7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Znakomite! Zamiast pieprzu ziolowego dodałam sporo chili, a jak wysygło, na chleb - i chrzan! Cała rodzina zachwycona. Dziękujemy.
Dorota
~ness07.10. May 26, 2018

Rewelacja!!! lekko zmodyfikowałem przyprawy, dodając Seroendeng mieszanka z prażonych płatków kokosowych i orzeszków ziemnych z przyprawami indonezyjskimi.
pozdrawiam
~Konrad Sep 28, 2017

właśnie takie jedzenie lubię!!!!
pozdrawiam z Torunia :]
~Joanna May 11, 2016


Dopiero zaczynam zmieniać swój jadłospis na wegański ale jeśli znajdę więcej tak smacznych przepisów to zdecydowanie nie będę miała z tą zmianą problemów:) Bardzo smaczny pasztet!
zabucha3212 Nov 9, 2015

Polecam ten przepis! :-) Można użyć też innych warzyw - "resztek", które pozostały w lodówce. Ja stworzyłam wersję z papryką i szczypiorem oraz kukurydzą z puszki, zamiast selera i natki pietruchy, i wyszedł pyszny. Dobrze jednak pamiętać o pieprzu ziołowym, bo odpowiada za właściwy smak potrawy ;-)
aldeia Jul 21, 2015


Moja mięsożerna mama zrobiła mi ten pasztet na Wielkanoc - smakował wyśmienicie i zniknął błyskawicznie :)
czemutotak Apr 6, 2015


mi wyszedl troche za suchy .. moze dodalam za duzo platkow owsianych?
claudia16088 Apr 3, 2015


tylko połowie było dane wystygnąć :D uzależniający smak, chce się jeść, jeść i jeść ;) na grzaniu od góry i dołu wystarczyła mu godzinka w piekarniku
Rastamari Jan 7, 2015


Orgazm dla podniebienia. Rewelacja!
flower_sniffin Dec 23, 2014

przyciśnięta przez okoliczności, popełniłam ten pasztet z soczewicy zielonej (nawet jej nie blendowałam, rozgniotłam tylko takim do ziemniaków) - eksperyment bardzo udany:)
po przejrzeniu komentarzy postanowiłam zaparzyć płatki owsiane wrzątkiem przed dodaniem do reszty masy; myślę że między innymi dzięki temu konsystencja wyszła idealna.
ironka May 9, 2014

Witam, bardzo smaczna potrawa :-). U mnie udał się idealnie jako pasztet do pieczywa :-). Idealnie konsystencja - można pokroić i rozsmarować. Nie wyszedł ani zbyt suchy, ani zbyt mokry :-).
guziu75 Apr 8, 2014


Rewelacja!
LauraLi Jan 4, 2014

Aha, i seler zwykły, nie naciowy
~LauraLi Jan 4, 2014

Miazga normalnie! Trochę dałam mniej soczewicy (końcówka), proporcjonalnie odjęłam pozostałe składniki, natka pietruszki suszona. Pasztet nie rozpada się nawet na gorąco! :)
~LauraLi Jan 4, 2014

zrobiłam z potrójnej! porcji na tegoroczne święta - zgodnie z przepisem co do joty. Rezultat: pychota :), i nawet mało się kruszy. Polecam!
Veganna Dec 31, 2013

zastanawiamy się czemu czasami upieczony pasztet kruszy się? trzymając się podanych składników i proporcji nie powinien ;) zmieniając soczewicę na zieloną-będzie bardziej suchy, dodając więcej płatków owsianych-będzie się kruszył, zmieniając proporcje warzyw-też może być przez to mniej wilgotny. Jeśli sytuacja tak powtarza się to polecam zredukować lub ominąć dodanie płatków owsianych,trzymać się proporcji i podanego sposobu gotowania soczewicy,nie może być ona za sucha. Trzeba też dostosować czas pieczenia do swojego piekarnika :)
vegavani_com Nov 16, 2013


Mistrzostwo świata! :-)
Vegegirl Sep 29, 2013

pyszny! Nic więcej nie trzeba dodawać :-)
~palalina Jul 12, 2013


przepis rewelacja. piekę ten pasztet regularnie od jakichś trzech lat i zawsze wychodzi przepyszny. rzadko kiedy tak dokładnie trzymam się przepisu ^^ (no, zamieniam tylko zwykle marchewki na kawałek cukinii, nie znoszę tej pierwszej;p). to trochę takie moje popisowe danie na spotkania z nie-wege - jeszcze się nie zdarzyło żeby komuś nie smakowało.
ironka Apr 29, 2013

Dziś zrobiłem po raz trzeci, zmodyfikowałem go dodając:
kolendra mielona - 1 łyżeczka
zioła zamiast soli - 1 łyżeczka (może być inna mieszanka)
siemię lniane mielone - 2 łyżki
sezam mielony - 2 łyżki
mąką kukurydziana – 3 łyżeczki
Dodaje jeszcze oliwę z pestek winogron – 2 łyżki stołowe by masa nie była tak sucha. Całość blenderuję dosyć intensywnie i piekę w temp 180 stopni na góra/dół. Dziś wyszedł po prostu rewelacja, smakuję nawet mojej partnerce a ona nie przepada za takimi potrawami.
Paxton Apr 8, 2013

Bardzo dobry pasztet!Troszkę się kruszy,ale zniknął z lodówki w dwa dni !!!
kasik1973 Dec 18, 2012

pyszny pasztet, jeśli poczeka się aż wystygnie to faktycznie będzie spójny i pokroi się jak "normalny". Nie sądziłam, że uda się bez jajek ale jestem pod ogromnym wrażeniem! go vege
~gosia Sep 28, 2012

Mój pierwszy pasztet ;) jak to brzmi, jakbym conajmniej zdobyła jakiś szczyt! :D
ale nie powiem satysfakcja duuuza, choc bede musiała nad nim troszkę popracować: zamiast czerwonej soczewicy dodałam zieloną i być moze to było przyczyną tego, że niestety rozpada się...co prawda soczewice zblendowałam i po wymieszaniu z warzywami, slonecznikiem i platkami stanowiło jednolitą masę.
Zmienilam tez troszkę mieszkanę przyprawową - kazdy doprawia tak jak lubi ;)
smakowo - genialny.
ten przepis stanowi fajną bazę - ze składnikami można eksperymentowac :)
dzięki za przepis -pasztet na 5 :)
Katja Aug 12, 2012


Robiłam już kilka razy i zawsze się udaje. Bardzo smakował nawet mięsożercom! Polecam :)
jagienka Jun 20, 2012

Pyszny pasztet. Odpowiednio wypieczony nie kruszy się i dobrze kroi. Świetny na zimno i na ciepło. Ziarenka słonecznika fajnie chrupią.
nechebet Apr 13, 2012

To mój pierwszy wegański pasztet i (o dziwo!) wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu - z wierzchu ładnie się przypiekł, a w środku jest mięciutki i łatwo się rozsmarowuje. Zamiast surowych użyłam gotowanych warzyw wyłowionych z bulionu (może dlatego się nie rozlatuje) i piekłam godzinkę w przedpotopowym piekarniku ;-) Jest dobry, ale daję 4 gwiazdki - następnym razem użyję innych przypraw i zblenderuję wszystko na jednolitą masę. Jakoś drażnią mnie te grudki wewnątrz :-P
Willow Feb 7, 2012

smakowo - ekstra! tylko kruchy. ale to nic, smak rekompensuje.
~pwm Dec 16, 2011

Mój też niestety kruszący, ale za to bardzo smaczny. Zblendowałam lekko warzywa i dodałam jedno jajko oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mimo tego rozpada się.
Natka Dec 16, 2011

Ten pasztet wygląda wspaniale! Chciałabym go przygotować, ale jestem uczulona na seler i pietruszkę. :( Czym mogłabym je zastąpić?
almandyn Dec 9, 2011

Pasztet naprawdę pyszny - pierwsze podejście trochę nieudane/ był zbyt suchy/ ale drugie ok.
bożka Dec 5, 2011

nie wiem co zrobiłam nie tak, pasztet mi się rozpadał, nie dało się go rozsmarować ani ukroić :( może wpłynął na to brak pietruszki ;]
askagrzybek Jun 6, 2011

aa i zapomniałam dodać, że płatki zastąpiłam otrębami owsianymi i wyszło super, skleciło się porządnie!
~Klaudia May 4, 2011

pyszny, wyszedł pikantny,ale świetny! ja na pewno zrobię go jeszcze nie raz! polecam i dziękuję za przepis.
~Klaudia May 4, 2011

Zapomniałam dodać, że na ostatnie 10 albo 15 min przykryłam blaszkę folią aluminiową. Dzięki temu się nie wysuszyła, nie sypała ani nie rozwalała.
mater Feb 9, 2011

Ja potraktowałam malakserem najpierw surowe warzywa, a potem zmieliłam razem z soczewicą, nienamoczonym słonecznikiem i resztą składników. Dodałam odrobinę siemienia mielonego z gorącą wodą. W sumie nie jestem pewna czy to on zapewnił spoistość masy, ale mój pasztet w ogóle się nie rozpada. Robiłam z podwójnej porcji, piekłam bodajże 30 min. Wymiary blaszki to mniej więcej 25x12x8. Korzeń selera, wg mnie, super się tutaj spisuje. Polecam nawet tym, którzy za nim nie przepadają. Ja zmieniłam o nim zdanie. ;D
mater Feb 9, 2011

Rzeczywiście przepychota! :) Choć dla mnie ciut za dużo przypraw i zbyt pikantny wyszedł - ale to już kwestia gustów smakowych ;)
kasiarka Jan 20, 2011

pyszny pasztet... robilam go juz kilka razy i napewno jeszcze nie raz zrobie...
~XXX Jan 9, 2011

Super pasztet. Jeśli nie brać pod uwagę pieczenia to robi się szybko. Ja przyprawiłam na trochę bardziej ostro bo pieprzem cayane. Z pewnością zrobię nie raz
Vanja86 Jan 9, 2011

pasztet jest cuuuudoooowny :) i wcale mi się nie rozlatuje, rewelacja *.*
zamrucz Dec 24, 2010

pieke ^^ zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
zamrucz Dec 22, 2010

wyśmienity ! tylko się rozlatuje
kajka Dec 22, 2010

Mam oczywiście na myśli zmielenie wszystkich składników razem, a nie tylko soczewicy :)
~Jaskier Dec 18, 2010

Zastanawiam się, czy składniki można zmielić, by uzyskać bardziej jednolitą masę... ktoś próbował?
~Jaskier Dec 18, 2010

Pasztet można piec krócej, nie zaszkodzi mu to a niekiedy wręcz wyjdzie na korzyść :) Żeby pasztet się nie sypał trzeba trzymać się proporcji i sposobu wykonania, zwłaszcza gotowania soczewicy. Dokładny opis przygotowania + zdjęcia na naszej stronie www.vegavani.com w dziale przepisy :)
~vegavani.com Dec 15, 2010

wyśmienity,nic nie zmieniam w nim.
rumianek58 Dec 11, 2010

przepyszny ten pasztet. niestety troche sie kruszy przy krojeniu, ale nastepnym razem sprobuje z maka sojowa, moze to pomoze. pieklem jakies 15 min krocej bo za bardzo by sie wysuszyl, ale to pewnie zalezy o typu piekarnika
~turiam Dec 4, 2010

Posypałam z góry sezamem i góra smakowała jak hm orzechy. Polecam dodać ok 2 łyżki mąki sojowej - wtedy się nie rozpada do upieczeniu można elegancko pokroić. I jak chodzi i spieczenie z góry to polecam pod koniec użyć folię aluminiową. :)
veganjihad Nov 13, 2010

:O Strasznie mi wysechł ten pasztet. Następnym razem będę piec krócej.
~Ripley Sep 3, 2010

Robiłam bez niektórych składników, piekłam dwa razy krócej niż trzeba było, ale i tak wyszedł świetny. Fajny, bo różnorodny. ;)
~Ripley Aug 26, 2010

Pasztet naprawdę godny polecenia! Sypał się troszkę podczas krojenia, ale smak - genialny:) To mój pierwszy bezmięsny pasztet, nabrałam ochoty na dalsze pichcenie:)
~ajot Jul 23, 2010

Pyyyszny!
Irokezik91 Jul 21, 2010

Bardzo dobry pasztet i rzeczywiście ładnie wygląda i po wystudzeniu dobrze się kroi. Akurat skończył mi się słonecznik więc zrobiłam z pestkami dyni i nie miałam selera naciowego tylko korzeń, który starłam razem z pozostałymi warzywami. Zmiany mu nie zaszkodziły i wyszedł naprawdę dobry :)
fylwia Jun 7, 2010

Ja potroiłam proporcje i dałam o wiele więcej selera zwykłego a także całe ziarna pieprzu zielonego i odrobinę przecieru pomidorowego. Wyszedł mocno selerowy i bardziej do smarowania ale i tak był pyszny :))) Cała duża blacha poszła w mig :)
Malwua Apr 21, 2010

Mi niestety wyszedł suchy i kruszący się, ale może to wina użycia zielonej soczewicy. poza tym być może byłoby lepiej gdybym zmieliła wszystko z warzywami na jednolitą masę...no nic, grunt że w smaku dobry, zrobi się jakiś dip albo majonez i będzie gites.
~ewe Apr 3, 2010

Rzeczywicie bardzo dobrze się kroi. Piekłam godzinkę - moim zdaniem spokojnie wystarczy. Górę pasztetu posypałam bułką tartą, bo tak wolę. Pyszny pasztet!
ryfka Mar 6, 2010

wczoraj zrobiłam ten pasztecik, jest super :)
~karolina Feb 16, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas