puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
-
Kotlety z ryżu i soczewicy
autor: Olexy
dieta: wegańska
Najprostsze na świecie kotlety z soczewicy, z zaledwie kilku składników. Myślę, że nie są żadną nowością (kotlety jak kotlety), ale dzięki przyprawie tandoori nabierają pysznego, indyjskiego aromatu.
'Magiczne' połączenie ryżu i soczewicy sprawia, że stanowią dobre źródło białka.
-
-
Kuskus z botwinką i soczewicą
Szybki, świeży, pełnowartościowy obiadek. W sam raz gdy najdzie nas ochota na pojawiającą się już w warzywniakach botwinkę...
-
Lasagna z dynią
Lasagna nie wymaga wielkich umiejętności ani szczególnych składników. Kluczem do sukcesu jest dużo beszamelu, dobrze doprawione nadzienie i przede wszystkim wielki kawał dyni. W zależności od grubości skóry i ilości pestek potrzeba około 2,5 - 3 kilogramów. Jeżeli mamy pod ręką dynię o cienkiej skórze, to spokojnie powinien wystarczyć 2,5 kg kawałek, a jeśli ma grubą skorupę i dużo pestek w środku, to lepiej mieć w zanadrzu nawet 3 kilogramy.
-
Lasagna z dynią
Lasagna nie wymaga wielkich umiejętności ani szczególnych składników. Kluczem do sukcesu jest dużo beszamelu, dobrze doprawione nadzienie i przede wszystkim wielki kawał dyni. W zależności od grubości skóry i ilości pestek potrzeba około 2,5 - 3 kilogramów. Jeżeli mamy pod ręką dynię o cienkiej skórze, to spokojnie powinien wystarczyć 2,5 kg kawałek, a jeśli ma grubą skorupę i dużo pestek w środku, to lepiej mieć w zanadrzu nawet 3 kilogramy.
-
Lazania owocowa
autor: pat
dieta: wegańska
-
Makaron chiński z warzywami (po zabrzańsku)
Żona chciała zamówić chińszczyznę z restauracji. Zagrała we mnie ambicja, że sam zrobię coś równie dobrego. W domu było parę warzyw i makaron, które pozwoliły odnieść sukces. Potrawę bardzo łatwo się przygotowuje. A wdzięczność i podziw w oczach żony - rzecz nieoceniona.
-
Makaron czakaron
Bardzo smaczna i prosta potrawa dla miłośników makaronu, proteiny sojowej i cebuli :)
-
Makaron razowy z brokułami i marchewką
autor: Luna7
dieta: wegańska
Szybkie i pyszne danie dla zabieganych. Wspaniale wygląda szary razowy makaron z zielonymi różyczkami brokułów i pomarańczową marchewką.
-
Makaron razowy z brokułami i marchewką
autor: Luna7
dieta: wegańska
Szybkie i pyszne danie dla zabieganych. Wspaniale wygląda szary razowy makaron z zielonymi różyczkami brokułów i pomarańczową marchewką.
-
-
Makaron smażony z cukinią
autor: moni
dieta: wegańska
Smakowało nawet psu mojej siostry, a to jest bardzo wybredny pies :)
-
Makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami
autor: Nula
dieta: wegańska
Pyszne i szybkie danie. Wspaniały aromat i smak nadaje olej z suszonych pomidorów.
-
-
-
Marchewka zimą na bogato
Słodko, kwaśno, tanio, rozgrzewająco z ryżem.
-
Marchewka zimą na bogato
Słodko, kwaśno, tanio, rozgrzewająco z ryżem.
-
Marchewka z wiórkami kokosowymi (wok)
Przepis inspirowany potrawami podejrzanymi w chińskiej dzielnicy.
-
Mrożenie kukurydzy
autor: EwaH
dieta: wegańska
O mrożeniu kolb kukurydzy prosto z pola.
-
Musztardowa kostka tofu
Konkretny smak musztardy nadaje tej potrawie wyrazu. Delikatny aromat duszonej cebuli wspaniale go uzupełnia. Zazwyczaj robię takie tofu z kaszą/ziemniakami i surówką.
-
Nadziewane portobello
autor: Luna7
dieta: wegańska
Czyli inaczej nadziewane duże pieczarki (każda ok. 100 g przed nadziewaniem) :)
-
-
|