puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Makaron ze szparagami, czosnkiem i chili
Nieduża ilość chili nadaje aromat i uatrakcyjnia wizualnie potrawę, ale wcale nie powoduje, że wszystko jest piekielnie ostre, bo ostrość jest równoważona przez oliwę. Wszystko robi się błyskawicznie - przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie makaronu.
-
Marchewka duszona z selerem naciowym
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ania D.: "Doskonałe w smaku danie, łączące łagodność marchwi z delikatną nutką selera."
-
-
Placki z tartej cukini
autor: pat
dieta: wegańska
Agata: "Pyszności. Bardzo polecam. Można podawać jako przystawkę na ciepło albo jako dodatek do dania. Ja jem 'saute', posypane gruboziarnistą solą."
-
Racuchy pszenno-razowe z jabłkami i rodzynkami
Zdrowsza, a równie pyszna wersja typowych drożdżowych racuchów :)
Pachną dzieciństwem, smakują wyśmienicie, zwłaszcza z dodatkiem jogurtu greckiego wymieszanego z miodem. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno jako przekąska.
-
-
-
-
-
Sos cebulowy z zieleniną
Jest to najszybszy do wykonania sos jaki znam (przy okazji najtańszy), idealny w warunkach akademickich.. Polecam do polewania ryżu, szczególnie w połączeniu z kotletami sojowymi.
-
-
Spagetti Siciliana (z bakłażanem)
autor: ~Asiu
dieta: wegańska
Przepis dostałam od rodowitej Włoszki prosto z Sycylii. Danie łatwe w przygotowaniu i smaczne.
-
-
Szparagi au naturel (smażone solo lub z pomidorkami)
autor: Kinga
dieta: wegańska
Tak przygotowane szparagi zachowują swój aromat. Opcjonalnie można dodać pomidorki koktajlowe - nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje :)
-
-
-
Bakłażanowy MiszMasz (z parówkami, fasolą i warzywami)
autor: soozi
dieta: wegańska
Przepis pochodzi jak to czasem bywa: z przypadku :)
-
Bigos z cukinii
Delikatne w smaku, łatwe i stosunkowo szybkie. Moim zdaniem baaardzo smaczne :)
-
"Bigos" z czerwonej kapusty z suszonymi owocami
autor: Tora
dieta: wegańska
Nie wiem skąd ten przepis wziął się w moim domu. Odkąd pamiętam Mama zawsze robiła taką kapustkę i bardzo nam wszystkim smakowała.
-
-
-
Ciecierzyca z marchewką i mieloną kolendrą
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ania D.: "Dziś wymyślone, zrobione na obiad, bardzo nam smakowało. Proste i szybkie danie obiadowe, akurat dobre na czas warzywnej posuchy."
-
Ciecierzyca z suszoną śliwką
Tanie i błyskawiczne danie, które niemal dowolnie można modyfikować, w zależności co się ma w lodówce ;)
-
Dynia duszona z cebulą i pomidorami (sos)
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Jeśli mamy malakser lub coś podobnego, to sos robi się błyskawicznie. Właśnie wykorzystanie startej dyni (i spora ilość cebuli) różni ten przepis od innych z takimi składnikami.
-
Dynia duszona z grzybami
autor: Kinga
dieta: wegańska
Można zjeść z pieczywem, można zastosować jako dodatek do obiadu albo sos do makaronu lub kaszy. Co komu pasuje :)
|