puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
	
	 | 
	
		 
	
	 
	
	
		
		
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 	
			
			
			
				
						
								
			
				
			
			
			
			
		
			
			
			
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Pasta/smarowidło z czerwonej soczewicy z tymiankiem i curry
							
							Przepis znalazłam w "Vege", zrobiłam sobie na święta, zasmakowało mi, więc pragnę podzielić się tym odkryciem;) Nie pamiętam dobrze smaku jajka, ale podobno smakuje podobnie ;) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem
							
							Bardzo szybka, bardzo smaczna :) Świetne awaryjne jedzenie, jeśli nie ma czasu/siły/nic innego w lodówce ;) Kanapki nie potrzebują żadnego masła ani margaryny - oliwa zapewni nam o wiele zdrowsze źródło tłuszczu. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Pasztet z pieczarek (wegański)
							
								autor: ~pardwa
								dieta: wegańska
							 
							Można jeść na gorąco lub tradycyjnie - na zimno pokrojony w plasterki. Na święta podaję z sosem żurawinowym. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem
							
							Vegavani: "Pasztet w wersji, którą prezentujemy bardzo dobrze się kroi oraz rozsmarowuje na pieczywie, ponieważ nie wysusza się on podczas pieczenia. Ważne jest tylko aby kroić go dopiero po całkowitym wystudzeniu. Rozsmarować na kanapce można nawet gorący... mniam :) 
Do przygotowania pasztetu najlepiej użyć czerwonej soczewicy, której zaletą jest krótki czas gotowania oraz to, że nie trzeba jej mielić. Pasztet ma także ładny kolor :)" 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Polskie gomasio (z siemienia lnianego)
							
								autor: pat
								dieta: wegańska
							 
							Edyta: "Pamiętam, że z siemienia lnianego robiło się kiedyś 'polskie gomasio' - w oryginalnym gomasio praży się z solą nasiona sezamu, ale wtedy były w Polsce niedostępne." 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Pomidorówka
							
							Przepis ten wymyśliła moja mama. Doskonale sprawdził się w spartańskich warunkach akademickich - nawet przy moich, dosyć skromnych, talentach kulinarnych :-) Moja ulubiona zupa. Taaaaaaaaaaaaka smaczna! 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Posypka banalna, ale jaka dobra!
							
								autor: ~Ewa
								dieta: wegańska
							 
							Posypka idealnie nadaje się do... posypywania kanapek z różnymi pastami, białym serem, etc. Można ją dodać np. do jogurtu lub wcinać tę mieszankę zupełnie indywidualnie. Polecam! :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Prażny syr tofu (smażony ser tofu)
							
							Wyśmienite zamiast kotleta do obiadu. Doskonale do niego pasują różne sosy - nie tylko pieczarkowy czy  pieczarkowo-porowy, ale też np.  adżika i  ajwar. Pierwszy raz jadłam coś takiego w Czechach - stąd nazwa :). Wcześniej jadłam tam również prażny syr, czyli przygotowany w taki sam sposób ser żółty. Na szkolnej wycieczce kucharz przygotował to specjalnie dla wege-wybrzydzacza, czyli dla mnie, i wszyscy mi zazdrościli ;)  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Prażone pestki (posypka)
							
								autor: ~daruma
								dieta: wegańska
							 
							Bardzo dobre do posypywania kanapek, sałatek, duszonych warzyw, zup krem... Warto uprażyć więcej nasionek i trzymać w lodówce. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Pycha kanapki z awokado i warzywami
							
							Pyszna kompozycja! Papryka, pieczarki i pomidory rewelacyjnie pasują do awokado. Czosnek też świetnie się z nim komponuje! Kiedyś myślałam, że zagłuszy delikatny smak awokado, a tu się okazuje ze wcale nie, bardzo zgrabnie się uzupełniają :)
Jestem zachwycona swoim dzisiejszym wynalazkiem! :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej
							
							Wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto. Porządne, wartościowe w sensie odżywiania składniki. A co najlepsze piekielnie łatwe w wykonaniu! W mojej rodzinie i wśród znajomych robi furorę :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Romby - kluski z kaszy manny
							
							Pyszne na śniadanie z mlekiem (moja mama tak robiła, kiedy byłam mała), można też podawać z zupą zamiast makaronu/ innych klusek. Podając z sosami (pieczarkowym lub jakimiś warzywnymi) otrzymamy obiad, a z polewami owocowymi - pyszny deser. Można je odsmażać, chociaż wolno się przyrumieniają, więc trzeba je trochę potrzymać. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Ryż z mlekiem i rodzynkami lub żurawiną
							
							Wystarczy ryż z poprzedniego dnia i mamy bardzo szybkie, syte, zdrowe i smaczne śniadanko. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							"Serek i mleko" z namoczonych nerkowców
							
							Myślę, że wszystkim miłośnikom nerkowców (ale i nie tylko im) ten przepis przypadnie do gustu ;-) Z mojego długiego opisu wydaję się to czasochłonne, ale wierzcie mi, bez czasu namaczania robię to w 10 minut ;-) Smacznego! 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Słoneczna kasza (gryczana z jęczmienną i słonecznikiem)
							
							Nigdy nie lubiłam kaszy gryczanej. Jednak w połączeniu z kaszą jęczmienną jest po prostu wyborna! To patent mojej mamy :) Z dodatkiem słonecznika i okraszona jest wybitnie smaczna. Doskonały dodatek do drugiego dania. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :)
							
							Ten sos to właściwie jarzynka. Jest pyszny sam w sobie - uwielbiam go podjadać bez niczego :) Można też zrobić wege odpowiednik klasycznej ryby po grecku - wystarczy użyć kotlety sojowe (kupne lub robione samemu z soi) lub tofu ( smażone z sosem sojowym lub  musztardową kostkę tofu) lub grzyby (boczniaki są super!) lub krokiety (np. z grochu) lub nawet kluski (np.  romby z kaszy manny lub  romby kukurydziane). Na to mnóóóóóóóóstwo sosu, do tego ziemniaki i mamy taaaaaki dobry obiad!  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Sos pomidorowy z gorczycą - genialny do makaronu!
							
							Śliczne i przepyszne! Cebula przyjemnie chrupie, gorczyca ciekawie wygląda i nadaje niepowtarzalnego aromatu! Do tego makaron i np.  smażona cukinia i mamy cudny, lekki obiadek :) Wszyscy, którzy dotychczas tego próbowali, bardzo chwalili :)  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Surówka z kapusty kiszonej
							
							Surówkę można oczywiście doprawić cukrem, ale ta surówka swój aromat i słodką nutę powinna zawdzięczać jabłkom i marchewce. A dla zrównoważenia smaku dodajemy cebulę i pieprz. To dopiero pycha! 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Surówka z pomidorów (z porem lub cebulką)
							
							Każdy zna tą surówkę - jedną z najsmaczniejszych pod słońcem. Ale nie każdy zna wersję z oliwą :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Surówka z rzodkiewki i ogórka z winegretem
							
							Mało ludzi wie, że liście rzodkiewki można jeść. Warto jednak przemóc zdziwienie i wypróbować ten pomysł :) Jeśli jednak nie chcemy jeść liści lub są stare/zwiędnięte/... możemy użyć sałatę. Surówka jest kolorowa, soczysta i chrupiąca - pyszna. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
			 
			
			
	 	
	
	 |