7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

U mnie ta pasta stała najdłużej 3 dni. Potem zwykle przerabiam ją na pesto do makaronu. To znaczy dodaję zmiksowane orzechy lub pestki. Tak jak w komentarzach poniżej oregano świetnie komponuje się z groszkiem. Lubię też dodać drobno posiekany (ale niezmiksowany) szczypiorek lub koperek. Proste, pyszne, tanie, no i zielone kiedy za oknem buro, a do wiosny daleko.
~Marta Feb 26, 2016

3 dni min., dluzej tez powinna dac rade ale przeciez do tego czasu zniknie bez sladu ;)
~groszek-paproszek Feb 7, 2016

Ile czasu można taką pastę przechowywać?
~Asia Jan 31, 2016

dodałam podsmażoną cebulę - z zielonym ogórkiem na kanapce pycha
dariak1987 Jan 9, 2015


Pyszna, szybka. Czego chcieć więcej! ;)
sollind Jan 9, 2015


Mniam mniam, te oliwki w środku to był baaardzo fajny pomysł - z ciemnym chlebkiem delicje :)
czemutotak Jan 8, 2015

wymieszałam pastę z makaronem i zrobiłam sos pomidorowy. Wyszło przepysznie!
~kjacs; Mar 26, 2014

Myślałam, że jestem odkrywcza i zrobiłam kiedyś pastę z groszku + sól, pieprz, sok z cytryny. Na wierzch - duuuużo kiełków i plasterki białej rzodkwi. Przypadkiem znalazłam ten przepis tutaj... Chyba już nic nie będę wymyślać, bo wszystko znajduję na puszce :)
Dana Dec 9, 2013

Robię tę pastę jak tylko wpadnie mi w ręce puszka groszku konserwowego :) Ostatnio wymyśliłam modyfikację: dodałam do składników trochę pokrojonej w kostkę czerwonej papryki, odrobinę soli morskiej i szczyptę ziół prowansalskich.
moni May 26, 2013

okropne! zrobiłam i nie moglam zjesc pomimo chleba i szynki...
~ehhh Apr 6, 2013

całkiem smaczna, mimo że dodałam za dużo czosnku :D
sylwja Mar 24, 2013


Genialna! :)
Raisa Mar 8, 2013

Proste, szybkie i pyszne :)!
~R.Locke Feb 28, 2013

Nie rozumiem fenomenu tej pasty
malakser666 Feb 23, 2013

Proponuje dodac suszonej miety :-)
~ANNA Jan 12, 2013

Czegoś takiego szukałam. Dzięki. Proste, szybkie i smaczne. :-)
berry_fields Dec 7, 2012


Świetna pasta, nie spodziewałam się że wyjdzie taka dobra :) Na pewno wejdzie na stałe do mojego menu.
kasumi90 Nov 27, 2012

Mi często lodówka świeci pustkami i wtedy na śniadanie taka awaryjna pasta z groszku jest jak znalazł. Zamiast oliwy/oleju do groszku dodaję trochę zalewy z puszki, pyszne z wyrazistymi dodatkami np. rzodkiewką ;)
Migu Nov 25, 2012


Banalnie proste, ale bez internetu nie wpadłabym na kanapkę z groszkiem. Idealne dla robiących kanapki do szkoły w tempie ekspresowym.
Pollimer Oct 29, 2012


jak nie mam nic innego do posmarowania pieczywa to zawsze na szybko tą pastę przygotowuję :)
dariak1987 Oct 9, 2012

Ja dodałam też ser pleśniowy - pyyyyyyycha:)
florka Oct 9, 2012


Pyszne! Właśnie zrobiłam i zjadłam już kanapeczki z tym jakże prostym i smacznym dodatkiem!
Raszka Sep 29, 2012

moja wersja tej pasty to połączenie groszku (cała puszka) plus olej sezamowy plus tymianek :) ostatnio stosuje nie tylko na kanapki, ale z kruchą sałatą :) myję liscie sałaty, a w miseczce osobno pasta :) nakładamy łyżeczką na sałtę i wcinamy :)
Katja Aug 12, 2012

Jestem w szoku, właśnie zjadłem przepyszne kanapeczki. Dzięki za tak prosty, ale smaczny przepis
~hhs Aug 2, 2012

Najpyszniejsze możliwe kanapkowe smarowidełko, choć ja najczęściej jem po prostu łyżeczką.Tak naprawdę jeden z wariantów humusu,
Taneska Jul 6, 2012

Naprawdę trzeba uważać z czosnkiem - niewiele trzeba, żeby pasta wyszła bardzo ostra! Przez pomyłkę (byłam tak głodna, że zamiast PASTA przeczytałam PESTO,a opis i komentarze pominęłam zupełnie:) użyłam tej pasty do makaronu. Było całkiem niezłe:)Bardzo fajny kolor i przygotowuje się migiem.
Inon May 7, 2012

polecam też groszek z curry zamiast czosnku- pychota!
no i oczywiście można ugnieść czerwoną fasolę- ja najczęściej jadam ją z drobno posiekaną cebulką i pieprzem, czasami dorzucam trochę pomidora.
~Ulve May 3, 2012

Bardzo dobre , wchodzi na stałe do jadłospisu...ja zamiast oliwy dodałem oleju lnianego i odrobine mleka sojowego by nie było za suche:)
Properek Apr 25, 2012

Jutro zrobię!
babzla Apr 20, 2012

Niby to tylko groszek i w dodatku konserwowy ktorego nie bardzo lubie - tylko w salatkach a tu mile zaskoczenie bo pasta jest bardzo dobra :)
Tylko nie dalam oliwek bo nie mialam i dodalam jeszcze troche soli , pieprzu i innych przypraw bo tak lubię :]
OpenWorld Mar 2, 2012

Polecam dodać awokado zamiast czosnku (jedno małe na puszkę groszku). I blenderkiem :)
moritura Feb 11, 2012

Super! Jak tylko ktoś widzi, że w pracy pogryzam kanapkę z pastą i dowie się, co to jest, od razu bierze przepis :)
~kingi Jan 28, 2012

Super pomysł! Można go traktować jak bazę i urozmaicać przyprawami czy dodatkami.
~zupencja Jan 27, 2012

super! ja dałam i czosnek i oregno. wyszło swietne. polecam z kiełkami i ogórkiem kiszonym :)
zyll Jan 21, 2012


Jest naprawdę świetna na śniadanie do kanapki z razowca:)Właśnie skonsumowałam. Polecam:)
Aslexandra Dec 17, 2011


pycha, wszystkim ją polecam i wszyscy się zajadają!!

koperco Nov 22, 2011

Spróbujcie zamiast czosnku dać trochę oregano. Ja tak robię - groszek, olej roślinny(dobrej jakości) + oregano, ewentualnie szczypta soli. Smak idealnie skomponowany.
~Pat Nov 21, 2011

świetna pasta i błyskawiczna w przygotowaniu.
majczi Nov 12, 2011

ja nie odlewam całej zalewy, zostawiam trochę, by była bardziej rzadka i lepiej się miksowała ta pasta boska.wcinam ją najchętniej z grzankami z ciemnego pieczywka. lubię sobie też zjeść ją jako przekąskę nawet samą :]mm
MEDeah Oct 31, 2011


U mnie ta pasta pobiła nawet hummus! :)
Cleevlen Oct 28, 2011

Zapisuję w schowku. :)
Fajny przepis. Ile taką pastę można przechowywać ?
Caathy Oct 25, 2011


Bardzo dobra xD dodałam jeszcze troszkę mieszanki przypraw i poszło niemalże całe na raz.
izie147 Oct 5, 2011

pyyycha :D smakuje niesamowicie! :)
Smile Sep 2, 2011

Zrobiłam w trzy minuty. Smakuje niesamowicie! Jestem zakochana! :):):)
~gaber Aug 23, 2011

super :) ja robilam ta paste tylko zamiast czosnku dodalam troche ziol prowansalskich lub bazyli i oregano tez swietnie smakowalo !
agnmid May 17, 2011

U nas pasty średnio 3 dni. Staram się dłużej nie 3mac
sunflower_ren Apr 28, 2011

Pytanie już było - wystarczy zajrzeć do starszych komentarzy :) No więc: Szczerze? Nie mam pojęcia - u mnie stała max. do następnego dnia i znikała ;) Ale choćby ze względu na to, ze czosnek po jakimś czasie zmienia zapach, nie powinno to być pewnie więcej niż kilka dni, max. tydzień.
patrycccja Apr 28, 2011

Mam pytanie, ile taka pasta może stać lodówce?
~unicorn Apr 27, 2011

wysmienite! ja dorzucilam jeszcze koperku :)
~Diana Apr 9, 2011

Też kiedyś wpadłam na taki pomysł, ale zgniotłam groszek razem z czerwoną fasolą i użyłam jako farszu do naleśników. ;)
~blue Apr 3, 2011

Dodałam zioła prowansalskie i kilka łyżek prażonego słonecznika, wyszło super!
Felodrema Mar 28, 2011


mmmmm, naprawde niezle :) Mialam mieszane uczucia, bo coz ciekwaego moze byc w zgniecionym groszku, ale na ciemnym chlebie i z oliwkami rewelacja !
India Mar 25, 2011

Świetny i szybki przepis
Lupi_47 Feb 20, 2011

przepyszne i szybkie :)
~chinka Jan 14, 2011

jestem w szoku ze to jest takie dobre i jednoczesnie mega proste. polecam!!!!!
~turiam Jan 7, 2011

Lubię czosnek. Superprzepis polecam
~Maria Jan 6, 2011

Świetne :)
~kadachat Nov 17, 2010

Zrobiłam wersję łagodną - czosnek zamieniłam na cebulę (wcześniej zalałam ją wrzątkiem) i dodałam natkę pietruszki. Świetne ;]
~Ripley Nov 12, 2010

Pasta rzeczywiście bardzo smaczna :) Polecam dodanie (prócz świeżego czosnku i oliwy) rzymskiego kminu - smak będzie jeszcze ciekawszy i pełniejszy :))
kata Nov 10, 2010

Przepyszna! :) Wychodzi mi taniej niż pasztet sojowy ;))
Zrobiłam z całej puszki groszku (więc resztę do słoiczka i do lodówki), trzech łyżek oliwy, świeżego czosnku... Na świeżym razowcu: P-O-E-Z-J-A :D
nanak Nov 8, 2010

Smaczna:) rzeczywiście nie ma co przesadzać ze świeżym czosnkiem, jak się ma taki dobry polski czosnek, to jeden ząbek wystarczy w zupełności. To, co najlepsze w tym przepisie, to łatwość i szybkość przyrządzania - super:)
jazgottt Oct 22, 2010

Bardzo smaczna ale chyba dodałem za mało oliwy z oliwek bo troche sucha była:))
Properek Sep 14, 2010

Powiem brzydko: zaje*biaszcza jest. Ja zamiast oliwy dodałam (ale to już nie dla wegan) serek Fresek z Biedronki (o smaku czosnku).
~olympia Aug 29, 2010

spróbujcie tą opcję ze świeżym koperkiem :P taką pastę czy to z czosnkiem czy z koperkiem robię od ładnych paru lat i ktokolwiek ją u mnie spróbuje wykorzystuje ten pomysł w domu:P nawet mój mięsożerny mężczyzna ją uwielbia, jak pasta jest w domu mieso może nie istnieć hehehe :P
~ooo Jul 29, 2010

O, akurat mi zostało trochę w puszce, a tu takie fajne proste rozwiązanie hyhy :D. Dzięki!
~Ripley Jul 10, 2010

Pasta jest świetna sama w sobie, ale jest też doskonałą bazą wyjściwą.
Ja dodałam jeszcze mały kawałek sera feta i dwie papryczki chili.
Polecam:-)
~dikejka Jun 8, 2010

Zaskakująco wypaśna! :))
superMarzyciel May 13, 2010

Właśnie zjedliśmy z chlebem na kolację - wspaniała.
olgwie Apr 20, 2010

Świetna!:)
mammalin Jan 31, 2010

Bardzo szybka pasta, bez dodatku czosnku też jest ok ;-)
~hipiska Dec 30, 2009

Dobra i szybka pasta. Dobrze smakuje z razowcem i ogórkiem kiszonym.
Cytrynka Nov 21, 2009

Przepyszna :) Na stałe zagości w moim jadłospisie :)
Samantha_Bossy Oct 12, 2009

Znakomita pasta ja daję kilka kropli oleju sezamowego i sporo czosnku lubię ostre.
jokka Oct 12, 2009

pyszne:))
~atoja Sep 30, 2009

dzięki:)
ana Sep 24, 2009

Szczerze? Nie mam pojęcia - u mnie stała max. do następnego dnia i znikała ;) Ale choćby ze względu na to, ze czosnek po jakimś czasie zmienia zapach, nie powinno to być pewnie więcej niż kilka dni, max. tydzień.
patrycccja Sep 24, 2009

ile czasu ta pasta może stać w lodówce?
ana Sep 24, 2009

Bardzo lubie proste przepisy. Twoj wyglada super-dzisiaj wyprubuje. Dziekuje za zamieszczenie.
helutka67 Sep 23, 2009

Bardzo dobre i szybko się robi, polecam
Gabryella Sep 9, 2009

Moja pierwsza myśl jaka mnie naszła po przeczytaniu składników to że groszek i czosnek to dziwaczne połaczenie..., ale liczne pozytywne komentarze przekonały mnie by jednak spróbować i... wyszło pyszne. :D
Irokezik91 Jul 29, 2009

Racja, coś pysznego:D
Olga Apr 24, 2009

Byłam nieufna, ale zrobiłam tak jak w przepisie.... Pycha!
arahja Feb 11, 2009

Mhm... pomimo,że uwielbiam groch, moje kubeczki smakowe nie zakochały się w tej paście :)
~Anja Dec 29, 2008

Mój mąż wyjada z blendera zanim pasta znajdzie się na kanapce ;)To nasz sposób na "pingwina" w lodówce. Groszek dobry na wszystko :]
ankaopolanka Nov 17, 2008

Kiedyś zrobiłem. Zmiksowałem tylko sam groszek bez dodatku czosnku i oliwy. Moim zdaniem zbędne i tak rano czosnek jest niebezpieczny ;).
~michu Aug 11, 2008

stała pozycja w moim menu :D
Magda-Andrzej Aug 11, 2008

Miła w smaku, akurat na kolację :).
Lady_A Jul 11, 2008

zrobiłam z całej puszki groszku i 2 łyżek oliwy ;) dodałam jeszcze pieprzu i kurkumy i pyszne! ;)
Magda-Andrzej May 29, 2008

lepiej jest zmiksowac wszystko w blenderze, mozna przy miksowaniu dodac pestki slonecznika. zamiast oliwy z oliwek mozna dodac olej z pestek winogron - jest lagodniejszy
autor anonimowy Oct 30, 2007

Dodaje do tego jeszcze cebulke i tez jest pyszne;-)
~Silverka May 8, 2007

swietna sprawa:) wlasnie zajadam..nie dodawalem jednak czosnku, zamiast niego dosypalem troszke pieprzu:)
~xBaranx Jul 31, 2005

Pyszna rzecz, ja ja lubie najbardziej z puree ziemniaczanym, ale z pieczywem tez jest niezla ;-)
autor anonimowy Mar 18, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas