7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Bigos z cukinii

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

A ja sobie wkroiłem jeszcze do tego parpykę czerwoną i było spoczko ;)
Pan Ładny Sep 15, 2013

Odnośnie wypowiedzi Mja i dyskuzji na temat nazewnictwa potraw, za profesorem Jarosławem Dumanowskim, dr hab. nauk historycznych: "Dziś bigos oznacza kapustę z dodatkiem mięsa, podczas gdy do staropolskiego bigosu nie dodawano kapusty. To była potrawa z siekanych ryb, mięs lub raków z dodatkiem cytryny, limonki i octu. Z czasem drogie, elitarne cytryny i limonki zastąpiono kiszonymi ogórkami, kapustą, jabłkami. We współczesnej wersji tego dania proporcje zostały całkowicie odwrócone i kapusta niemal wyparła mięso."
Nie czepiajmy się więc pierdół. Nazewnictwo to tak naprawdę sprawa umowna.
ryfka Sep 6, 2013

super przepis , moj numer popisowy, samkuje nawet ludziom ktorzy nie lubia cukini :)
dusic tylko troche dluzej wszytsko , az cukinia bedzie miekka i przejdzie innymi skladnikami , mmmmm :)
bigos dobra nazwa, u mnie w domu zawsze sie tak mowilo .
~Krystian Feb 18, 2013

Odnośnie wypowiedzi Mja. Jeśli uważasz że nazwa bigos nie pasuje (ze względu na składniki w "oryginalnym" bigosie), to nie powinnaś także proponować nazw ratatouille ( typowy skład to bakłażany,cukinia, papryka pomidory) ani tym bardziej leczo (oryginalne węgierskie leczo to papryka, pomidory i cebula plus smalec i wędzona słonina bez udziału cukini). Jeśli chodzi o szczegółowość. Ale nie czepiajmy się, jak dla mnie może być nazwa bigos. :-D. Pozdrawiam
~Jagienka Jul 8, 2012

Co do wypowiedzi Mja - czepiasz się, po co?
Do Magdy M - zaczynam zauważać, że masz rację w tym co mówisz.
~Ilona Oct 3, 2011

Zamiast bulionu dałam sos sojowo-grzybowy, nie miałam rozmarynu. I wyszło pyszne!!! Teraz czekam na ryż i zobaczymy jak będzie z ryżem smakować. Ale tak to pyszniutkie.
~Ilona Aug 27, 2011

Można wziąć zwykły bulion bez glutaminianu i dodać np. suszone grzyby 9wcześniej trochę namoczone i pokrojone na kawałki).
zabrzanin May 17, 2010

a gdzie znalezc taka kostke bulionu grzybowego bez glutaminianu?
MiauczyKotek May 12, 2010

Jeżeli cukinię trzeba obrać ze skórki i/lub wydrążyć z pestek, to znaczy, że jest zdecydowanie przerośnięta. Powinno się zrywać cukinie, gdy są wielkości długiego ogórka lub niewiele większe, a kupując, wybierać okazy takiej wielkości. Zamiast kilogramowej cukinii lepiej wziąć kilka mniejszych.
MagdaM Feb 16, 2010

Wiedziałem od dawna, że w sieci jest wiele przepisów na "Bigos z cukinii". Oczywiście, jeśli będziemy purytankami/purytanami, to powiemy, że to bzdura, bo w klasycznym bigosie musi być kapusta oraz siekane mięso. Przypominam jednakże, że jest słowo "bigosować", czyli siec coś na kawałeczki i w przenośni można chyba potrawę przesiekaną i wymieszaną nazwać bigosem. Tak więc do osób (bo to nie mój wymysł) które umieściły rożne tak nazwane przepisy na rożnych forach bądźmy wyrozumiali i wyrozumiałe.

Ja zaproponowałem tylko po lekturze już istniejących przepisów:
1. Jako megaleń rezygnację z obierania cukinii (wszędzie indziej uznaną za konieczną)
2. Dopracowałem w praktyce czasy gotowania
3. Zaproponowałem swoją mieszankę przypraw
Pozdrawiam :)
zabrzanin Aug 26, 2009

Nie bardzo rozumiem na jakiej zasadzie nadałeś nazwę "bigos" :P "Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej i litewskiej potrawa z kapusty i mięsa" Mięso się wycina of course, ale nadal mamy kapustę. Tu jej jakoś nie widzę... Już lepiej pasuje ratatouille, albo po prostu leczo.
Mja Aug 26, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas