7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pasta soczewicowo-warzywna (studencka)

Wyjeżdżasz na studia? Będą trudności z gotowaniem? Nie lubisz kupowanych pasztetów sojowych z glutaminianem i modyfikowaną soją? Przeraża Cie perspektywa permanentnego chleba z serem (lub bez)? Ta idea jest dla Ciebie ;-)

Średnia ocena: [4.2 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka soczewicy (czerwonej lub zielonej)
2 duże marchewki (można wykorzystać warzywa z gotowania bulionu)
1 duży por
2 ząbki czosnku
natka pietruszki

majeranek świeży lub suszony
sól
pieprz
kurkuma
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Soczewicę, pokrojone w duże kawałki marchewki, pora i czosnek gotować, aż będą miękkie.

Warzywa odcedzić. Marchewki utrzeć, pora i czosnek przetrzeć. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i oliwę. Wszystko razem zmielić, zmiksować lub po prostu pognieść (zależy, jaką kto lubi konsystencję). Można przedtem chwilę podsmażyć/podusić na oliwie.

Wskazówki i uwagi:

Można oczywiście zrobić tego mniej, w miarę potrzeb. Można też przełożyć do słoiczków, zawekować, zapasteryzować i otwierać w miarę potrzeby - nie wiem, jak długo wytrzymuje, bo zwykle długo nie stoi ;-)
Nadesłał(a) Marta Jermaczek, dnia: Sep 28, 2004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zacna :) Może dzięki marchewce a może odpowiedniemu ugotowaniu (lekkiemu rozgotowaniu) soczewicy ma idealnie gładką, bardzo przyjemną, lekką konsystencję. Podoba mi się, bo często pasty z soczewicy mają "szorstką" fakturę ;)
Wykorzystywałam pozupne warzywa, a soczewicę gotowałam wg. mojego ulubionego przepisu z czosnkiem i sokiem z cytryny: puszka.pl/przepis/3059-soczewica-jak_gotowac_.html
Na 1/2 porcji dałam 1 płaską łyżeczkę kurkumy i 1 soli + 2 suszonego majeranku. Do tego ostatniego nie byłam przekonana, bo średnio lubię, ale się sprawdził i.. właściwie nawet go nie czuć ;) Jeszcze imbir by mi tu pasował. Jak zawsze do marchewki :)
patrycccja Jun 18, 2014

Smaczna, moja dwuletnia córka się nią zajadała, ale dla mnie trochę zbyt sucha.
~Ula Oct 11, 2011

Pasta jest przepyszna!!! Próbowałam zrobić na dłużej niestety wytrzymała u mnie tylko pół dnia bo każdy był nagle głodny:> Pychotka!
~jola Dec 8, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Soczewicowa warzywna zupa z kawałkiem glonów kombu (wegańska)
Pasta soczewicowo-marchwiowa (z chrzanem lub bez) (wegańska)
Pasta soczewicowo - groszkowo - fasolowo - pieczarkowa (wegańska)
Włoszczyzna - pasta warzywna do pieczywa (wegańska)
Pyszna pasta warzywna na chlebek (wegańska)
Pasta warzywna z soczewicą i tofu (wegańska)
Pasta warzywna wege-śmege (wegańska)
Tanioch studencki (wegańska)
Pasta / pasztet warzywny (z selera, marchewki i ew. pieczarek) (ovo-wege)
Groch studencki po bretońsku (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas