7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos jabłkowo-czosnkowy 5 smaków

Ekspresowy, aromatyczny sos, trochę próbujący naśladować chutney. Fantastyczny np. do fasolki szparagowej. Jeśli podamy ją do obiadu to fantastycznie będzie łączyć się z sałatą z winegretem i pomidorami.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szklanka jabłkowego musu ze słoika
2 ząbki czosnku
sól
0,5 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
świeżo zmielony pieprz
łyżeczka neutralnego w smaku oleju (np. słonecznikowy lub z pestek winogron)

Przygotowanie:

Raz, dwa trzy i pyszny sos gotowy: czosnek ucieram na tarce o małych oczkach, dodaję do musu i solę. Dodaję łyżeczkę oleju, bo to tłuszcz jest nośnikiem aromatów. Doprawiam pieprzem i mieszanką 5 smaków. Podgrzewam, nie gotuję. I już!

Wskazówki i uwagi:

* Jeśli mus zawiera cynamon lub goździki to tym lepiej :)
* Co do pieprzu, to najlepiej użyć biały lub zielony, bo są delikatniejsze i bardziej aromatyczne, ale czarny też będzie ok.
* Czosnek można dodawać po trochu, żeby dostosować smak sosu do własnych preferencji. Jeśli zrobi się za mocny, wystarczy nieco dłużej potrzymać go na gazie - czosnek złagodnieje.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Sep 8, 2009
Źródło/autor przepisu: przeróbka przepisu na sos jabłkowo czosnkowy
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos jabłkowo czosnkowy (wegańska)
Pasta fasolowo-sojowa o smaku czosnkowym (wegańska)
Sos chrzanowo-jabłkowy (lakto-wege)
Sos włoski (czosnkowy) (wegańska)
Sałatka z sosem czosnkowym (bez ograniczeń)
Sos czosnkowy (z nerkowców) (wegańska)
Sos czosnkowy "majonezowy" (wegańska)
Wegański sos czosnkowy (wegańska)
Rurki (penne) o bogatym smaku - w sosie pomidorowym z oliwkami, kaparami i ostrą papryczką (wegańska)
Spaghetti o dwóch smakach [Spaghetti ai due sapori] - ze smażonym bakłażanem i sosem pomidorowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas