
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem- Komentarze do przepisu -
Rewelacja!!! lekko zmodyfikowałem przyprawy, dodając Seroendeng mieszanka z prażonych płatków kokosowych i orzeszków ziemnych z przyprawami indonezyjskimi.
pozdrawiam ~Konrad Sep 28, 2017
właśnie takie jedzenie lubię!!!!
pozdrawiam z Torunia :] ~Joanna May 11, 2016 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dopiero zaczynam zmieniać swój jadłospis na wegański ale jeśli znajdę więcej tak smacznych przepisów to zdecydowanie nie będę miała z tą zmianą problemów:) Bardzo smaczny pasztet! zabucha3212 Nov 9, 2015
Polecam ten przepis! :-) Można użyć też innych warzyw - "resztek", które pozostały w lodówce. Ja stworzyłam wersję z papryką i szczypiorem oraz kukurydzą z puszki, zamiast selera i natki pietruchy, i wyszedł pyszny. Dobrze jednak pamiętać o pieprzu ziołowym, bo odpowiada za właściwy smak potrawy ;-)
aldeia Jul 21, 2015 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moja mięsożerna mama zrobiła mi ten pasztet na Wielkanoc - smakował wyśmienicie i zniknął błyskawicznie :) czemutotak Apr 6, 2015 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tylko połowie było dane wystygnąć :D uzależniający smak, chce się jeść, jeść i jeść ;) na grzaniu od góry i dołu wystarczyła mu godzinka w piekarniku Rastamari Jan 7, 2015
przyciśnięta przez okoliczności, popełniłam ten pasztet z soczewicy zielonej (nawet jej nie blendowałam, rozgniotłam tylko takim do ziemniaków) - eksperyment bardzo udany:)
po przejrzeniu komentarzy postanowiłam zaparzyć płatki owsiane wrzątkiem przed dodaniem do reszty masy; myślę że między innymi dzięki temu konsystencja wyszła idealna. ironka May 9, 2014 ![]() guziu75 Apr 8, 2014
Aha, i seler zwykły, nie naciowy
~LauraLi Jan 4, 2014
Miazga normalnie! Trochę dałam mniej soczewicy (końcówka), proporcjonalnie odjęłam pozostałe składniki, natka pietruszki suszona. Pasztet nie rozpada się nawet na gorąco! :)
~LauraLi Jan 4, 2014
zrobiłam z potrójnej! porcji na tegoroczne święta - zgodnie z przepisem co do joty. Rezultat: pychota :), i nawet mało się kruszy. Polecam!
Veganna Dec 31, 2013 ![]() vegavani_com Nov 16, 2013
pyszny! Nic więcej nie trzeba dodawać :-)
~palalina Jul 12, 2013 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() przepis rewelacja. piekę ten pasztet regularnie od jakichś trzech lat i zawsze wychodzi przepyszny. rzadko kiedy tak dokładnie trzymam się przepisu ^^ (no, zamieniam tylko zwykle marchewki na kawałek cukinii, nie znoszę tej pierwszej;p). to trochę takie moje popisowe danie na spotkania z nie-wege - jeszcze się nie zdarzyło żeby komuś nie smakowało. ironka Apr 29, 2013
Dziś zrobiłem po raz trzeci, zmodyfikowałem go dodając:
kolendra mielona - 1 łyżeczka zioła zamiast soli - 1 łyżeczka (może być inna mieszanka) siemię lniane mielone - 2 łyżki sezam mielony - 2 łyżki mąką kukurydziana – 3 łyżeczki Dodaje jeszcze oliwę z pestek winogron – 2 łyżki stołowe by masa nie była tak sucha. Całość blenderuję dosyć intensywnie i piekę w temp 180 stopni na góra/dół. Dziś wyszedł po prostu rewelacja, smakuję nawet mojej partnerce a ona nie przepada za takimi potrawami. Paxton Apr 8, 2013
pyszny pasztet, jeśli poczeka się aż wystygnie to faktycznie będzie spójny i pokroi się jak "normalny". Nie sądziłam, że uda się bez jajek ale jestem pod ogromnym wrażeniem! go vege
~gosia Sep 28, 2012 ![]() ale nie powiem satysfakcja duuuza, choc bede musiała nad nim troszkę popracować: zamiast czerwonej soczewicy dodałam zieloną i być moze to było przyczyną tego, że niestety rozpada się...co prawda soczewice zblendowałam i po wymieszaniu z warzywami, slonecznikiem i platkami stanowiło jednolitą masę. Zmienilam tez troszkę mieszkanę przyprawową - kazdy doprawia tak jak lubi ;) smakowo - genialny. ten przepis stanowi fajną bazę - ze składnikami można eksperymentowac :) dzięki za przepis -pasztet na 5 :) Katja Aug 12, 2012 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Robiłam już kilka razy i zawsze się udaje. Bardzo smakował nawet mięsożercom! Polecam :) jagienka Jun 20, 2012 ![]() nechebet Apr 13, 2012
To mój pierwszy wegański pasztet i (o dziwo!) wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu - z wierzchu ładnie się przypiekł, a w środku jest mięciutki i łatwo się rozsmarowuje. Zamiast surowych użyłam gotowanych warzyw wyłowionych z bulionu (może dlatego się nie rozlatuje) i piekłam godzinkę w przedpotopowym piekarniku ;-) Jest dobry, ale daję 4 gwiazdki - następnym razem użyję innych przypraw i zblenderuję wszystko na jednolitą masę. Jakoś drażnią mnie te grudki wewnątrz :-P
Willow Feb 7, 2012
smakowo - ekstra! tylko kruchy. ale to nic, smak rekompensuje.
~pwm Dec 16, 2011 ![]() Natka Dec 16, 2011
Ten pasztet wygląda wspaniale! Chciałabym go przygotować, ale jestem uczulona na seler i pietruszkę. :( Czym mogłabym je zastąpić?
almandyn Dec 9, 2011
Pasztet naprawdę pyszny - pierwsze podejście trochę nieudane/ był zbyt suchy/ ale drugie ok.
bożka Dec 5, 2011 ![]() askagrzybek Jun 6, 2011
aa i zapomniałam dodać, że płatki zastąpiłam otrębami owsianymi i wyszło super, skleciło się porządnie!
~Klaudia May 4, 2011
pyszny, wyszedł pikantny,ale świetny! ja na pewno zrobię go jeszcze nie raz! polecam i dziękuję za przepis.
~Klaudia May 4, 2011
Zapomniałam dodać, że na ostatnie 10 albo 15 min przykryłam blaszkę folią aluminiową. Dzięki temu się nie wysuszyła, nie sypała ani nie rozwalała.
mater Feb 9, 2011
Ja potraktowałam malakserem najpierw surowe warzywa, a potem zmieliłam razem z soczewicą, nienamoczonym słonecznikiem i resztą składników. Dodałam odrobinę siemienia mielonego z gorącą wodą. W sumie nie jestem pewna czy to on zapewnił spoistość masy, ale mój pasztet w ogóle się nie rozpada. Robiłam z podwójnej porcji, piekłam bodajże 30 min. Wymiary blaszki to mniej więcej 25x12x8. Korzeń selera, wg mnie, super się tutaj spisuje. Polecam nawet tym, którzy za nim nie przepadają. Ja zmieniłam o nim zdanie. ;D
mater Feb 9, 2011
Rzeczywiście przepychota! :) Choć dla mnie ciut za dużo przypraw i zbyt pikantny wyszedł - ale to już kwestia gustów smakowych ;)
kasiarka Jan 20, 2011
pyszny pasztet... robilam go juz kilka razy i napewno jeszcze nie raz zrobie...
~XXX Jan 9, 2011 ![]() Vanja86 Jan 9, 2011
Mam oczywiście na myśli zmielenie wszystkich składników razem, a nie tylko soczewicy :)
~Jaskier Dec 18, 2010
Zastanawiam się, czy składniki można zmielić, by uzyskać bardziej jednolitą masę... ktoś próbował?
~Jaskier Dec 18, 2010
Pasztet można piec krócej, nie zaszkodzi mu to a niekiedy wręcz wyjdzie na korzyść :) Żeby pasztet się nie sypał trzeba trzymać się proporcji i sposobu wykonania, zwłaszcza gotowania soczewicy. Dokładny opis przygotowania + zdjęcia na naszej stronie www.vegavani.com w dziale przepisy :)
~vegavani.com Dec 15, 2010
przepyszny ten pasztet. niestety troche sie kruszy przy krojeniu, ale nastepnym razem sprobuje z maka sojowa, moze to pomoze. pieklem jakies 15 min krocej bo za bardzo by sie wysuszyl, ale to pewnie zalezy o typu piekarnika
~turiam Dec 4, 2010 ![]() veganjihad Nov 13, 2010
:O Strasznie mi wysechł ten pasztet. Następnym razem będę piec krócej.
~Ripley Sep 3, 2010
Robiłam bez niektórych składników, piekłam dwa razy krócej niż trzeba było, ale i tak wyszedł świetny. Fajny, bo różnorodny. ;)
~Ripley Aug 26, 2010
Pasztet naprawdę godny polecenia! Sypał się troszkę podczas krojenia, ale smak - genialny:) To mój pierwszy bezmięsny pasztet, nabrałam ochoty na dalsze pichcenie:)
~ajot Jul 23, 2010
Bardzo dobry pasztet i rzeczywiście ładnie wygląda i po wystudzeniu dobrze się kroi. Akurat skończył mi się słonecznik więc zrobiłam z pestkami dyni i nie miałam selera naciowego tylko korzeń, który starłam razem z pozostałymi warzywami. Zmiany mu nie zaszkodziły i wyszedł naprawdę dobry :)
fylwia Jun 7, 2010 ![]() Malwua Apr 21, 2010
Mi niestety wyszedł suchy i kruszący się, ale może to wina użycia zielonej soczewicy. poza tym być może byłoby lepiej gdybym zmieliła wszystko z warzywami na jednolitą masę...no nic, grunt że w smaku dobry, zrobi się jakiś dip albo majonez i będzie gites.
~ewe Apr 3, 2010 ![]() ryfka Mar 6, 2010
wczoraj zrobiłam ten pasztecik, jest super :)
~karolina Feb 16, 2010 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Dorota
~ness07.10. May 26, 2018