7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ostry sos chiński na bazie soku pomarańczowego

Doskonałe do duszonych lub smażonych warzyw.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szklanka soku pomarańczowego
3 papryczki chilli
mały kawałek imbiru
ząbek czosnku
szalotka
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki cukru
łyżka mąki kartoflanej
szklanka zimnej wody
sól

Przygotowanie:

Chilli przeciąć na pół, usunąć nasiona pod bieżącą zimną wodą, drobno posiekać. Imbir, czosnek i szalotkę obrać, drobno posiekać.

W płaskim niedużym garnku zagrzać sok pomarańczowy. Wrzucić chilli, imbir, czosnek i szalotkę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Dodać przecier pomidorowy, ocet i cukier. Przykryć, gotować na małym ogniu 5 min.

Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie. Powoli wlewać do sosu stale mieszając. Zagotować, posolić, zdjąć z ognia. Można nim też zalać lekko podsmażone jarzyny, a następnie zagotować.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: Feb 28, 2007
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu z gr. dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Hmm, niczego sobie... choć akurat z makaronem to mało. A przepis szacuję na dwuosobowy.
Luna7 Jan 22, 2013

pycha
gaga1 May 4, 2011

x
~nhcrew Oct 8, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chiński sos słodko-kwaśny (na bazie koncentratu pomidorowego) (wegańska)
Makaron chiński na ostro (wegańska)
Wegańska galaretka z truskawkami i porzeczką na bazie soku (wegańska)
Sos z mieszanką warzyw chińskich (wegańska)
Sos musztardowy na bazie żółtka (ovo-wege)
Sos do makaronu na bazie dyni (wegańska)
Sos czosnkowy na bazie tofu (wegańska)
Chiński dip (sos) sojowo-imbirowy (wegańska)
Sos chrzanowy na bazie zasmażki z mąki (lakto-wege)
Sos majonezowy na bazie mleka skondensowanego (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas