7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pomidorówka

Przepis ten wymyśliła moja mama. Doskonale sprawdził się w spartańskich warunkach akademickich - nawet przy moich, dosyć skromnych, talentach kulinarnych :-) Moja ulubiona zupa. Taaaaaaaaaaaaka smaczna!

Średnia ocena: [4.7 z 10 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) LUB 0,5 litra przecieru/soku pomidorowego + pół słoiczka koncentratu
włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, kawałek pora i selera
niewielka cebulka
ew. 2 kostki bulionu warzywnego (aktualnie w ogóle go już nie używam, ale jeśli ktoś jest do niego przyzwyczajony, to może być)
odrobina oleju
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
trochę bazylii - świeżej, suszonej lub pasty z bazylii
ew. 1-3 łyżki mąki białej lub razowej (do zagęszczenia)

Przygotowanie:

1. Nastawić wodę na zupę (garnek ok. 4 litry czyli ze 3 litry wody). Wrzucić kostki bulionowe, o ile ich używamy.
2. Obrać, umyć i pokroić warzywa: cebulę i marchewkę w talarki, pietruszkę i selera w słupki, a pora przeciąć wzdłuż i posiekać w poprzek. Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju dodając ew. trochę wody. Ten zabieg nada zupie lepszego aromatu :)
3. Gdy warzywa zmiękną i trochę się przysmażą, wrzucamy je do wody i gotujemy jeszcze trochę (jeśli nie używamy kostek to tak min. z kwadrans).
4. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat, bazylię i doprawiamy do smaku.
5. Pomidorówkę można dodatkowo zagęścić: mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody (razowa rozmiesza się szybko i bez problemu; przy białej należy zwrócić uwagę by nie było grudek). Dolewamy kilka łyżek zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Całość koniecznie należy jeszcze zagotować, żeby nie jeść surowej mąki.

Podawać z makaronem białym, razowym lub graham (moje ulubione to nitki lub łamane spaghetti). Niektórzy jedzą też pomidorówkę z ryżem, ale ja zdecydowanie należę do frakcji makaroniarzy ;)
Można posypać zupę zieloną pietruszką lub koperkiem.

Wskazówki i uwagi:

* Bazylia, choć w Polsce niezbyt popularna, doskonale pasuje do dań z pomidorów i znacznie poprawia ich "walory smakowe" :-) Bardzo polecam dodanie jej - świeżej lub suszonej.
* Osoby lubiące mniej kwaśne zupy powinny dodać mniej niż słoiczek koncentratu i potem ew. po trochu jeszcze dodawać.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-05-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis mojej kochanej mamy
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


ostatnio wracam do tradycyjnych smaków, więc po ciągu kotletów (soczewicowych) z ziemniakami i mizerią, przyszła pora na pomidorówkę :). ręka mi drżała, bo gotowałam pierwszy raz, ale wyszła fantastyczna, taka jak u mamy. dodałam kartonik 500 g przecieru i koncentrat, zaciągnęłam śmietaną, do tego obowiązkowo marchewka, makaron i natka pitruszki. wywar robiłam na maśle roślinnym i dodałam łyżkę sosu sojowego dla pogłębienia smaku. dzięki za przepis!
majczi 2015-03-27 17:44:08.107

Znakomita zupa. Dałam 1/2 słoiczka koncentratu i puszkę pokrojonych pomidorów. Oprócz wymienionych w przepisie przypraw dodałam 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku (nadał zupie konkretnego smaczku) i suszoną zieloną pietruszkę (o tej porze roku chyba suszona jest lepsza niż świeża). Zaprawiłam mąką gryczaną i ryżową (bezglutenowe)- świetnie się do tego nadają. Wyjątkowo podałam zupę z ryżem. Polecam :)
Dana 2014-04-03 12:46:52.026

Bardzo dobra :)
kasiarka 2011-04-05 20:44:53.954

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pomidorówka z pęczakiem i cukinią (wegańska)
Pomidorówka z mlekiem sojowym (wegańska)
Pomidorówka - krem ze świeżych pomidorów (wegańska)
Pomidorówka z awokado na mleku kokosowym (wegańska)
Po prostu genialna wegańska pomidorówka (wegańska)
Peruwiańska pomidorówka "gazpacho" (wielowarzywna) (wegańska)
Pomidorówka z niespodzianką (na wywarze z kapusty i marchwi) (wegańska)
Pomidorówka - krem ze świeżych pomidorów na chlebie (wegańska)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas