puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Data ostatniego logowania: Sep 4, 2014
Napisz do użytkownika
-
Bezglutenowe wegańskie pierogi z cebulą i wędzonym tofu
Gdy byłam na zwykłej diecie, pierogów nie robiłam, bo ogólnie nie byłam zainteresowana przesiadywaniem w kuchni i kulinarnymi eksperymentami. Zdarzyło mi się oczywiście pomocniczo lepić pierogi, przy okazji jakichś świąt i - z tego co pamiętam - nie było to łatwe. Dlatego bardzo się zdziwiłam, że pierogi bezglutenowe wyszły mi za pierwszym razem i to bez jakiejś walki i frustrujących momentów ;)
-
Bezglutenowy piernik że palce lizać!
Jak go zobaczyłam u weg-Anki, wiedziałam, że muszę zrobić wersję bezglutenową. Niby piernik jak piernik, ale coś w tym widoku śliwki zanurzonej w kakaowym cieście było niecodziennie smakowitego. Intuicja nie zawiodła. Rozpływa się w ustach, a śliwka (zanurzona w cieście) co któryś kęs smakuje jak płynna czekolada. Smakuje trochę jak bardzo udane pierniczki z nadzieniem (dawno temu jadłam takie glutenowe toruńskie, z nadzieniem i w polewie, i mi się po tym cieście przypomniały).
-
Łatwa pizza Chelonii (bezglutenowa, wegańska, bez pseudo sera)
Nie trafiłam jeszcze na wegański i bezglutenowy zamiennik sera, który by spełnił moje oczekiwania na pizzy czy w tostach. Próbowałam już z kupowanymi, jak i domowej roboty zamiennikami - za każdym razem żałowałam, że w ogóle położyłam to coś na pizzę ;) Stąd wzięła się potrzeba takiego skomponowania pizzy, by tego sera aż tak nie brakowało (zarówno smakowo, jak i w konsystencji). Zapewne każdy ma inne wyobrażenia na temat dobrej pizzy, ale polecam spróbować. A nuż się pokrywają z moimi ;)
-
Bezglutenowe ciasto bananowe z gruszkami i orzechami
Skoro sama szefowa zachwala, to muszę spróbować - pomyślałam. A że jabłka mi już nieco spowszedniały (zimą jakoś więcej ich w mojej diecie), to postanowiłam poeksperymentować z innymi owocami. Rezultaty zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie, bo ciasto - mimo paru istotnych zmian - wyrosło, szybko znika z foremki, a do tego jest bardzo łatwe.
-
Wrap z tempehem i jarmużem (wegański, bezglutenowy)
Wrapy to dobry pomysł na imprezę, a także na lunch do pracy czy na wycieczkę. Smakuje i na zimno i na ciepło, choć w tym pierwszym wydaniu 'naleśnik' zwykle robi się dosyć suchy, ale wystarczy chwila w mikrofalówce lub podgrzanie na patelni z odrobiną wody, by to zmienić.
Babeczki z nadzieniem (bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)
Używam owsianej z dodatkiem ryżowej, ale pewnie nie tylko taki mix się sprawdzi.
Chelonia
Jul 29, 2014
Cebulowy gryczany wegański chleb bezglutenowy z automatu (wegańska)
Przy takiej ilości składników ustawiam na 1kg i do średniego wypieczenia.
Chelonia
Jul 29, 2014
Wzmacniająca sałatka z kalafiora (wegańska)
Spróbowałam z tym Twoim sosem, Pat, i bardzo mi podeszło :) Robię z oleju sezamowego i musztardy francuskiej (uwielbiam, a do tego pojawił się nowy element kolorystyczny ;)) i z sokiem z limonki albo kapką octu bals. No kombinacji pewnie wiele, więc jak komu kubki smakowe podpowiedzą.. ;)
Chelonia
Jul 29, 2014
Bezglutenowe ciasto bananowe z gruszkami i orzechami (wegańska)
O, z mlekiem sojowym nie próbowałam :) Iza, ile go dodajesz? :)
Chelonia
Jul 29, 2014
Łatwa pizza Chelonii (bezglutenowa, wegańska, bez pseudo sera) (wegańska)
hehe s. to była pizza na Dzień Kobiet ;) stąd te kwiatki ;)
Chelonia
Jul 29, 2014
|