodać do majonezu (tak jak do innych dressingów) trochę miodu, który jest naturalnym konserwantem i który sprawia, że majonez dłużej dobrze prezentuje się na talerzu, ale to już nie dla wegan :)
ryfka 2012-02-09 11:18:16.741

tez sprobuje :)
agnmid 2012-02-07 17:20:46.923

Nie, nikt sobie jaj nie robi. Musztarda, tak jak żółtko jajka, jest naturalnym emulgatorem. Znaczy się pozwala na otrzymanie emulsji z dwóch składników, które normalnie się mieszać nie chcą (tłuszcz i woda, tłuszcz i ocet). Sama nie robiłam, bo nie przepadam za majonezem - zwyczajnie się od niego odzwyczaiłam - ale kiedyś chyba zrobię chociażby po to, żeby dodać na Puszkę zdjęcie ;)
patrycccja 2012-02-07 16:31:09.498

Sądzę, że nikt nie testował. A że bez jajek, to może znaczyć, że autor jaja robi sobie z czytających ten przepis.
sq5lwv 2012-02-07 14:47:11.135

? I bez jajek, albo czegoś w zastępstwie wyjdzie? Ktoś już przetestował?
~Sagitta 2011-05-04 14:12:53.666

Po co komu 4 litry majonezu ;P
~Louna 2010-02-15 21:54:40.869

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas