7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Posypka banalna, ale jaka dobra!

Posypka idealnie nadaje się do... posypywania kanapek z różnymi pastami, białym serem, etc. Można ją dodać np. do jogurtu lub wcinać tę mieszankę zupełnie indywidualnie. Polecam! :)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziarno słonecznika (łuskanego, oczywiście)
sezam
siemię lniane

- mniej więcej po tyle samo

Przygotowanie:

Prażymy na patelni lub w rondelku słonecznik. Gdy się lekko zarumieni, dodajemy sezam i siemię lniane. Po chwili - odstawiamy. I jemy.

Uwaga! Sezam i siemię strzelają! Najlepiej jest przykryć patelkę lub rondelek specjalną metalową pokrywką z bardzo drobnej siateczki.
Nadesłał(a) ~Ewa, dnia: Jun 11, 2007
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja najpierw wszystko namoczyłam, jak przeschło uprażyłam według rady MagdyM wszystko osobno na małym ogniu. Również dodałam pestki dyni. Wyszło suuuper. :D
Irokezik91 Aug 30, 2010

Zrobiłam wersję z dynią i wrzucam zdjęcie. Trzy powody, dla których wolę prażyć składniki osobno: 1.Mogę lepiej kontrolować stopień uprażenia nasion. Nawiasem mówiąc, mi sezam nie strzela na patelni, jedynie siemię. 2.Jeśli uprażę po patelni każdego składnika, wychodzi spora micha posypki i mogę potem obdarować nią znajomych, coby wypróbowali. 3.Niektórzy (zwłaszcza dzieci) mogą nie lubić wszystkich składników i mogę wtedy dowolnie komponować skład. Moje dzieciaki preferują dynię - w czasie prażenia "nadyma się" i robi nadmuchana, pusta w środku - i słonecznik, najlepiej prosto z patelni, gdy tylko troszkę przestygnie:)
MagdaM Jan 24, 2010

ja też znam wersję z 'dyńkami', fajna przegryzka. Aha, po przemieszaniu nasion, można dodać łychę sosu sojowego, jest ciekawiej.
kleementyna Jan 23, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Prażone pestki (posypka) (wegańska)
Banalnie prosta zupa z dyni (wegańska)
Banalne kartofelki (pieczone z koperkiem) (wegańska)
Majonez z kalafiora - niskotłuszczowy i banalnie prosty! (wegańska)
Czekoladowe babeczki z truskawkami i migdałową posypką. (lakto-wege)
Pomidorowy brokuł z sezamową lub orzechową posypką (wegańska)
Ziarenka jako pikantna posypka do sałatek typu grecka (wegańska)
Banany gotowane w mleku kokosowym, z posypką (wegańska)
Przyprawa do masła, past i puree - posypka do sałatek, kanapek - ziarenkowe szaleństwo (wegańska & RAW)
Gomasio tradycyjne (sezamowa posypka, tzw. sól sezamowa) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas