7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Daal z czerwonej soczewicy (z dodatkiem przyprawy pięć smaków)

Daal idealnie nadaje się na wegetariański lunch do pracy. Ciepły smakuje pysznie zarówno jako bardzo gęsta zupa jak i drugie danie jeśli dodamy do niego dodatkowo ryż lub ulubiony rodzaj płaskiego chleba.

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 czerwone papryczki chilli
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła (lub ew. oleju)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 szklanka wody
1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
pieprz
sól
+ duża szczypta suszonej pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Do przygotowanego garnka (najlepiej odrobinę większego, żeby podczas gotowania daal za bardzo nam nie uciekał ;) ) wrzucamy czerwoną soczewicę, posiekaną papryczkę chilli, posiekany ząbek czosnku, posiekaną połówkę cebuli, łyżeczkę masła, paprykę słodką, kumin i kurkumę. Całość zalewamy wodą i gotujemy.

W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i karmelizujemy na nim pokrojoną w plastry pozostałą połówkę cebuli, posiekamy ząbek czosnku i papryczkę chilli. Doprawiamy przyprawą pięć smaków. Całość po około 10 minutach dodajemy do gotującego się daalu. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut i nakładamy na talerze.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy ciepłe posypane suszoną pietruszką razem z ryżem lub ulubionym płaskim chlebem.
Nadesłał(a) odkuchni, dnia: Sep 16, 2011
Źródło/autor przepisu: Bogumiła Rybarczyk, mój blog - http://odkuchnii.blox.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Muszę przyznać, że bardzo smakowite. Ominęłam część z karmelizowaniem, ale wyszło i tak bardzo dobrze. ;)
~joacha Nov 16, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Indyjski daal czyli puree z czerwonej soczewicy (z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego) (wegańska)
Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem ciecierzycy (bez ograniczeń)
Kotleciki z jaglanki i czerwonej soczewicy z dodatkiem ogórka kiszonego (wegańska)
Kotlety z czerwonej soczewicy (wegańska)
Czerwona kapusta duszona z mnóstwem przypraw (wegańska)
Pasztet z zielonej soczewicy i warzyw z egzotycznymi przyprawami (ovo-wege)
Kotlety z czerwonej soczewicy i fety (bez ograniczeń)
Zupa dahl z czerwonej soczewicy (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy na ostro (wegańska)
Bhangra dip (z czerwonej soczewicy) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas