7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Cukinia smażona w "jajku-len" i bułce tartej
Średnia ocena:
[3.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [4]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:cukinia
mielony len (siemię lniane) - 2 łyżeczki czubate bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie:Cukinie pokroić w plastry około 1cm grubości.
Przygotowanie "jajka": Len z wodą (około 0,5 szklanki). Miara może być niedokładna, chodzi o to, aby uzyskać konsystencję białka z jajka :). Następnie włożyć do mikrofali lub na gaz, żeby się zagotowało. W takim "jajku" zamoczyć plastry cukinii, a następnie obtoczyć w bułce tartej i włożyć na rozgrzany olej. Smacznego :) Wskazówki i uwagi:Mielony len jest używany jako substytut jajka w wielu innych przepisach. Na przykład do zrobienia najprawdziwszego majonezu (przepis PO ANGIELSKU).
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: Oct 23, 2004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
no właśnie się dowiedziałam o tym, że mielony len to substytut jajka - i jestem w szoku. Podoba mi się!!!
~Mnemonique Jul 13, 2011
Komuś się udało to "lniane białko"? Bo zapaliłam się do pomysłu, gdzieś kiełkowały we mnie złe przeczucia, ale ignorowałam. I okazało się, że źle. Bo nawet jeśli nie wiem jak gęsty byłby "glutek" z siemienia, to w wysokich temperaturach (smażenie) robi się niemal płynny. Wszystko mi pospadało, a patelnię szorowałam długo, bo glutek tworzy cienką warstwę przypalenizny, trzeba skrobać (mam żeliwną patelnię).
Wykombinowałam alternatywę - mąką z wodą jako pseudo-jajko i obtoczyć w dużej ilości siemienia. w trakcie smażenia glutek się wytwarza, ale nie rozpływa się, a wszystko gruntownie zlepia, dość gruba panierka z tego wychodzi. A z tym majonezem to zobaczę. Morganka Sep 8, 2009 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kalarepka z bułką tartą (wegańska)Soja na cebuli z bułką tartą (lakto-wege) Kapusta (z wody) z bułką tartą (wegańska) Makaron z warzywami i bułką tartą (wegańska) Szpinak z tofu w bułce tartej (wegańska) Cukinia smażona (plastry) (wegańska) Kiełki KaBom (smażone w bułce tartej) (bez ograniczeń) Fasola Jaś ze śliwkami suszonymi i bułką tartą (wegańska) Rzodkiew / rzodkiewki na ciepło z bułką tartą (wegańska) Cukinia smażona pod plastrami sera (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~olaM May 1, 2014