To kolejny sposób na wykorzystanie bardzo zdrowej kaszy jaglanej, która świetnie odkwasza organizm, a także zawiera krzemionkę, która jest budulcem włosów, skóry i paznokci.
na sos: 3 łyżki oleju/oliwy
1 łyżka soku z cytryny
opcjonalnie 1 łyżka syropu klonowego/ z agawy
wędzona lub zwykła sól
świeżo zmielony pieprz
nieco wędzonej papryki
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy warzywa: piekarnik nagrzewamy do 210 st. C. Przygotowujemy dwa naczynia do zapiekania (jedno z pokrywką) takiej wielkości, aby obydwa zmieściły w piekarniku razem.
Dynię obieramy obieraczką, kroimy na niezbyt duże kawałki. Przekładamy ją do naczynia bez przykrycia, wlewamy 2 łyżki oleju, dobrze mieszamy. Pozostałe warzywa obieramy, myjemy, dobrze osuszamy, kroimy je na cienkie paseczki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy, dodajemy do warzyw. Wszystkie przekładamy do naczynia z przykrywką, wlewamy 2 łyżki oleju, dokładnie mieszamy. Przykrywamy naczynie. Naczynia wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Studzimy.
Kaszę jaglaną wykładamy na gęste sito, przelewamy wrzątkiem, aby kasza straciła ewentualną goryczkę. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą w proporcji 1:2, dodajemy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywany, gotujemy do miękkości, około 20 minut. Odcedzamy, jeżeli pozostał jakikolwiek płyn.
Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy upieczone ząbki czosnku, rozcieramy dokładnie aż zupełnie połączy się z sosem. Jeżeli sos będzie miał zbyt gorzki smak, można dodać syropu klonowego/z agawy.
Ciepłą kaszą mieszamy dokładnie z sosem i drobno posiekaną natką pietruszki. Kaszę mieszamy z upieczonymi warzywami, podajemy. Polecam!
Wskazówki i uwagi:
Wędzona sól pochodzi z wybrzeży Kadyksu i niesie ze sobą smak Oceanu Atlantyckiego. Jest wędzona przy użyciu różnych rodzajów drewna, głównie dębowego. Zabieg ten uzupełnienia klasyczną słoność o lekki posmak i intensywny aromat wędzenia.
Nadesłał(a) zielenina_blog,
dnia: Mar 13, 2013
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2013/03/przepyszna-saatka-z-kaszy-jaglanej-z.html