puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
-
Krem z soczewicy
Prosty do przygotowania, rozgrzewający krem z soczewicy.
-
Muffinki cytrynowe z lukrem
autor: Nula
dieta: wegańska
Idealne na Wielkanoc :)
-
-
Pomidorowe kotlety z tofu
autor: Olexy
dieta: wegańska
Jeśli lubicie włoskie smaki - spaghetti z sosem pomidorowym, bazylię, oliwki i czosnek, będą to kotlety dla Was. Powstały nieco przypadkiem, gdy miałam ochotę na spaghetti, którego akurat nie miałam pod ręką. ;)
-
Wzmacniająca sałatka z kalafiora
Szybka, prosta, a dająca bardzo dużo siły i witamin.
-
-
Czekoladowe ciasto z kubka w 5 minut
Błyskawiczne ciasto z mikrofalówki.
-
Ryż do sushi - wybór, sposób przygotowania, wskazówki
Idealnie ugotowany ryż jest miękki, ale nie rozgotowany, nie ciapowaty. Daje się lepić w dowolne kształty i zachowuje je (nawet onigiri bez problemu możemy podnosić pałeczkami), a jednocześnie możemy rozdzielić go, a wszystkie ziarenka nadal zachowają swój kształt.
-
-
-
-
Brukselka z porem i suszonymi pomidorami w sosie z mleka kokosowego
Moja koleżanka Renata, robiąc "czyszczenie lodówki", czyli chcąc ugotować obiad z tego, co akurat ma, wpadła na genialny pomysł. Ja urozmaiciłam go dodatkowo pomidorami suszonymi :) Polecam jako dodatek do wszelkich makaronów, ryżu, kasz.
-
Pasztet z dyni i soczewicy
Pomyślałam, że dlaczego nie miałabym zrobić prawdziwego wegańskiego pasztetu… Szukając inspiracji przypomniała mi się dynia zalegająca w zamrażarce i postanowiłam ją właśnie (razem z soczewicą) wykorzystać jako bazę.
-
Sos sałatkowy z curry i cytrynką
Moja wersja sosu winegret ;) W innych sosach zawsze czegoś mi brakowało, więc musiałam stworzyć własny. Wygląda trochę jak błotko, ale jest obłędny w smaku. Doskonały do wszystkich sałat :)
-
Sos musztardowy
autor: moni
dieta: wegańska
-
Kokosowa owsianka z suszonymi wiśniami
Okazało się, że owsianka na tym mleku smakuje niesamowicie delikatnie i kremowo, obłędnie po prostu :) Dla zrównoważenia smaku dodałam kwaskowate suszone wiśnie, które świetnie się skomponowały. Użyłam 200 ml mleka dopełnionego wodą, ale możecie spokojnie dać całą puszkę lub użyć domowego mleka kokosowego zrobionego z wiórków kokosowych. Aby owsianka miała przyjemną konsystencję najlepiej wziąć drobne płatki owsiane, ale nie błyskawiczne.
-
Sałatka z kaszy jaglanej z pieczonymi warzywami
To kolejny sposób na wykorzystanie bardzo zdrowej kaszy jaglanej, która świetnie odkwasza organizm, a także zawiera krzemionkę, która jest budulcem włosów, skóry i paznokci.
-
Kotlety z ryżu i soczewicy
autor: Olexy
dieta: wegańska
Najprostsze na świecie kotlety z soczewicy, z zaledwie kilku składników. Myślę, że nie są żadną nowością (kotlety jak kotlety), ale dzięki przyprawie tandoori nabierają pysznego, indyjskiego aromatu.
'Magiczne' połączenie ryżu i soczewicy sprawia, że stanowią dobre źródło białka.
-
-
Wegańskie sajgonki z sosem cukiniowym
Chrupiące sajgonki z brązowym ryżem. Pycha! :)
-
-
Afrykańskie spaghetti (african macaroni)
Genialny przepis na pyszne danie jednogarnkowe! Potrawę tą pokazała mi moja przyjaciółka z Mali :)
-
"Suflet" z ziemniaków, batatów i marchewki
autor: Olexy
dieta: wegańska
W zamyśle miały być to kotlety, jednak masa wyszła nieco za rzadka i skończyło się na tworze, który można nazwać czymś pomiędzy babką, sufletem i kotletem ziemniaczanym ;)
Przez bataty i marchewkę mają piękny kolor, pachną bardzo zachęcająco i mają delikatny, słodkawy smak.
-
Bezmączne muffiny makowe z białej fasoli (bezglutenowe)
Miał być klasyczny makowiec, ale postanowiłam zrobić coś nietypowego. Tak oto trafiłam na przepis, który zmienił mój światopogląd... No, na pewno fasolopogląd ;) Nie dość, że pyszne, to jeszcze sycące, pożywne i można śmiało jeść, nie martwiąc się o dodatkowe kilogramy :)
|