puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Brukselka z porem i suszonymi pomidorami w sosie z mleka kokosowego
Moja koleżanka Renata, robiąc "czyszczenie lodówki", czyli chcąc ugotować obiad z tego, co akurat ma, wpadła na genialny pomysł. Ja urozmaiciłam go dodatkowo pomidorami suszonymi :) Polecam jako dodatek do wszelkich makaronów, ryżu, kasz.
-
Frytki ze słodkich ziemniaków (Sweet Potato Fries)
Nie smakują tak samo jak tradycyjne frytki, bo jak sama nazwa mówi są słodkie. Słodkie ziemniaki w Polsce są dostępne tylko w niektórych sklepach, co mnie dziwi, bo są pyszne i dużo zdrowsze niż normalne ziemniaki. Charakteryzują się nietypowym podłużnym kształtem i czerwona skórką (nie mylić z czerwonymi ziemniakami!).
-
Kapusta z grochem
autor: Rena
dieta: wegańska
-
Kotleciki z soczewicy
Smaczne i dziecinnie proste, nawet kuchenny nowicjusz sobie poradzi.
-
Krokiety z kapustą kwaszoną i pieczarkami
autor: mikki
dieta: wegańska
Krokiety smakują wyśmienicie z barszczem czerwonym i mogą być zamiennikiem pierogów na Wielkanocny stół gdyż wymagają mniej pracy i są równie smaczne. Mi najbardziej smakują jeśli są troszkę ostrzej doprawione.
-
Marchewkada - jarzynowa potrawka z curry i czosnkiem
autor: ~baalberith
dieta: wegańska
Nie toleruję i nigdy nie tolerowałam selera, jednak w tej potrawce świetnie komponuje się z resztą warzyw. Po prostu zmienia swoje oblicze ;-D
Marchewkada pyszna jest sama, z puree ziemniaczanym lub ryżem, ale można też jej użyć jako bazę do innego wielowarzywnego sosu lub wrzucić do niej podsmażone kotlety sojowe.
-
-
-
Rumiane tofu z cebulką i orzechami
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
-
Soja z pieczarkami w sosie beszamelowym
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
-
Zupa gryczana z orzechami włoskimi
Zupa jest bardzo smaczna, lekka a sycąca zarazem. Robi się ją szybko i z łatwo dostępnych składników.
-
-
Kołduny litewskie (z farszem z granulatu sojowego)
Jest to potrawa, która kojarzy mi się z dzieciństwem, arcydzieło mojej babci;) Powiedzmy, że troszkę je ulepszyłam, ale tradycja pozostaje:)
-
-
-
Jabłkowe kluski kładzione
autor: nasse
dieta: wegańska
Miękkie, jesienne kluseczki w sam raz na rozgrzewające śniadanie. Zweganizowany przepis blogerki śniadaniowej.
-
Jarzynka z ogórków gruntowych
Pyszne na grzance albo z ziemniaczkami startymi w talarki i podsmażonymi na patelni, a nawet ze zwykłymi ziemniakami pyszne... :)
-
-
-
"Serowy" sos ze słonecznika
Bardzo sympatyczny sos, smakiem przypomina sos zrobiony z serka topionego; świetny do makaronu. Wielkim jego plusem jest to, że bazą jest słonecznik, a nie nerkowce (jak w większości wegańskich serowych produktów), co znacznie obniża koszt produkcji ;)
-
-
-
-
-
Duszona kapusta z koperkiem i koncentratem (na szybko)
Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub ryżem - jeśli nie odparujemy całej wody, robi się fajny sosik, który świetnie smakuje właśnie wymieszany z ziemniakami lub ryżem.
|