7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pieczony bakłażan z kiełkami

Przepis zainspirowany wariacją Natalii Przybysz na temat bakłażana. Łatwy i pyszniutki.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1-2, w zależności od wielkości bakłażana

1 bakłażan
1 mieszanka kiełków na patelnię
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
świeża natka lub kolendra
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry (cieniutkie, ok. 0,5 cm).
2. Każdy plasterek bakłażana posypujemy solą, wkładamy do pojemnika i trzymamy w lodówce ok. 20 minut. Chodzi o to, aby na dnie pojemnika pojawił się sok z bakłażana, chcemy się go pozbyć, bo dodaje bakłażanowi cierpkości.
3. Kładziemy na blaszce folię aluminiową, rozkładamy na niej plasterki bakłażana.
4. Każdy plaster skrapiamy z obydwu stron oliwą i octem.
5. Wrzucamy do piernika nagrzanego do 220 st. C na 10 minut, następnie obracamy plasterki i trzymamy kolejne 10 minut.
6. Podczas pieczenia wrzucamy na suchą patelnie mieszankę kiełków, prażymy je kilka minut i przyprawiamy.

Całość wrzucamy do jednego naczynia i posypujemy ziołami. Do dania świetnie pasują czarne oliwki. Smacznego :)
Nadesłał(a) Ula, dnia: 2012-11-11 20:25:19.336
Źródło/autor przepisu: przepis własny
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bakłażan pieczony pod pomidorami i serem (lakto-wege)
Pieczony bakłażan najlepszy do kanapek (wegańska)
Papryka, cukinia, bakłażan - warzywa pieczone na blasze (wegańska)
Pieczony bakłażan z sosem z migdałów i porzeczkami (wegańska)
Bakłażan zapiekany z cukinią (lakto-wege)
BAKŁAŻAN – BAŁKAŻAN! Zapiekanka (lakto-wege)
Bakłażan z ryżem i pomidorem (wegańska)
Aromatyczny bakłażan w warzywniku (wegańska)
Bakłażan z sosem jogurtowo-czosnkowym (lakto-wege)
Bakłażan z pieczarkami i czosnkiem na zimno (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas