puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Krumpirusza - czyli paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami
autor: kiń
dieta: wegańska
Krumpirusza jest popularnym "fast foodem" w Bośni i Hercegowinie. Ratowała mi życie, kiedy na horyzoncie nie było niczego w wersji wegańskiej. Tak sobie wyobraziłam jej wykonanie i smakuje prawie identycznie.
-
Smoothie - bomba witaminowa
autor: kiń
dieta: wegańska & RAW
-
Sałatka kolorowo-witaminowa
autor: kiń
dieta: wegańska
Bo jedzenie bez kolorów nie ma sensu :)
-
Duszona rzodkiew azjatycka (daikon)
Jak czytałem "Grę o tron" Martina, to tam często rzepę albo rzodkiew jedli. No to chciałem wyprodukować coś w klimacie...
Nie wszyscy lubią zapach takiej rzodkwi - napełnia mieszkanie dość wyrazistym aromatem. Mnie ta potrawa sama w sobie smakuje, ale może bardziej jest dodatkiem do jakiegoś innego pomysłu kulinarnego.
-
Koreańska zupa - doenjang jjigae
Bardzo popularna zupa w Korei. Podaje się ją zwykle z miską ryżu (takiego "lepkiego" jak do sushi), ale jak wrzuci się dużo tofu to zapycha i bez ;) Tęskno mi strasznie za koreańską kuchnią, więc ostatnio postanowiłam zmontować sobie taką zupę w domu. Wyszła tak jak powinna, pycha. A co to jest pasta doenjang oraz więcej zdjęć do przepisu na blogu. Smacznego!
-
-
Wegańskie jajka bezglutenowe
Znalazłam na zagranicznym portalu przepis na wegańskie jajka. Jakież było moje zdziwienie, gdy jedząc to oszukane żółtko, naprawdę poczułam smak żółtka z jaja kurzego :)
Nie miałam zbyt dużych foremek (użyłam tacki stołowej na jajka), więc moje wyszły bardzo malutkie, ale jeśli komuś uda się zdobyć/zrobić większą formę, to to może być hit świątecznego stołu :)
-
Trufle kokosowe z kaszy manny
autor: iwka
dieta: wegańska
Gdy dręczy brak deseru, wystarczy 20 minut :)
-
Pasztet z soczewicy zielonej
Wegańska wersja pysznego pasztetu z soczewicy.
-
Zupa warzywna z kaszą jaglaną "zabielana"
autor: Feria
dieta: wegańska
Szybka i pożywna zupa.
-
Wiośnienie
autor: Luna7
dieta: wegańska & RAW
Pyszna wiosenna surówka, kusi barwami i aromatem! Surówka jak najbardziej przenośna jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły ;)
-
Smalec z fasoli
Prosty, wegański, trzy składniki. Smalec jak się patrzy!
-
-
Nadziewane czekoladki (z żurawiną)
autor: Luna7
dieta: wegańska & RAW
Oto przepis na nadziewane czekoladki, inspirowany blogiem weganskarozpusta.blogspot.com Dość pracochłonne, ale z pewnością sprawdzą się na różne okazje i święta, może na Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, imieniny, na prezent...
-
Mini tofurnik owocowy
autor: Olexy
dieta: wegańska
Przepis banalnie prosty i szybki. Mini tofurniki są super na imprezy - lekkie, owocowe i akurat "na raz do buzi". :)
-
Sałatka z awokado i soczewicą
Sałatkę możemy podawać z tostami lub chlebem posmarowanym margaryną sojową.
-
Pieczone warzywa korzenne na słodko
Do zrobienia tego dania zainspirowało mnie typowe angielskie bożonarodzeniowe danie: pieczona marchewka i pietruszka na słodko. Ja nieco urozmaiciłam ten przepis.
-
Zupa z soczewicy z kapustą kiszoną
Błyskawiczna, pyszna i syta :) Bazuje na tym samym pomyśle co bulion ekspresowy - przesmażone warzywa, a szczególnie por, nadają tej zupie smaku. Do tego akcent kapusty kiszonej - niebo w gębie.
-
Truskawkowy sernik z nerkowców (bez pieczenia)
Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Sernik idealny. Bez ciężkiej, tłustej masy, z odżywczymi nerkowcami. Na orzechowo-daktylowym spodzie, mocno truskawkowy. Bez pieczenia, z surowych składników. Pyszny.
-
-
Cukinia z porem i kapustą pekińską
Szybkie danie na bazie cukinii, pora i kapusty pekińskiej. Świetny dodatek do kaszy lub ryżu.
-
Daikon gari - biała rzodkiew a'la imbir gari (dodatek do sushi)
Imbir gari był zbyt mocny, zbyt ostry dla większości moich gości. Kiedyś przyszło mi na myśl, że plasterki rzodkwi zamarynowane w zalewie z imbiru mogą go zastąpić. Patent sprawdził się znakomicie :) więc poszłam za ciosem i wykombinowałam własną zalewę, której używam, kiedy nie mam tej z imbiru. Oczywiście rzodkiew nie jest tak giętka jak imbir, ale smakuje świetnie.
-
Sushi nasze ulubione - z awokado, marynowaną białą rzodkwią i papryką
Robię sushi od 3 lat - dosyć szybko ustaliliśmy naszą ulubioną wersję i... tak zostało :) Uwielbiam te wszystkie kontrastujące smaki i tekstury. Nie chwaląc się (nadmiernie) są tacy, którzy wolą przyjść do nas niż do "suszarni" ;D. Zapraszając gości robimy jako starterek zupę miso - polecam.
Nie myślcie tylko, że ten przepis Was przerasta! Jest długi, bo dość szczegółowy :) Do przygotowania sushi konieczna jest specjalna, bambusowa mata (5-15 zł). Oprócz tego bardzo pomocny jest dobry, ostry nóż. Czym ostrzejszy, tym sprawniej pójdzie nam praca. Oczywiście wcale nie musi to być specjalny, japoński nóż :) chociaż takie są najostrzejsze. My używamy noża szefa kuchni (duży, proste ostrze), ale średni, ostry nóż z ząbkami też daje radę.
-
Żur lub żurek Babci Jutki
Prawdziwy wegański żurek!
-
|