 
				
			
			7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
		w tym 4933 wegańskich
|  napisz do nas  pomoc / FAQ | |
|  | 
|  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | << powrót do przepisu Bigos z cukinii- Komentarze do przepisu - Odnośnie wypowiedzi Mja i dyskuzji na temat nazewnictwa potraw, za profesorem Jarosławem Dumanowskim, dr hab. nauk historycznych: "Dziś bigos oznacza kapustę z dodatkiem mięsa, podczas gdy do staropolskiego bigosu nie dodawano kapusty. To była potrawa z siekanych ryb, mięs lub raków z dodatkiem cytryny, limonki i octu. Z czasem drogie, elitarne cytryny i limonki zastąpiono kiszonymi ogórkami, kapustą, jabłkami. We współczesnej wersji tego dania proporcje zostały całkowicie odwrócone i kapusta niemal wyparła mięso." Nie czepiajmy się więc pierdół. Nazewnictwo to tak naprawdę sprawa umowna. ryfka 2013-09-06 13:43:14.894 
			
			
			super przepis , moj numer popisowy, samkuje nawet ludziom ktorzy nie lubia cukini :)
 dusic tylko troche dluzej wszytsko , az cukinia bedzie miekka i przejdzie innymi skladnikami , mmmmm :) bigos dobra nazwa, u mnie w domu zawsze sie tak mowilo . ~Krystian 2013-02-18 18:03:42.585 
			
			
			Odnośnie wypowiedzi Mja. Jeśli uważasz że nazwa bigos nie pasuje (ze względu na składniki w "oryginalnym" bigosie), to nie powinnaś także proponować nazw  ratatouille ( typowy skład to bakłażany,cukinia, papryka pomidory) ani tym bardziej leczo (oryginalne węgierskie leczo to papryka, pomidory i cebula plus smalec i wędzona słonina bez udziału cukini). Jeśli chodzi o szczegółowość. Ale nie czepiajmy się, jak dla mnie może być nazwa bigos. :-D. Pozdrawiam
			 ~Jagienka 2012-07-08 10:19:05.571 
			
			
			Co do wypowiedzi Mja  - czepiasz się, po co?
 Do Magdy M - zaczynam zauważać, że masz rację w tym co mówisz. ~Ilona 2011-10-03 17:38:03.217 
			
			
			Zamiast bulionu dałam sos sojowo-grzybowy, nie miałam rozmarynu. I wyszło pyszne!!! Teraz czekam na ryż i zobaczymy jak będzie z ryżem smakować. Ale tak to pyszniutkie.
			 ~Ilona 2011-08-27 15:44:21.437  Można wziąć zwykły bulion bez glutaminianu i dodać np. suszone grzyby 9wcześniej trochę namoczone i pokrojone na kawałki). zabrzanin 2010-05-17 00:45:21.321  a gdzie znalezc taka kostke bulionu grzybowego bez glutaminianu? MiauczyKotek 2010-05-12 13:25:43.193  Jeżeli cukinię trzeba obrać ze skórki i/lub wydrążyć z pestek, to znaczy, że jest zdecydowanie przerośnięta. Powinno się zrywać cukinie, gdy są wielkości długiego ogórka lub niewiele większe, a kupując, wybierać okazy takiej wielkości. Zamiast kilogramowej cukinii lepiej wziąć kilka mniejszych. MagdaM 2010-02-16 22:18:07.772  Wiedziałem od dawna, że w sieci jest wiele przepisów na "Bigos z cukinii". Oczywiście, jeśli będziemy purytankami/purytanami, to powiemy, że to bzdura, bo w klasycznym bigosie musi być kapusta oraz siekane mięso. Przypominam jednakże, że jest słowo "bigosować", czyli siec coś na kawałeczki i w przenośni można chyba potrawę przesiekaną i wymieszaną nazwać bigosem. Tak więc do osób (bo to nie mój wymysł) które umieściły rożne tak nazwane przepisy na rożnych forach bądźmy wyrozumiali i wyrozumiałe. Ja zaproponowałem tylko po lekturze już istniejących przepisów: 1. Jako megaleń rezygnację z obierania cukinii (wszędzie indziej uznaną za konieczną) 2. Dopracowałem w praktyce czasy gotowania 3. Zaproponowałem swoją mieszankę przypraw Pozdrawiam :) zabrzanin 2009-08-26 14:51:35.639  Nie bardzo rozumiem na jakiej zasadzie nadałeś nazwę "bigos" :P "Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej i litewskiej potrawa z kapusty i mięsa" Mięso się wycina of course, ale nadal mamy kapustę. Tu jej jakoś nie widzę... Już lepiej pasuje ratatouille, albo po prostu leczo. Mja 2009-08-26 13:16:20.848 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |  | 
| © 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas | 
Pan Ładny 2013-09-15 00:08:48.479