7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Hummus z chrzanem (bez czosnku)

To połączenie wydawało mi się bardzo podejrzane, ale poleciła mi je znajoma, która w kulinariach jest dosyć otrzaskana. Stwierdziła, że w Bejrucie (knajpa w W-wie) jest najlepszy hummus - właśnie taki nietypowy, z chrzanem. Musiałam spróbować i faktycznie, wyszedł bajeczny! Pyszny, aromatyczny, lepszy niż oryginalny w knajpie ;D Najśmieszniejsze, że uwielbia go też mój Wojtek, chociaż nie lubi chrzanu ;) Nareszcie mogę objadać się hummusem nie martwiąc się, że później będę ziała czosnkiem ;)

Średnia ocena: [4.9 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

puszka ciecierzycy (lub ciecierzyca gotowana)
3 lub więcej czubatych łyżeczek chrzanu ze słoiczka (bez śmietany itp.)
+ ew. 1-3 łyżeczki dżemu żurawinowego, jeśli chrzan nie był doprawiony cukrem
ew. 1-3 średnio czubate łyżki tahini, czyli pasty sezamowej
3 łyżki oliwy
2,5 łyżki soku z cytryny
3-5 łyżek wody
sól, max. 1 płaska łyżeczka na puszkę (lub więcej jeśli używamy gotowanej ciecierzycy)

domowy, tarty chrzan zapewne też jest ok, ale należy go dać zdecydowanie mniej - całość i tak wyjdzie raczej ostra, ale co kto lubi :)

Przygotowanie:

Odsączoną ciecierzycę należy bardzo dokładnie zmiksować blenderem razem z pozostałymi składnikami. Lepiej miksować nieco za długo niż za krótko :), inaczej nie będzie takie gładkie i takie dobre.

Podajemy z pieczywem, oliwkami, pomidorami, innymi warzywami...

Wskazówki i uwagi:

Oparte na proporcjach hummusu z czosnkiem w wersji light. Kto woli, może użyć proporcji oryginalnych, z pominięciem wody: 8 łyżek oliwy, najlepiej extra vergine + 6 łyżek soku z cytryny.

Hummus jest przepyszny niezależnie czy dodamy tahini czy nie :)

Chrzan ze słoiczka jest zazwyczaj doprawiony kwaskiem i cukrem. Mi osobiście bardzo odpowiada lekki, słodkawy posmak - pasuje do chrzanu. Na tej samej zasadzie robi się np. chrzan z żurawinami. Co więcej - poszłam za ciosem i robiąc hummus z chrzanem, który nie był dosładzany, doprawiłam go lekko dżemem żurawinowo-jabłkowym. Wyszedł pycha :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jul 12, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Właśnie się zajadam hummusem z wasabi, jest PYCHA! Zrobiłam od razu podwójną porcję :D
Przestrzegam przed solą - nawet płaska łyżeczka to za dużo jak dla mnie, przynajmniej przy ciecierzycy z puszki.
Fox Apr 4, 2015


to mój pierwszy hummus, wyszedł bardzo smaczny! uświadomiłem sobie, że od dawna miałem ochotę na chrzan. dzięki za ten przepis!
sleep lover Nov 12, 2012


Genialne połączenie: chleb razowy, na to plaster gruszki posmarowany hummusem z chrzanem. Co za smak... Trzeba to powtórzyć!!!
Dana Nov 6, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta soczewicowo-marchwiowa (z chrzanem lub bez) (wegańska)
Hummus (wegańska)
Mój hummus (wegańska)
Cebulowy hummus (wegańska)
Chrzan w śmietanie (lakto-wege)
Chrzan z burakami (lakto-wege)
Chrzan z żurawinami (wegańska)
Pomarańczowy chrzan (wegańska)
Syrop z czosnku na przeziębienie (wegańska+miód)
Hummus z pieczoną dynią (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas