7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Czekoladowe ciasto z kubka w 5 minut

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

A czy bez jajka i oleju też wyjdzie?
~Pyanko Feb 21, 2017

Bez jajka, mleka i oleju też wychodzi:)))
~Babidi Sep 2, 2015

Od kiedy to jajka i mleko są wegańskie? Wnoszę o poprawkę. ;)
~wlw Aug 2, 2015

Gdy zmieszam wszystkie zkladniki ciasto jest takie jak y za mało dodalosię mokrych skladników.Czy tak powinno być??/
~DosiaG. Sep 26, 2014


U mnie miód, banan, wiórki, rodzynki, otręby, cynamon... Szybko i pysznie! :)
martusiak May 18, 2014

Świetny przepis :) Dodaję jednak jeszcze odrobinę soli, jak do wszystkich wypieków.
xxl Mar 9, 2014

@Marta Każdy kubek byle nie metalowy czy z metalowymi zdobieniami.
limesik May 6, 2013

ha! ale czaaad! 10min od początku samego do samego końca i jest ciacho! wyszło mi suchawe, następnym razem dam krótszy czas obróbki termicznej, albo więcej ciekłych składników i już :) sporo możliwości do eksperymentowania. biała/ ciemna czekolada, orzechy, wiśnie, kokos itp. :)
MEDeah Apr 11, 2013

Raczej każdy się nada, chyba że ma oznaczenia mówiące, że nie nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce :)
Nula Apr 9, 2013

Mam mikrofalę, ale rzadko z niej korzystam, więc mam pytanie o kubek. Każdy się nadaje, czy musi być jakiś specjalny? :)
~Marta Apr 9, 2013

Jo, na FB Katarzyna właśnie napisała: "Dałam 2 łyżki/ 2 łyżki mąkę ryżową i kukurydzianą, proszek bezglutenowy i tyle. Troszeczkę suche, więc pewnie można by coś mokrego jeszcze dodać (zrobiłam wersję bez jajka). No i trochę więcej niż szczyptę proszku do pieczenia wsypałam." Więc na pewno warto eksperymentować w tym kierunku :)
patrycccja Apr 8, 2013

czy ktos probowal robic wersje z maka bezglutenowa?
~Jo Apr 8, 2013

Pięknie wyrosło, wyszło świetnie, jak muffinek :) Bardziej takie gąbczaste niż kruszące się. Ładnie odchodzi od kubka. Pokombinowałabym, żeby było mniej oleju... trochę za bardzo go czuć, kiedy ciasto wystygnie.
Tak jak Olexy dałam dodatkową łyżkę mleka zamiast jajka, ale poprzestałam na małej szczypcie proszku do pieczenia. Soda i sok z cytryny są zbędne - przecież proszek do pieczenia to soda z kwaśnym dodatkiem niezbędnym, by soda reagowała :) Dałam płaskie łyżki mąki i cukru i tak jest ok - inaczej ciasto, zwł. po wystygnięciu, byłoby za suche. Uwaga: staramy się trochę poczekać, aż ciasto ostygnie - świeże nie jest zdrowe dla brzucha :)
patrycccja Apr 8, 2013


Zweganizowałam to ciasto tak jak w komentarzu poniżej i wyszło super :)
Nula Apr 1, 2013

Zmodyfikowałam trochę przepis i jak na twór z mikrofalówki wychodzi całkiem ok. Dobre na przerwę w pracy/zajęciach lub kiedy bardzo bardzo zachce nam się czegoś słodkiego na szybko i nie mamy czasu rozkładać się z piekarnikiem. :)
Dałam:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki mleka roślinnego
- szczypta sody
- szczypta proszku do pieczenia
- 0,5-1 łyżeczki soku z cytryny.
Dzięki połączeniu sody, proszku do pieczenia z kwasem (sok z cytryny/ocet jabłkowy) ciasto jest lekkie i ładnie wyrasta.
Olexy Mar 22, 2013

Zrobiłam w pracy w przerwie na kawę. Wersja weganska bez jajka i z alpro. Całkiem spoko jak na 5 minut .:)
~paula Mar 20, 2013

Oj wypróbuje ten przepis napewno. Zwłaszcza , że w domu mam okropnego łasucha ;)
Natka Mar 20, 2013

nie mam mikrofali :(
~Marta Mar 19, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas