7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Czekoladki (pralinki) z migdałami lub orzechami, bez mlekaRobiłam je już kilkukrotnie - wbrew pozorom są łatwe i szybkie do zrobienia, a jaki efekt! Kiedy zanosiłam je do pracy, rozchodziły się na pniu. :D Ze względu na skład (gorzka czekolada, silken tofu + orzech) nie są to śmieciowe słodycze i nadają się nawet dla osób dbających o linię :)
Średnia ocena:
[5.0
z 6 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [8]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:100 g silken tofu
85 g czekolady gorzkiej (np. 70%) 1 łyżka słodu zbożowego lub syropu klonowego [*] mała szczypta soli - koniecznie! ew. jakieś aromaty (np. waniliowy, pomarańczowy lub mocny napar kawy) migdały lub orzechy laskowe wiórki kokosowe, ale nie za drobne ew. kandyzowana skórka pomarańczowa + foremki silikonowe do czekoladek (najlepiej okrągłych lub owalnych) lub mini papilotki (papierowe foremki jak do mufinek) Przygotowanie:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (garnek z wrzątkiem, na to drugi garnek lub metalowa miska z czekoladą + ew. 1-2 łyżki wody, często mieszamy) lub mikrofali (350 W, zaczynamy od 2 minut, mieszamy i wstawiamy na kolejna minutę aż będzie płynna).
Tofu (najlepiej o temp. pokojowej) miksujemy na gładko. Dodajemy do czekolady razem z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy - jeśli tofu za bardzo ochłodziło czekoladę, to jeszcze raz dajemy do kąpieli wodnej/ na minutkę do mikrofali. Teraz przechodzimy do robienia pralinek. Łyżeczką wkładamy na dno foremki trochę czekolady, na to orzech/migdał i znów czekolada. Wierzch obficie posypujemy wiórkami. W wersji łatwiejszej i wcale nie mniej ładnej nakładamy czekoladę do pożądanej wysokości i wbijamy migdała tak, żeby w połowie wystawał. Również posypujemy wiórkami. Kandyzowana skórka pomarańczowa też świetnie pasuje do czekolady. Pralinki wstawiamy do lodówki, żeby zastygły - godzina to chyba minimum. Wskazówki i uwagi:Szczypta soli naprawdę jest konieczna - uzupełnia i pogłębia smak czekoladowych słodyczy :) Nerkowce się nie nadają, bo są za miękkie - jedząc czekoladki w ogóle nie czuć, że w środku jest jakiś orzech ;)
Bazą tego przepisu jest wymarzony mus / polewa czekoladowa z silken tofu. W sumie można wykorzystać dowolną inną masę czekoladową, np. z mlekiem kokosowym - byle po zastygnięciu miała odpowiednią twardość. Uwaga: najlepsze do spożycia w ciągu 2-3 dni, ponieważ później, ze względu na dużą zawartość wody (z silken tofu) i jej parowanie, stopniowo twardnieją.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: Oct 15, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Silken tofu można dostać bez problemu w sieci sklepów Organic Food w galeriach handlowych.
zochna May 23, 2012
Czy ze zwykłym tofu naturalnym wyjdą? Zdobycie silken tofu graniczy z cudem, a nie chcę się bawić w sklepy internetowe...
ego-in-Arcadia May 23, 2012 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Manna owocowa (bez mleka!) (wegańska)Szyszki (ciastka) z migdałami i orzechami (bez ograniczeń) Christsollen - ciasteczka bakaliowe bez jajek i mleka (wegańska) Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez) (wegańska) Sos beszamelowy z mąki kukurydzianej, bez mleka! (wegańska) Racuchy drożdżowe z jabłkami i rodzynkami (bez mleka) (wegańska) Makagigi - makowe "sezamki" z orzechami lub migdałami (wegańska+miód) Szpinak z mielonymi migdałami lub innymi orzechami/pestkami (wegańska) Serowe pralinki (lakto-wege) Wegeciasto owsiane z bananami i bakaliami - bez mąki, jajek i mleka! (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
patrycccja May 23, 2012