
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Hummus z chrzanem (bez czosnku)To połączenie wydawało mi się bardzo podejrzane, ale poleciła mi je znajoma, która w kulinariach jest dosyć otrzaskana. Stwierdziła, że w Bejrucie (knajpa w W-wie) jest najlepszy hummus - właśnie taki nietypowy, z chrzanem. Musiałam spróbować i faktycznie, wyszedł bajeczny! Pyszny, aromatyczny, lepszy niż oryginalny w knajpie ;D Najśmieszniejsze, że uwielbia go też mój Wojtek, chociaż nie lubi chrzanu ;) Nareszcie mogę objadać się hummusem nie martwiąc się, że później będę ziała czosnkiem ;)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:puszka ciecierzycy (lub ciecierzyca gotowana)
3 lub więcej czubatych łyżeczek chrzanu ze słoiczka (bez śmietany itp.) + ew. 1-3 łyżeczki dżemu żurawinowego, jeśli chrzan nie był doprawiony cukrem ew. 1-3 średnio czubate łyżki tahini, czyli pasty sezamowej 3 łyżki oliwy 2,5 łyżki soku z cytryny 3-5 łyżek wody sól, max. 1 płaska łyżeczka na puszkę (lub więcej jeśli używamy gotowanej ciecierzycy) domowy, tarty chrzan zapewne też jest ok, ale należy go dać zdecydowanie mniej - całość i tak wyjdzie raczej ostra, ale co kto lubi :) Przygotowanie:
Odsączoną ciecierzycę należy bardzo dokładnie zmiksować blenderem razem z pozostałymi składnikami. Lepiej miksować nieco za długo niż za krótko :), inaczej nie będzie takie gładkie i takie dobre.
Podajemy z pieczywem, oliwkami, pomidorami, innymi warzywami... Wskazówki i uwagi:Oparte na proporcjach hummusu z czosnkiem w wersji light. Kto woli, może użyć proporcji oryginalnych, z pominięciem wody: 8 łyżek oliwy, najlepiej extra vergine + 6 łyżek soku z cytryny.
Hummus jest przepyszny niezależnie czy dodamy tahini czy nie :) Chrzan ze słoiczka jest zazwyczaj doprawiony kwaskiem i cukrem. Mi osobiście bardzo odpowiada lekki, słodkawy posmak - pasuje do chrzanu. Na tej samej zasadzie robi się np. chrzan z żurawinami. Co więcej - poszłam za ciosem i robiąc hummus z chrzanem, który nie był dosładzany, doprawiłam go lekko dżemem żurawinowo-jabłkowym. Wyszedł pycha :) ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() Nowe komentarze:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() to mój pierwszy hummus, wyszedł bardzo smaczny! uświadomiłem sobie, że od dawna miałem ochotę na chrzan. dzięki za ten przepis! sleep lover Nov 12, 2012 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genialne połączenie: chleb razowy, na to plaster gruszki posmarowany hummusem z chrzanem. Co za smak... Trzeba to powtórzyć!!! Dana Nov 6, 2012 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pasta soczewicowo-marchwiowa (z chrzanem lub bez) (wegańska)Hummus (wegańska) Mój hummus (wegańska) Cebulowy hummus (wegańska) Chrzan w śmietanie (lakto-wege) Chrzan z burakami (lakto-wege) Chrzan z żurawinami (wegańska) Pomarańczowy chrzan (wegańska) Syrop z czosnku na przeziębienie (wegańska+miód) Hummus z pieczoną dynią (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Właśnie się zajadam hummusem z wasabi, jest PYCHA! Zrobiłam od razu podwójną porcję :D
Przestrzegam przed solą - nawet płaska łyżeczka to za dużo jak dla mnie, przynajmniej przy ciecierzycy z puszki.
Fox Apr 4, 2015