7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26    


Wegański krem fasolowo-chrzanowy (wegańska)
Nie do końca pasuje mi smak tej pasty. Dałam więcej chrzanu, a i tak miała taki specyficzny posmak zbyt "rozwodnionego" chrzanu - mi akurat to zawsze przeszkadza. Nie wiem, może to wina tego, że kupny doprawiają m.in. kwaskiem - to chyba jest problem. Taki domowy lub "od baby", lekko zwietrzały, żeby nie była siekiera ;) byłby moim zdaniem zdecydowanie lepszy.
PS. Kiełki rzodkiewki, same w sobie zbyt ostre jak dla mnie, świetnie tu pasowały i uzupełniały smak całości.
patrycccja 2012-05-10 12:17:30.53

Sezonowe knedle ze śliwkami (wegańska)
Aha, no i brakuje mi tu soli... chyba ją dodajesz do ziemniaków albo gotowania, prawda?
patrycccja 2012-05-07 21:13:46.557

Sezonowe knedle ze śliwkami (wegańska)
Dobra, a może jakieś triki, żeby łatwiej/szybciej lepić ładne, okrąglutkie knedle? No i jak sobie poradzić z tym, że ciasto się "upłynnia", kiedy lepienie knedli trwa zbyt długo? Trzeba wtedy dosypywać dużo mąki i... to już nie jest to. A niestety tak się dzieje, jak ktoś nie ma wprawy.
patrycccja 2012-05-07 21:12:09.944

Crunchy z bakaliami z patelni (wegańska)
Moje pierwsze crunchy - wyszło świetnie! Trzeba trochę cierpliwości, żeby uprażyć płatki, a jednocześnie ich nie spalić, ale później już z górki :)
Mój mix: 3 garście płatków + sporo sezamu, później garść orzechów włoskich (zbyt zdominowały całość - następnym razem część zastąpię migdałami) i 1/2 żurawiny, a na koniec 2 "czubate" łyżeczki słodu. Ładnie się zlepiło, ale nie jest za słodkie - idealna, ekspresowa przegryzka :)
patrycccja 2012-05-04 09:23:07.52

Genialne lody z puszkowanego mango (wegańska & RAW)
Zastanawia mnie to, co napisała Gunia. Gusty są różne, ale obrzydliwe?? Myślę, że coś nie tak musiało być z produktami - albo użyła samoróbnego lub zwykłego polskiego mleka sojowego, które jedzie lecytyną i ma niezbyt fajny smak, albo surowego mango, które było niedojrzałe. Szkoda, bo to przepyszne lody - jedne z moich ulubionych :) Właśnie robię pierwsze w tym roku :D
patrycccja 2012-05-02 17:19:51.77

Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW)
Ostatnio robiłam sos pieczarkowy ze śmietaną słonecznikową (http://puszka.pl/przepis/2360-farsz_lub_sos_pieczarki_w_smietanie_slonecznikowej.html) - wyszedł pycha! Jedna uwaga: słonecznik musi zostać bardzo dokładnie zmielony, inaczej jego drobinki będą widoczne i mogą budzić skojarzenia z czymś zwarzonym. Słonecznik błyskiem i idealnie mieli się w młynku do kawy, ale blenderem też daje radę - tylko już nie tak błyskiem ;)
patrycccja 2012-04-30 13:37:04.88

Wegański krem fasolowo-chrzanowy (wegańska)
Ommmm! Fasola to ten teges, ale ten chrzan! I do tego kiełki! Ale mam smaka teraz. Nic tylko trzeba kiełki nastawić :)
patrycccja 2012-04-26 11:34:19.337

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Mąka żytnia nie zastąpi pszennej! Nie wiem czemu tyle osób skacze na głęboką wodę zamiast najpierw chociaż trochę poszukać na ten temat w necie... Z mąki żytniej, poza wypiekami na zakwasie, wychodzą gnioty. Żytnia nie zawiera odpowiedniej ilości glutenu, w dodatku "W mące żytniej są obecne substancje hamujące pęcznienie i wiązanie się glutenu. Substancjami tymi są śluzy i gumy". A dlaczego na zakwasie wychodzi? Otóż "spulchnianie ciasta żytniego odbywa się przez fermentację mlekową gdzie powstający kwas mlekowy stwarza lepsze warunki pęcznienia białka glutenowego". Więc jeszcze raz: Z MĄKI ŻYTNIEJ ROBIMY TYLKO I WYŁĄCZNIE WYPIEKI NA ZAKWASIE! :)
patrycccja 2012-04-24 19:31:34.684

Sernik z tofu z brzoskwiniami (wegańska)
Jedna rzecz ogromnie mnie zaskoczyła - masa z tofu była po prostu płynna! Dodałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej, a i tak bałam się, że nie wyjdzie. Na szczęście konsystencja jest bez zarzutu, a ciasto po wystygnięciu bardzo spójne - obyłoby się pewnie i bez dodatkowej mąki. Przypomina mi to jednak historię sprzed lat... Ten sam sernik moja siostra robiła w ogólniaku. Za pierwszym razem za radą mamy dodała mąki ziemniaczanej właśnie, ale mamie cały czas wydawało się, że masa jest zbyt płynna, więc dodały jeszcze trochę i jeszcze... W efekcie sernik wyszedł tak twardy, że do tej pory jest znany w mojej rodzinie jako "sernik kamieniarza" ;D
patrycccja 2012-04-16 09:18:26.143

Sernik z tofu z brzoskwiniami (wegańska)
Wyszedł pycha. Ciut dla mnie za słodki, ale zdecydowanie lepszy niż się spodziewałam :) Mój pierwszy sernik! Ogromnie pasowałaby mi tu polewa czekoladowa zamiast kruszonki albo przynajmniej gorzkie kakao dodane do ciasta. Następnym razem zrezygnuję też raczej z rodzynek.
patrycccja 2012-04-16 09:08:34.802

Kapusta z pomidorami, jabłkami i śliwkami (wegańska)
Ja ostatnio robiłam bigos z jabłek (http://puszka.pl/przepis/2327-bigos_z_jablek.html) i chociaż miałam podobne wątpliwości co ty teraz, to w końcu użyłam słodkich. Wyszło świetnie, więc tu tym bardziej bym się nie wahała.
patrycccja 2012-04-15 15:29:26.738

Zupa cebulowa na winie (wegańska)
Moja pierwsza zupa cebulowa - wyszła pyszna, mimo że przepisowi brakuje nieco precyzyjności :) Później dowiedziałam się, że robiąc francuską zupę cebulową należy cebulę nie tylko podsmażyć (a właściwie poddusić), ale skarmelizować. Ten proces trwa dłuuuuugo - 20, a nawet 30 minut! Cebula ma być w efekcie brązowa (choć nie przypalona). Ale przede wszystkim chodzi o smak. Skarmelizowana cebula jest słodkawa i aromatyczna. Reszta przepisu bez zmian :)
patrycccja 2012-04-14 21:54:34.371

Pęczak moczony ("surowy") (wegańska)
Zawiodłam się - namoczony pęczak w ogóle nie przypomina gotowanego. Smakuje surowizną, jak świeżo wyłuskane z kłosa ziarna pszenicy.
Dobra strona jest taka, że pęczak przed gotowaniem tak czy siak należy namoczyć, więc można przetestować ten patent, a później zawsze można go jednak ugotować :)
patrycccja 2012-04-14 20:47:45.19

Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem ciecierzycy (lakto-ovo-wege)
Vegeluna, ja ostatnio robiłam http://puszka.pl/przepis/2797-pasztet_sojowy_z_pieczarkami_tofu_kiszona_kapusta_i_warzywami.html - wyszedł wyjątkowo spójny. Kiedyś robiłam też http://puszka.pl/przepis/3545-pasztet_z_pieczarek_weganski_.html i http://puszka.pl/przepis/3415-pasztet_z_grochu_z_zielonym_pieprzem.html - oba polecam. Ogólnie wystarczy, jeśli wbijesz w wyszukiwarkę "pasztet" i wybierzesz dietę wegańską, a dostaniesz masę przepisów. Poczytaj komentarze i wybierz coś pod swój gust :)
patrycccja 2012-04-13 13:38:11.363

Wegański tort czekoladowy z wiśniami (wegańska)
Zaczynam się zastanawiać czy problem z tężeniem kremu nie wynika z rodzaju (gorzka czy mleczna, jaka procentowa zawartość kakao) i jakości użytej czekolady - ilość i rodzaj tłuszczu może się znacznie różnić. Musi być jakaś prawidłowość wyjaśniająca, czemu niektórym krem wychodzi bez problemu, a innym nie chce tężeć.
patrycccja 2012-04-12 12:17:00.46

Babka cytrynowa (wegańska)
Pyszne. Cytrynowy aromat wszystkich zachwycił :) Świetnie wyszłoby też w formie muffinek.
patrycccja 2012-04-11 17:54:36.419

Biszkopt wegański (wegańska)
No właśnie, przeznaczenie jest ważniejsze niż jakieś detale. Bo nic z wegańskich wypieków biszkoptem nie jest - podstawą jego definicji są jajka :) Ja chciałam znaleźć najlepszy z biszkoptowych przepisów, który bym w przyszłości stosowała do tortów i muffinek. No ale że u mnie słodkie wypieki to rzadkość, to na razie mam tylko kilka przepisów z książek i netu i zero przeprowadzonych testów ;)
patrycccja 2012-04-11 11:13:40.168

Biszkopt wegański (wegańska)
OpenWorld, a ten idealny ciemny biszkopt to który? Bo w twoich przepisach z biszkoptów widzę tylko tort czekoladowy z wiśniami. W nim wystarczy zmienić mleko czeko na zwykłe i byłby jasny biszkopt. Czyli chyba chodzi o inny?
patrycccja 2012-04-11 09:24:31.657

Tofu własnej produkcji (wegańska)
Hm, na nich właśnie m.in. stawiałam - obstawiałam że tam będą względnie najmniejsze kolejki przed świętami ;) Nie dostałam ani soi ani czarnej fasolki w puszce. Może akurat źle trafiłam.
patrycccja 2012-04-11 09:15:39.979

Tofu własnej produkcji (wegańska)
Haha, znam ten ból;) Zakupy w końcu udało mi się skompletować pod Halą Mirowską (W-wa), ale soję tylko suchą mieli - w puszkach nigdzie nie znalazłam. Aż zaczęłam się zastanawiać czy w pl da się taki wynalazek kupić ;D
patrycccja 2012-04-10 16:23:41.796

Naleśniki w 10 minut (wegańska)
Czasem wystarczy zajrzeć w starsze komentarze, a odpowiedź pojawi się natychmiast :) "Z tej ilości wyszły mi 3 naleśniki"
patrycccja 2012-04-10 16:17:20.466

Pasztet sojowy z pieczarkami, tofu, kiszoną kapustą i warzywami (wegańska)
Pyyycha, a do tego ma świetną konsystencję - jest spójny, bardzo dobrze się rozsmarowuje, ale się nie kruszy!
Zgodnie z komentarzami dodałam mniej kiszonej kapusty (400g kupnej, więc niezbyt kwaśnej), a zamiast tego zdecydowanie więcej koncentratu - z oryginalnymi proporcjami też by chyba wyszedł pyszny, choć mniej pomarańczowy ;). Jarzyn nie gotowałam, tylko starłam i poddusiłam z przyprawami na patelni - w ten sposób jest zdecydowanie szybciej. Nie mam maszynki do mielenia, dlatego całość zmieliłam w malakserze na niezbyt wysokich obrotach. Z przypraw dałam jeszcze cząber (sprawdzi się też tymianek lub oregano).
patrycccja 2012-04-10 15:15:57.074

Pomarańczowy chrzan (wegańska)
Świetne. Myślałam, że za nic nie przebije żurawinowego (http://puszka.pl/przepis/966-chrzan_z_zurawinami.html) a jednak mu dorównuje :) Wystarczy odstawić na trochę, żeby się przegryzł - pomarańczowy aromat staje się wtedy zdecydowanie silniejszy. Nie pomijajcie też soku z cytryny - jest potrzebny, żeby jabłka nie ciemniały, ale też dla właściwego smaku. Pycha!
patrycccja 2012-04-10 15:04:13.909

Chrzan z żurawinami (wegańska)
Przepyszny! Miałam chrzan ze słoiczka, a nie świeży, więc zmieszałam go w proporcji pół na pół. Zamiast dżemu żurawinowego użyłam dżem żurawinowo-jabłkowy (http://puszka.pl/przepis/6473-dzem_zurawinowo-jablkowy.html). Wyszło boskie! :)
patrycccja 2012-04-10 14:48:49.151

Bigos z jabłek (wegańska)
To... działa! O dziwo jest nie tylko zjadliwe, ale baaaardzo dobre :) Na 1/2 kg jabłek dałam szklankę przecieru pomidorowego, 1 listek, 2 kulki ziela, po 2 spore szczypty majeranku i tymianku, 1 szczyptę chili i tylko odrobinę pieprzu. Wyszło bardzo przyjemne w smaku, polecam :)
patrycccja 2012-04-05 18:33:02.571

   16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas