7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Placki z jabłkami i cynamonem

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Sezon na jabłka w kuchni - nadal trwa! Dodatek mąki pszennej razowej powoduje, że placuszki nie nasiąkają tłuszczem. Wypróbowałam to wielokrotnie.
Dana Nov 28, 2012

Super przepis, Majczi!
~Dino Nov 27, 2012

totalna klapa! zmieniłam trochę przepis - dałam wody zamiast mleka i dodałam trochę mąki żytniej do pszennej razowej. no i próbowałam smażyć bez oleju. przypaliły się a w środku surowe, rozwalające się... gdzie przesadziłam z modyfikacją przepisu...?
~Ewa Oct 13, 2012

wystarczy posmarować patelnię lekko olejem (rozprowadzam pędzelkiem) i potem smażyć placki pod przykryciem na małym ogniu, ja mam kuchenkę elektryczną i dają tak max pozycja 2, nie trzeba podlewać olejem, nic nie nasiąka, spokojnie sobie placki dochodzą....
koralina Apr 1, 2012

To są boskie smaki i aromaty. Ja dorzucam jeszcze ziarenka słonecznika, dyni, pokrojone orzechy, migdały lub inne, które mam w domu. Mąka pszenna i razowa. Lubię duuuużo jabłek....
Dana May 30, 2011

pyszne i proste :). użyłam domowego mleka z nerkowców i mieszanki mąk białej, razowej i odrobiny owsianej. smażyło się łatwo, ale strasznie nasiąkają olejem :/.
majczi Apr 26, 2011

Użyłam pół‚ na pół‚ mąki białej i "razowej" (własnoręcznie zmielonej) oraz wody zamiast mleka, wyszły przepyszne! Najlepiej robić‚ na średnio dużym ogniu (4 w skali do 6) i koniecznie teflonowa patelnia, jak przy wszystkich plackach wegańskich.
pokonewka Feb 19, 2011

Wczoraj znów zrobiłam. Dodałam mniej mleka waniliowego, a zamiast niego wody. Wyszły IDEALNE!
Irokezik91 Jul 20, 2010

Użyłam mleka Alpro Soya o smaku waniliowym i wyszło za słodkie..., ale i tak PYSZNIE! Nawet mojemu chłoptasiowi smakowało a to już WIEEELKI WYCZYN! :D
Irokezik91 Jul 16, 2010

Znów zrobiłam, tym razem pół na pół z mąki białej i orkiszowej razowej - nie była potrzebna żadna modyfikacja proporcji, wyszły boskie :)
patrycccja Feb 4, 2010

Dziś pierwszy raz całkowicie samodzielnie zrobiłam placki z jabłkami. Wyszły przeeeeeeeepyszne! Proporcje są idealne - dodałam płaską łyżkę cynamonu. Udało mi się też wszystkie dosmażyć tak, żeby w środku, między jabłkami, nie było surowego ciasta! :D Ja generalnie mam problemy ze smażeniem, bo bardzo rzadko to robię, więc to dokonanie ;)

Dla tych co mają podobne problemy kilka rad: olej musi być b.dobrze rozgrzany (po wrzuceniu kawałka chleba od razu musi zacząć "bulgotać"), nie robimy na raz zbyt dużo placków (na dużą patelnię kładłam po 4 na raz), po nałożeniu gaz nie powinien być za duży (średni palnik miałam ustawiony w połowie między min i max), placki odwracamy na drugą stronę dopiero kiedy są naprawdę dobrze rumiane i widać przy brzegach, że ciasto przestaje być surowe. Powodzenia :)
patrycccja Jan 28, 2010

Przepyszne!
Uzywalam zwyczajnego sojowego mleka, a akcent slodyczy przesunelam na super syrop klonowy... Mniam!
~Bajka Mar 26, 2009

Świetny przepis, i co najważniejsze bardzo szybki i prosty :) W innej wersji mozna dać zamiast jabłek i cynamonu pieczarki z cebulką, też pycha!
~en Jun 23, 2007

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas