7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Płaski chlebek z patelni (do zawijania)

Taki chlebek pasuje niemalże do wszystkiego. Szczególnie jednak do sosów typu tzatziki lub innych dipów na bazie twarogu, majonezu lub koncentratu pomidorowego. Do tego można podać surowe warzywa. Polecam zawijany wegański kebab - wersję podstawową.

Średnia ocena: [4.7 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [13]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg mąki
6 łyżek oleju
20 g soli
50 g drożdży
70 ml + 500 ml letniej wody

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej dołek. Drożdże rozpuszczamy w 70 ml wody, jeśli dodamy też troszeczkę (tak na czubku łyżeczki) cukru - będą lepiej pracowały. Wylewamy drożdże do mąki, przysypujemy je mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto mikserem. Nie powinno się ono kleić do rąk.

Formujemy z ciasta około 150 g kulki, układamy je na ręczniku do naczyń lub podsypujemy mąką, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia kolejne 20 minut.

Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu. Rozwałkowujemy pojedynczo kulki, podsypując delikatnie mąką, do wielkości patelni i smażymy (opiekamy?) z obu stron do lekkiego zabrązowienia (generalnie trwa to dosyć krótko). Tylko uwaga! Nie należy zbyt mocno chlebka wysuszyć, gdyż nie będzie można go zawijać.

Wskazówki i uwagi:

Wielkość formowanych kulek zależy od Was. Dla mnie 150 g ciasta sprawdza się w praktyce na patelni o średnicy 28 cm.

Podany przepis na ciasto drożdżowe wykorzystuję także przy gotowaniu pyz na parze. Formuję wtedy do wyrośnięcia kulki 80-gramowe. A pizza pieczona w piecu kamiennym wg tego przepisu jest pyszna :-)
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: Jul 30, 2012
Źródło/autor przepisu: "Gastronomia" pisemko w gazecie codziennej w Paragwaju
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Racja drożdże tu nie pasują.. bo w sumie ciasto i tak nie wyrasta.. a bez nich to już po prostu pita.
~Anita May 30, 2013

O! Tylko z mąki żytniej - na pewno nie! Ewentualnie z małą częścią mąki żytniej, ale i tu nic nie mogę gwarantować, bo z tego co wiem żytnia nie lubi drożdży.
Iwo-na May 14, 2013

Czy te chlebki można zrobić z mąką żytnią razową?
Kawaii May 12, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Roti, chapati - płaski, "smażony" chlebek indyjski (wegańska)
Gołąbki bez zawijania (wegańska)
Tortilla elastyczna (do zawijania farszu) (wegańska)
Chlebek szpinakowy (lakto-wege)
Chlebek Pychotka (wegańska+miód)
Chlebek z Ardei (wegańska)
Chlebek z ziarenkami ;) (wegańska)
Chlebek do zup (wegańska)
Jabłka z patelni (wegańska)
Kalafior z patelni (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas