7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Black & white - sernik z tofu jedwabistego z bananami

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Mój pierwszy wegański "sernik", przepyszny! :)
Do końca życia zapamiętam minę wszystkożerców, gdy ich poczęstowałam, a potem sama zaczęłam jeść...
- Czy Ty jesz s e r n i k?!?!
- Niee... To Wy jecie TOFURNIK!! :D
martusiak Aug 28, 2014


Wyszedł bardzo dobry, choć konkurencji z sernikiem z tofu i brzoskwiń nie wytrzymuje :) Jest delikatny w smaku, wyraźnie bananowy i kakaowy. Szkoda tylko, że następnego dnia środek z białego zrobił się szarawy... Widać banany, nawet po upieczeniu, ciemnieją. Myślę, że nieco™ soku z cytryny i szczypta soli do masy z tofu mogłaby trochę pomóc - przy okazji całość miałaby bardziej wyrazisty smak. Choć sernik i tak jest bardzo dobry :)
Mam jeszcze jedno duże zastrzeżenie - rozmieszanie silken tofu za pomocą widelca jest słabe. Po dodaniu bananów wygląda jak coś zważonego. Nawet po upieczeniu widać w masie małe, białe kawałki. Robiąc ponownie na pewno potraktowałabym silken tofu mikserem - blender mógłby je zbyt "upłynnić" i nie wiem czy całość miałaby odpowiednią gęstość, ale mikser powinien być ok.
Nawiasem mówiąc dość przypadkowe połączenie z aromatyczną konfiturą z gruszek (puszka.pl/przepis/5852-bardzo_aromatyczna_konfitura_z_gruszek_z_imbirem.html) okazało się bardzo trafione :)
patrycccja Oct 6, 2012


Sernik jest pyycha! To mój pierwszy sernik z tofu, na dodatek robiony dla taty, który jest wielbicielem tego rodzaju ciasta :) Na szczęście wyszedł superowo!
kasiarka Dec 23, 2011

Ewi- ja używałam sojowego
OpenWorld - sądzę, że bułka nie jest niezbędna, budyń wsypuje się i już, jeśli ciasto posiedzi w lodówce, to na pewno da się zetrzeć :)
Felodrema Sep 16, 2011

chciałam dopytać mleko roślinne to np. ryżowe sojowe itp.??
~elwi Sep 16, 2011

Sernik wygląda obłędnie i to już 3 sernik wegański który zrobie napewno :) tylko mama kilka pytan :P
A obejdzie się bez posypania formy bułką tartą ? ja zawsze radze sobie z samym olejem ale jesli przepis tego wymaga to wole sie upewnic :P
opakowanie budyniu trzeba wsypac i po prostu wymieszac tak ?
a i tą reszte ciasta trzeba zetrzec na wierzch na tarce ? to wogole sie uda ? ciasto zetrzec na tarce ?:P
OpenWorld Sep 15, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas