7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Racuchy pszenno-razowe z jabłkami i rodzynkami

Zdrowsza, a równie pyszna wersja typowych drożdżowych racuchów :)
Pachną dzieciństwem, smakują wyśmienicie, zwłaszcza z dodatkiem jogurtu greckiego wymieszanego z miodem. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno jako przekąska.


Średnia ocena: [4.5 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 szklanki mąki pszennej
1,2 szklanki mąki pszennej razowej (ja użyłam typ 2000)
szczypta soli
50 g drożdży (pół standardowego opakowania)
1 łyżka cukru trzcinowego (można zastąpić białym, jak ktoś lubi...)
2 szklanki mleka (1/2 litra) (w wersji wegan może być sojowe)
1 jajo (nie próbowałam bez, ale myślę, że można zastąpić zmiksowanym bananem czy mąką ziemniaczaną)
3 duże jabłka albo 5 małych :)
pół szklanki rodzynek
olej do smażenia, np z pestek winogron, palmowy (oliwa się tu nie nada raczej)

opcjonalnie:
- płatki owsiane (ja daję 4 łyżki)
- zarodki pszenne (3 łyżki)
- cynamon
- starta wanilia i co kto tam lubi
- łyżka alkoholu, np. wódki lub rumu

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wymieszać, zrobić wgłębienie, do wgłębienia pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać 1/2 szklanki lekko podgrzanego (nie gotującego się) mleka.
Zostawić tak przygotowany rozczyn na 10-15 minut.

Dodać resztę mleka, jajko, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać je do wyrośniętego ciasta. Do tego rodzynki i ew. płatki owsiane, zarodki, cynamon itp. Żeby racuchy podczas smażenia chłonęły mniej tłuszczu, można dodać do ciasta łyżkę alkoholu. Ciasto razem z owocami musi być dość gęste, owoce mocno oblepione. Można zostawić jeszcze z kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia, chociaż i tak rosną na patelni :)

Smażyć na rozgrzanym oleju. Nakładać na patelnię drewnianą łyżką, smażyć z 2 stron na złocistobrązowy kolor. Smacznego !!!

Wskazówki i uwagi:

W moich racuchach przeważa mąka biała. Można spróbować zrobić bardziej razowe racuchy, ale mogą wtedy wyjść mniej puszyste - nie wiem, jeszcze tak nie próbowałam :)
Nadesłał(a) lucky roll, dnia: Apr 8, 2010
Źródło/autor przepisu: Moja wariacja na temat przepisu na tradycyjne racuchy ze strony mojewypieki.blox.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Udały się! A ciasto wylazło mi z miski już po 20 minutach, więc może nawet nie trzeba tak długo na nie czekać :P
Karciulla Feb 17, 2013

Zrobiłam wersję wegańską, z mlekiem owsianym wymieszanym z ciepłą wodą i mąką kukurydzianą zamiast jajka. Rosły jak szalone, ładnie się smażyły, ale bardzo, bardzo nasiąkały tłuszczem. Help, co z tym fantem zrobić? Wymyśliłam, że pewnie jajko ścinając się blokuje dostęp oleju. Więc jak sobie poradzić bez niego?
pokonewka Dec 8, 2010

W tym przypadku zamiast jajka dobrze sprawdza się mąka kukurydziana + woda. W odróżnieniu od banana, nie wpływa na smak racuchów (tzn. nie wiem, czy banan akurat w tym przypadku by wpłynął, ale zwykle gdy zastępuję jajka bananem, jego posmak jest odczuwalny, powoli zaczynam mieć tego dosyć ;))
ToniJoHenry Sep 18, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Racuchy drożdżowe z jabłkami i rodzynkami (bez mleka) (wegańska)
Pizza pszenno-razowa (dla mnie najlepsza) (wegańska)
Chleb razowy pszenno-owsiany (na drożdżach) (wegańska)
Razowy pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem (wegańska)
Ryż pieczony z jabłkami i rodzynkami (wegańska)
Pizza pszenno-żytnia razowa ze szpinakiem lub ananasem i kukurydzą (wegańska)
Sałatka ryżowa na słodko, z jabłkami i rodzynkami (lakto-wege)
Ciastka francuskie z jabłkami lub gruszkami i rodzynkami (bez ograniczeń)
Racuchy (ovo-wege)
Śródziemnomorskie racuchy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas