7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu

Przepis, z tego, co słyszałam, sięga starożytnego Rzymu - ja znam go od siostry, która zna go od koleżanki, która zna go... Próbowałam znaleźć jakieś źródło, ale w bardzo wielu miejscach znalazłam najróżniejsze jego wariacje - zawsze bez podanego autora. Oto moja wersja.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3-4 osób

1/2 szklanki lub woreczek kaszy gryczanej
200 g półtłustego (lub tłustego) twarogu
2 średnie cebule (1 z nich może być czerwona)
olej lub masło do smażenia
sól
pieprz (dużo!)
2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Gotujemy na miękko (ale nie rozgotowujemy) kaszę gryczaną. W tym czasie kroimy cebulę na naprawdę drobniuteńką kostkę i chwilę szklimy na dość dużej ilości oleju lub, jeszcze lepiej, masła (chyba, że mamy tłusty twaróg, wówczas tłuszczu może być mniej).

Twaróg rozgniatamy widelcem (ja robię to ręką :)) i łączymy z ugotowaną kaszą i cebulą. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu - inne przyprawy wedle uznania, ale polecam najpierw spróbować moją wersję. Dokładnie mieszamy, po czym przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, polewamy śmietaną (2 łyżki, nie za dużo) i zapiekamy przez pół godziny w 180°C.

Wskazówki i uwagi:

Świetnie pasuje do niemal wszystkich surówek - mnie najbardziej pasuje do wszystkiego, co z pomidorami. Kiedyś, aby uzyskać większą ilość, dorzuciłam do masy 3-4 ugotowane i rozgniecione ziemniaczki (równowartość jednego dużego) - wyszło super. Niedługo spróbuję wykorzystać masę jako farsz do pierogów - jest to prawie nadzienie do pierogów ruskich, ale z kaszą gryczaną zamiast ziemniaków.
Nadesłał(a) szarri, dnia: Sep 16, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zapiekanka doskonała, śmietanę zamieniłam na jogurt grecki. Dziękuję i POLECAM !!!
~Małgosia Apr 12, 2017

Zapiekanka rewelacyjna, ja daję dużo śmietany i jeszcze tarty żółty ser na posypkę na górę zapiekanki.
koniecznie Jan 20, 2013

ja robię coś podobnego, ale zamiast cebuli daję pora, jakoś mi bardziej do kaszy pasuje
krecik Oct 7, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety (lub farsz naleśnikowy) z kaszy gryczanej i twarogu (bez ograniczeń)
Zapiekanka z kaszy gryczanej z papryką i tofu (wegańska)
Apetyczna gryczana zapiekanka / zasmażanka z twarogiem i pestkami słonecznika (lakto-wege)
Budyń z kaszy manny i twarogu (bez ograniczeń)
Zapiekanka pistacjowo-gryczana (wegańska)
Pierogi lubelskie (z kaszą gryczaną i twarogiem) (lakto-wege)
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną z twarogiem i cebulą (lakto-wege)
Pasta z kaszy gryczanej i majonezu (ovo-wege)
Kotlety z kaszy gryczanej i ziemniaków (wegańska)
Pasztet z kaszy gryczanej i fasoli (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas