7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Cukinia smażona w "jajku-len" i bułce tartej

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

cukinia
mielony len (siemię lniane) - 2 łyżeczki czubate
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukinie pokroić w plastry około 1cm grubości.

Przygotowanie "jajka":
Len z wodą (około 0,5 szklanki). Miara może być niedokładna, chodzi o to, aby uzyskać konsystencję białka z jajka :). Następnie włożyć do mikrofali lub na gaz, żeby się zagotowało.

W takim "jajku" zamoczyć plastry cukinii, a następnie obtoczyć w bułce tartej i włożyć na rozgrzany olej.

Smacznego :)

Wskazówki i uwagi:

Mielony len jest używany jako substytut jajka w wielu innych przepisach. Na przykład do zrobienia najprawdziwszego majonezu (przepis PO ANGIELSKU).
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: Oct 23, 2004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zrobiłam, ale 1 łyżkę lnu mielonego zalałam 1/2 szklanki wrzątku. Rozbełtałam dokładnie, obtaczałam posolone plastry cukinii w tym kleiku i mące gryczanej. Smażyłam na oliwie z obydwu stron. Wyszło cudownie złociste, chrupiące, bezgultenowe, wegańskie, cukiniowe co-nieco ;)Przyznaję,że bardzo podobne w smaku do panierowanej cukinii mojej Babci (oczywiście w jajku i bułce tartej) :)
~olaM May 1, 2014

no właśnie się dowiedziałam o tym, że mielony len to substytut jajka - i jestem w szoku. Podoba mi się!!!
~Mnemonique Jul 13, 2011

Komuś się udało to "lniane białko"? Bo zapaliłam się do pomysłu, gdzieś kiełkowały we mnie złe przeczucia, ale ignorowałam. I okazało się, że źle. Bo nawet jeśli nie wiem jak gęsty byłby "glutek" z siemienia, to w wysokich temperaturach (smażenie) robi się niemal płynny. Wszystko mi pospadało, a patelnię szorowałam długo, bo glutek tworzy cienką warstwę przypalenizny, trzeba skrobać (mam żeliwną patelnię).
Wykombinowałam alternatywę - mąką z wodą jako pseudo-jajko i obtoczyć w dużej ilości siemienia. w trakcie smażenia glutek się wytwarza, ale nie rozpływa się, a wszystko gruntownie zlepia, dość gruba panierka z tego wychodzi.
A z tym majonezem to zobaczę.
Morganka Sep 8, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kalarepka z bułką tartą (wegańska)
Soja na cebuli z bułką tartą (lakto-wege)
Kapusta (z wody) z bułką tartą (wegańska)
Makaron z warzywami i bułką tartą (wegańska)
Szpinak z tofu w bułce tartej (wegańska)
Cukinia smażona (plastry) (wegańska)
Kiełki KaBom (smażone w bułce tartej) (bez ograniczeń)
Fasola Jaś ze śliwkami suszonymi i bułką tartą (wegańska)
Rzodkiew / rzodkiewki na ciepło z bułką tartą (wegańska)
Cukinia smażona pod plastrami sera (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas