7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos do sajgonek na bazie octu ryżowego

Taki sos zrobiłam do spring rolls - "surowych" sajgonek doskonałych również na upał.

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na ok. 15 sajgonek

3 łyżki octu ryżowego [*]
3 łyżki słodkiego sosu chili
1,5 łyżki sosu sojowego
ew. 0,5-1 łyżka wody

opcjonalnie dla aromatu 1 lub wszystkie z poniższych dodatków:
- 6 kropli oleju sezamowego zimnotłoczonego (ma bardzo silny aromat)
- ok. 1/2 łyżeczki startego imbiru (lub odciśniętego z niego soku)
- mały ząbek czosnku

Przygotowanie:

Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wszystkie składniki wymieszać.

Wskazówki i uwagi:

[*] Ocet ryżowy ma bardzo neutralny zapach, nie to co winny czy jabłkowy. Dlatego w tym przypadku nie wydaje mi się, żeby można było stosować je wymiennie. Aktualnie ocet ryżowy jest jednak stosunkowo łatwo dostępny, więc nie powinno być problemu.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-07-16 21:09:38.241
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Przepyszny sos! :) Nie miałam oleju sezamowego, a imbiru nie lubię - ale mimo braku tych dwóch składników i tak wyszedł mega! :)
~Buffy 2015-03-13 13:25:06.822


prościutki, szybciutki i pyszniutki, czyli- sos idealny! :)
orzechova 2013-08-18 18:18:46.259

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ocet jeżynowy na bazie octu jabłkowego (wegańska)
Sos musztardowy na bazie żółtka (ovo-wege)
Sos do makaronu na bazie dyni (wegańska)
Sos czosnkowy na bazie tofu (wegańska)
Sos do sałaty(-ki) z octem balsamicznym i czosnkiem (winegret) (wegańska)
Sos chrzanowy na bazie zasmażki z mąki (lakto-wege)
Sos curry (na bazie winegretu i majonezu) (bez ograniczeń)
Sos majonezowy na bazie mleka skondensowanego (lakto-wege)
Sos czosnkowy na bazie bułki tartej i żółtek (ovo-wege)
Sos czosnkowy na bazie namoczonej bułki i żółtka (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas