7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Cukinia smażona w "jajku-len" i bułce tartej

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Zrobiłam, ale 1 łyżkę lnu mielonego zalałam 1/2 szklanki wrzątku. Rozbełtałam dokładnie, obtaczałam posolone plastry cukinii w tym kleiku i mące gryczanej. Smażyłam na oliwie z obydwu stron. Wyszło cudownie złociste, chrupiące, bezgultenowe, wegańskie, cukiniowe co-nieco ;)Przyznaję,że bardzo podobne w smaku do panierowanej cukinii mojej Babci (oczywiście w jajku i bułce tartej) :)
~olaM May 1, 2014

no właśnie się dowiedziałam o tym, że mielony len to substytut jajka - i jestem w szoku. Podoba mi się!!!
~Mnemonique Jul 13, 2011

Komuś się udało to "lniane białko"? Bo zapaliłam się do pomysłu, gdzieś kiełkowały we mnie złe przeczucia, ale ignorowałam. I okazało się, że źle. Bo nawet jeśli nie wiem jak gęsty byłby "glutek" z siemienia, to w wysokich temperaturach (smażenie) robi się niemal płynny. Wszystko mi pospadało, a patelnię szorowałam długo, bo glutek tworzy cienką warstwę przypalenizny, trzeba skrobać (mam żeliwną patelnię).
Wykombinowałam alternatywę - mąką z wodą jako pseudo-jajko i obtoczyć w dużej ilości siemienia. w trakcie smażenia glutek się wytwarza, ale nie rozpływa się, a wszystko gruntownie zlepia, dość gruba panierka z tego wychodzi.
A z tym majonezem to zobaczę.
Morganka Sep 8, 2009

Ja używam mielonego siemienia lnianego do zagęszczania zup warzywnych. Łyżkę siemienia pod koniec gotowania.
~andrew Oct 28, 2004

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas