7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Czekoladki (pralinki) z migdałami lub orzechami, bez mleka

Robiłam je już kilkukrotnie - wbrew pozorom są łatwe i szybkie do zrobienia, a jaki efekt! Kiedy zanosiłam je do pracy, rozchodziły się na pniu. :D Ze względu na skład (gorzka czekolada, silken tofu + orzech) nie są to śmieciowe słodycze i nadają się nawet dla osób dbających o linię :)

Średnia ocena: [5.0 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

100 g silken tofu
85 g czekolady gorzkiej (np. 70%)
1 łyżka słodu zbożowego lub syropu klonowego [*]
mała szczypta soli - koniecznie!
ew. jakieś aromaty (np. waniliowy, pomarańczowy lub mocny napar kawy)

migdały lub orzechy laskowe
wiórki kokosowe, ale nie za drobne
ew. kandyzowana skórka pomarańczowa
+ foremki silikonowe do czekoladek (najlepiej okrągłych lub owalnych) lub mini papilotki (papierowe foremki jak do mufinek)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (garnek z wrzątkiem, na to drugi garnek lub metalowa miska z czekoladą + ew. 1-2 łyżki wody, często mieszamy) lub mikrofali (350 W, zaczynamy od 2 minut, mieszamy i wstawiamy na kolejna minutę aż będzie płynna).

Tofu (najlepiej o temp. pokojowej) miksujemy na gładko. Dodajemy do czekolady razem z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy - jeśli tofu za bardzo ochłodziło czekoladę, to jeszcze raz dajemy do kąpieli wodnej/ na minutkę do mikrofali.

Teraz przechodzimy do robienia pralinek. Łyżeczką wkładamy na dno foremki trochę czekolady, na to orzech/migdał i znów czekolada. Wierzch obficie posypujemy wiórkami.

W wersji łatwiejszej i wcale nie mniej ładnej nakładamy czekoladę do pożądanej wysokości i wbijamy migdała tak, żeby w połowie wystawał. Również posypujemy wiórkami. Kandyzowana skórka pomarańczowa też świetnie pasuje do czekolady.

Pralinki wstawiamy do lodówki, żeby zastygły - godzina to chyba minimum.

Wskazówki i uwagi:

Szczypta soli naprawdę jest konieczna - uzupełnia i pogłębia smak czekoladowych słodyczy :) Nerkowce się nie nadają, bo są za miękkie - jedząc czekoladki w ogóle nie czuć, że w środku jest jakiś orzech ;)

Bazą tego przepisu jest wymarzony mus / polewa czekoladowa z silken tofu. W sumie można wykorzystać dowolną inną masę czekoladową, np. z mlekiem kokosowym - byle po zastygnięciu miała odpowiednią twardość.

Uwaga: najlepsze do spożycia w ciągu 2-3 dni, ponieważ później, ze względu na dużą zawartość wody (z silken tofu) i jej parowanie, stopniowo twardnieją.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Oct 15, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Zwykłe tofu ma inną konsystencję, więc generalnie trzeba by pokombinować z tofu i wodą lub mlekiem sojowym. Zastanawiałam się, czy by tak wyszło, ale nigdy nie próbowałam.
patrycccja May 23, 2012

Silken tofu można dostać bez problemu w sieci sklepów Organic Food w galeriach handlowych.
zochna May 23, 2012

Czy ze zwykłym tofu naturalnym wyjdą? Zdobycie silken tofu graniczy z cudem, a nie chcę się bawić w sklepy internetowe...
ego-in-Arcadia May 23, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Manna owocowa (bez mleka!) (wegańska)
Szyszki (ciastka) z migdałami i orzechami (bez ograniczeń)
Christsollen - ciasteczka bakaliowe bez jajek i mleka (wegańska)
Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez) (wegańska)
Sos beszamelowy z mąki kukurydzianej, bez mleka! (wegańska)
Racuchy drożdżowe z jabłkami i rodzynkami (bez mleka) (wegańska)
Makagigi - makowe "sezamki" z orzechami lub migdałami (wegańska+miód)
Szpinak z mielonymi migdałami lub innymi orzechami/pestkami (wegańska)
Serowe pralinki (lakto-wege)
Wegeciasto owsiane z bananami i bakaliami - bez mąki, jajek i mleka! (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas