7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa-krem dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym

Pyyyyycha! Inspirowana zupą marchewkową z imbirem i mlekiem kokosowym. Dyniowa ma jednak inny charakter, bo daleko jej do słodyczy marchwi :)

Średnia ocena: [4.4 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

dynia pokrojona w kostkę - ok. 2,5 l
kawałek imbiru (ok. 1 cm kawałek lub więcej)
200 ml (1/2 puszki) mleka kokosowego 60%
sól
pieprz (najlepiej biały - ze względu na kolor i delikatność)
1/3 gałki muszkatołowej, utartej
ew. kolendra mielona
ew. natka kolendry do posypania

Przygotowanie:

Dynię obieramy, usuwamy środek z pestkami, kroimy w niedużą kostkę - im cieńsza, tym szybciej się ugotuje. Podlewamy wodą (min. pół szklanki), gotujemy. Dynia ma być miękka, nie musi być rozgotowana, więc 10-15 min. w zupełności powinno wystarczyć.

Imbir obieramy - zeskrobujemy skórkę łyżeczką, tak jest najłatwiej i najbardziej ekonomicznie :) Ścieramy na tarce o drobnych oczkach, włókna odciskamy z soku i wyrzucamy.

Dynię razem z imbirem traktujemy blenderem. Dolewamy mleko kokosowe, a jeśli zupa jest za gęsta, to również wodę. Doprawiamy do smaku. Soli powinno być sporo. Mielona kolendra ma delikatny smak, więc nie zmieni charakteru zupy, ale uzupełni jej smak - lubię ją dodawać.

Wskazówki i uwagi:

Mnie najbardziej odpowiada zupa ze zwykłej pomarańczowej dyni, jaką najczęściej można spotkać w polskich sklepach. Próbowałam też z dyni piżmowej (jasnopomarańczowa "gruszka") - faktura zupy jest odrobinę inna, bardziej "skrobiowa". Różnica nie jest duża, ale ja wolę zwykłą dynię :)

Można zajadać samą, z zieleniną, grzankami lub prażonymi pestkami. Smacznego :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2011-10-17 10:21:55.315
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Moim zdaniem marchewka niepotrzebnie zasladza te zupe, a nic fajnego nie wprowadza, sprobuj nei dodwac nastepnym razem :)
efedrina 2014-09-02 18:21:19.213

Zupa po doprawieniu musi się nieco odstac i przegryzc z przyprawami. Początkowo doprawianie niewiele dawało. Dopiero po godzinie jest znacznie lepiej :) Z nijakiego budyniu w końcu zrobiła się calkiem przyjemna zupa krem :)
Kociabanda 2014-09-02 15:20:07.399

Stało się. Zrobiłam (podwójną porcję, by nie dzielić puszki kokosowego mleka). W pierszej wersji (zgodnej z przepisem + dwie duże marchewki) wyszło mdlo. Konsystencja zaś przypominała gęsty budyn :D W rondelku dogotowalam trochę wywaru (mam w lodówce wywar instant z tutejszego przepisu). Podbilo nieco smak, ale nadal łyżka w garze stoi, a zupa w smaku nadal jakas nijaka :( Walczę jeszcze, ale póki co mam duży gar dyniowo-imbirowego budyniu ;)
Kociabanda 2014-09-02 14:50:02.87

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - delicje! (wegańska)
Zupa-krem kukurydziana z curry i mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa-krem z brokułów z mlekiem kokosowym (wegańska)
Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem i kurkumą (wegańska)
Jesienna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, curry i imbirem (wegańska)
Zupa-krem z zielonego groszku z miętą i mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa-krem z czerwonej soczewicy z ziemniakami i mlekiem kokosowym (wegańska)
Krem z kalarepy z mlekiem kokosowym (wegańska)
Krem z dyni z mlekiem kokosowym (wegańska)
Krem z buraków z mlekiem kokosowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas