7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chutney żurawinowo-pomarańczowy na surowo

Podawać do indyjskich dań, kotletów (zwł. strączkowych), smażonego tofu itd.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 kg świeżych żurawin
2 pomarańcze
1 szkl. cukru (nie trzeba od razu dodawać całego, jeśli wolimy mniej słodkie)
1/2 łyżeczki świeżego, startego imbiru (albo 1/4 łyżeczki mielonego)
szczypta (mniej niż 1/8 łyżeczki) zmielonych goździków

Przygotowanie:

Jedną pomarańczę obrać ze skórki i białej "gąbki", drugą porządnie wyszorować szczoteczką i wyparzyć (żeby pozbyć się chemii, którą są nasączone). Obie pomarańcze pokroić w kawałki, wrzucić do malaksera, dodać żurawiny i cukier wymieszany z przyprawami. Pulsować (włączać i wyłączać malakser) przez kilka sekund, aż kawałki będą wielkości połówki grochu.

Odstawić w chłodne miejsce do przegryzienia. Wymieszać przed podaniem. Można ozdobić cienko pokrojonymi plasterkami pomarańczy.

Wskazówki i uwagi:

Można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce do tygodnia. Naczynie musi być szklane lub stalowe.
Nadesłał(a) ~ama, dnia: Aug 12, 2011
Źródło/autor przepisu: Magdalena Bassett, pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos żurawinowy (wegańska)
Sos żurawinowy z jabłkiem (wegańska)
Dżem żurawinowo-jabłkowy (wegańska)
Chutney z pomidorów (wegańska)
Chutney brzoskwiniowy (wegańska)
Chutney z gruszek (wegańska)
Kulkowy chutney z dyni (wegańska)
Chutney jabłkowy z rodzynkami (wegańska)
Chutney imbirowy do słoików (wegańska)
Chutney gruszkowy (do słoików) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas