7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Czekoladowe muffiny

Wegańskie, megaczekoladowe muffiny z kawałkami czekolady, jak na wegańskie to wypas - nie dodawajcie więcej cukru i oleju, serio.

Średnia ocena: [4.5 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12+

składniki mokre:
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżka octu (każdy jasny ocet daje rade)
1/2 szklanki oleju
albo:
1/4 szklanki gęstego pomarańczowego soku i 1/4 oleju

składniki suche:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
3 łyżki kakao (nie żałujcie :) )

+ dodatki (idą do gara z suchymi):
dwie skrojone na kawałeczki/kwadraciki czekolady gorzkie

Przygotowanie:

Piec w temp. 180 st. C. Trochę natłuścić blachę na muffiny albo stosować papilotki do pieczenia muffinek.

Potrzeba jednego dużego gara, jednego małego gara i szklanki.

W dużym garze mieszacie suche składniki. W małym garze - mleko z octem i zostawiacie na 5 minut, polecam mieszać, mikstura się fajnie zagęści po chwili. W szklance, którą i tak ubrudziliście innymi ingrediencjami polecam odmierzyć olej (plus ew. zmieszać go z sokiem).

Do gara z suchym wlewacie mokre, miksujecie, wlewacie olej - miksujecie dalej na jednolitą masę.

Nie wiem jaka macie blachę, ale pamiętajcie nie wsadzać/wlewać ciasta do samej góry, bo wyrośnie - wiadomo. Polecam piec 22 min z okładem i dziobać wykałaczką, by zbadać czy brak zakalca.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli macie wśród bliskich kogoś, kto nie może żyć bez czekoladowych delicji na wegańskiej diecie, to to jest odpowiedź. Pierwsze muffiny, które nie są gumiaste.

Mój przepis to uproszczona i sprawdzona wersja http://www.egglesscooking.com/2012/05/18/vegan-chocolate-chip-muffins-recipe/ gdy okazało się, że paru rzeczy nie mam w kuchni. Mimo tego działa świetnie w rodzimych warunkach.

Jeśli Almond Milk, Apple Cider Vinegar, Unsweetened Applesauce, Coconut Oil, Whole Wheat Pastry Flour, Vegan Chocolate Chips to normalka u Ciebie w kuchni, to jeszcze raz polecam http://www.egglesscooking.com/2012/05/18/vegan-chocolate-chip-muffins-recipe/, na bank będzie wypas.
Nadesłał(a) Lejdi Kapandi, dnia: Nov 22, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Dobre :) Faktycznie niegumiaste (a w każdym razie w porównaniu do innych babeczek).
~J. Dec 4, 2015

Dlaczego tutaj babeczki wychodzą, a moje wybuchły jak wulkany i zalały całą blaszkę? Wszystko w przepisu robiłam.Dodatkowo to co się z góry spiekło nie smakowało za dobrze- niby chrupkie, ale jak się gryzło to się ciągnęło. Smakowało jak karmel z kakao. I tyle.
~Kasia Nov 14, 2015

bardzo smaczne, ja bym dała jednak troche wiecej kawałeczków czekolady. Ale i tak dobry przepis, nie wyszły gumiaste, tylko ja musiałam piec z godzine ale to kwestia piekarnika ;) Robiłam tydzien temu i zaraz biore sie za nie znowu :)
~jump Oct 24, 2015

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Muffiny czekoladowo-pomarańczowe (wegańska)
Czekoladowe muffiny z waniliowym kremem (wegańska)
Muffiny cukiniowe (wegańska)
Muffiny bananowe (wegańska)
Muffiny waniliowe z dżemem (ovo-wege)
Muffiny (mufinki) z jabłkami (wegańska)
Muffiny owsiane z jabłkiem (ovo-wege)
Muffiny kakaowe z awokado (wegańska)
Muffiny gruszkowo-orzechowe (wegańska)
Czarno-białe muffiny (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas