puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Ostry kuskus z pomidorem
Smaczne danie o wyraźnym ostrym smaku.
-
Pakora
autor: ryfka
dieta: wegańska
Popularna w południowej Azji, głównie w Indiach, a także w Wielkiej Brytanii, gdzie popularne jest wszystko co indyjskie i gdzie można kupić pakorę niemal na każdym rogu. Podawana jako przekąska lub starter.
-
Pasta sezamowo-daktylowa do kanapek, tostów, naleśników
autor: pat
dieta: wegańska
GzyraKi: "Pasta jest szybka i prosta w robocie. Jest (wybaczcie słowo) bos-ka! Ma silne właściwości uzależniające. Najlepiej sprawdza się do chleba chrupiącego z opiekacza. Ale gdyby naleśniki strzelić, też by było dobrze."
-
Pęczak z kiełkami ciecierzycy i zielonym koperkiem
Fajne, szybkie, sycące danie. Idealnie pasuje do wiosennych surówek.
-
-
-
-
-
Pizza pszenno-razowa (dla mnie najlepsza)
Kolejna próba stworzenia idealnego i zdrowego ciasta pizzowego i... wreszcie udana!
-
Plow czyli ryż z marchewką
autor: ATG
dieta: wegańska
1) Kuchnia ukraińska
2) Można gotować taki plow z dowolnymi warzywami zamiast marchewki (lub razem z marchewką), np. pomidorami z pieczarkami, dodać paprykę, kiszone grzyby - to na Ukrainie.
3) Ja najbardziej lubię nadziewać takim plowem "lawasz" (taka ukraińska tortilla/naleśnik - w Polsce można tym zastąpić lawasza). I polewam nadzienie sosem meksykańskim (pikantnym pomidorowym). A zamiast sałatki - "kwaszonaja kapusta" czyli kiszona kapusta.
-
Pomarańczowe curry warzywne
autor: joa
dieta: wegańska
Szybkie, efektowne, kolorowe i bardzo smaczne danie.
-
Pomarańczowe curry warzywne
autor: joa
dieta: wegańska
Szybkie, efektowne, kolorowe i bardzo smaczne danie.
-
-
Pomidorowy sos do makaronu z cukinią i czosnkiem
Pyszny sos pomidorowy a'la Bolognese z cukinią zastępującą granulat sojowy. Wymyśliłam ten przepis dla mojej mamy, która nie może jeść strączkowych, więc musiałam czymś zastąpić granulat. Wyszło naprawdę zacnie.
-
-
Puree dyniowo-ziemniaczane
autor: ~wd
dieta: wegańska
Bajecznie kolorowe :)
-
Puree z fasoli i marchwi z bakaliami
autor: admin
dieta: wegańska
Ula: "Wygląd tego dania nie jest zbyt..., ale smak za to jest niezrównany."
-
Pyzy drożdżowe z kuchenki mikrofalowej
autor: ~mika
dieta: wegańska
Genialne w swej prostocie! Grażyna: "drożdżowe pyzy, które ja robię specyficzne – kwadratowe lub prostokątne, bo zamiast je gotować na parze, wkładam surowe wyrośnięte ciasto do naczynia żaroodpornego i gotuję w kuchence mikrofalowej. Efekt smakowy jest taki sam, poza tym krojąc pyzy zyskuję więcej porowatej powierzchni, w którą wsiąka sos, np. pieczarkowy – to przesądza o smaku potrawy."
-
-
-
Racuchy z cukinią na słodko
Kiedy pierwszy raz jadłam u babci (wtedy jeszcze z jajkami i mlekiem) trochę zdziwiło mnie, że posypane są cukrem... jednak okazuje się, że cukinia na słodko jest nie tylko jadalna, ale i bardzo smaczna :)
-
-
Rosti (roesti) - szwajcarskie placki ziemniaczane
autor: pat
dieta: wegańska
Inaczej niż polskie placki przygotowuje się je z podgotowanych, grubo startych ziemniaków. Jak to w Szwajcarii, często podaje się je ze stopionym żółtym serem na wierzchu. Można też z podsmażoną cebulką lub jakąś surówką.
-
-
Ryż / gotowanie ryżu w pięciu wariantach - przepis podstawowy
autor: ryfka
dieta: wegańska
Nie znoszę gotowania ryżu w woreczkach, chyba przede wszystkim dlatego, że nie jest on po ugotowaniu sypki, a zawartość torebki można kroić w plasterki :) Moim sposobem na ryż jest ugotowanie go z 1/2 łyżeczki curry, taki ryż szczególnie pasuje do sosów w stylu azjatyckim.
|