puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
-
Nori wraps
autor: readeat
dieta: wegańska & RAW
Przepyszna mieszanka świeżych warzyw, odżywczych kiełków oraz kremowego sosu z orzechów nerkowca i soku pomarańczowego. Wszystko to owinięte w liście nori. Bezglutenowa, RAW bomba witaminowo-odżywcza! Alternatywa dla tortilli i naleśników.
-
Kotlety z soczewicy
Proste, smaczne, sycące, tanie danie :)
-
-
Spaghetti a la bolognese z warzywami
Na początek wrzucę rodzinny przepis na pyszne spaghetti. Zamiast mięsa użyłam tu granulatu sojowego, który ma bardzo podobną fakturę. Zwykle robię je z makaronem razowym, ale jeśli wolicie pszenny to też jest ok :) A proporcje najlepiej dobrać samemu, zależnie od tego dla ilu osób przygotowujemy posiłek.
-
Babeczki truskawkowe
autor: Olexy
dieta: wegańska
Babeczki są jednym z wielu sposobów na wykorzystanie truskawek w letnich wypiekach. Jednak świetnie smakują też w zimie, gdy mamy dostęp do mrożonych owoców - przywołują słoneczne wspomnienia i smaki lata :)
-
Curry z dynią i jabłkiem
autor: Olexy
dieta: wegańska
Pyszne, szybkie, jednogarnkowe curry ze składników, które bez problemów znajdziemy w polskich sklepach. W sezonie używam świeżej dyni, w innych miesiącach mrożonej - za każdym razem wychodzi tak samo smaczne :)
-
Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym
Do potrawy użyłam makaronu brązowego, bo zdrowszy, ale z białym tez będzie dobre : )
-
Ryż z warzywami po indyjsku
Przepis ten zaadaptowałam z książki "Kuchnia Kriszny". Kilkanaście lat temu książka ta była dla mnie jedynym źródłem przepisów wegetariańskich. W kuchni indyjskiej znamiennym jest to, ze przyprawy są podprażane na patelni na samym początku gotowania, później dodaje się pozostałe składniki.
-
Budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym
Pyszny "budyń" z kaszy jaglanej - mój synek go uwielbia :))
-
Quinoa, buraki i fasolka szparagowa - szybko, smacznie, kolorowo
Potrawa nie tylko jest pyszna, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Uczta dla podniebienia i oka, za to właśnie (oprócz ich smaku)lubię buraki! Dzięki quinoi (och, jak trudno to słowo odmieniać ;)) zyskuje także na wartości w kontekście odżywczym.
-
Chrupiąca sałatka z selerem naciowym
Idealna dawka witaminowa. Szybkie danie na ciepłe dni :)
-
Makaronowa sałatka z ciecierzycą
autor: Feria
dieta: wegańska
Na obiad i na kolację.
-
Krem z orzechów nerkowca i awokado
autor: lillamy
dieta: wegańska & RAW
Prosta pasta z nerkowców i awokado, która powstała zupełnie przypadkowo - miał być serek, ale nie odlałam wody i musiałam czymś zagęścić. Efekt końcowy - palce lizać!
-
Razowe placuszki
autor: Nula
dieta: wegańska
Pyszne placuszki idealne na słodkie śniadanie.
-
Sos a'la boloński / spaghetti bolognese z "wkładką" z fasoli i orzechów
...za to z orzechami i fasolą. Pomysł na przepis powstał przy obserwacji właściwości pieczonych burgerów ;)
-
-
-
-
-
Ciastka owsiano-owocowe z bakaliami
Miałam ochotę na coś słodkiego. Szukałam jakiegoś ciekawego przepisu w internecie i znalazłam właśnie ten. Ciastka są naprawdę smaczne, nadają się jako słodka przekąska w ciągu dnia lub podczas spotkań ze znajomymi :)
-
Makaron domowy (żytni)
autor: nanak
dieta: wegańska
Uwielbiam domowy makaron (domowe kluchy? ;-) ). Robię z różnych rodzajów mąki, jednak najczęściej z żytniej.
-
Najprostsze brownie
Najprostszy przepis na brownie, nie wymaga nawet mleka sojowego!
-
Nadziewana papryka z grilla czyli MARSZ PO DOBRY FARSZ nr 2
Kontynuacja części 1. Przedstawiam Wam drugi farsz, którego bazą są ziemniaki z dodatkiem suszonych pomidorów, czarnych oliwek, migdałów... Zapraszam do czytania i smakowania!
-
Nadziewana papryka z grilla czyli MARSZ PO DOBRY FARSZ nr 1
Brzmi może skomplikowanie, ale to pozory, warto spróbować i zerknąć też na przepis na farsz nr 2 :) Wychodzi przepyszne (i odżywcze!)
|