7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Śmietana słonecznikowa

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Świetny patent. Wszystkie zupy teraz tak zabielam.
Kociabanda 2015-07-09 11:42:15.59


perfekcyjnie komponuje się z zupą, wcale nie czuć że zabielona jest słonecznikiem. Mieliłam ziarna ręcznym blenderem i nawet nie przeciskałam śmietany przez sito- w zupie "grudki" były naprawdę ledwo zauważalne.
zyberka 2015-06-23 17:46:06.931

Zrobiłam :-) Nawet osoba niezbyt przekonana do innowacji, uznała jej smak za prawie idealny, bardzo bliski śmietanie :-) Dziękuję Iwo-na ♥
Euphoria 2013-08-03 18:52:05.832

nie jest to zbyt odkrywcze stwierdzenie, ale ta śmietana jest super :) widzę ją również jako twarożek, jak się da mniej oleju, a więcej wody, no i nie trzeba się wtedy martwić grudkami :)
~smo 2013-05-26 13:23:31.851

Madeline - trudno powiedzieć, jak długo można tą śmietanę przechowywać, nie dłużej jak 2-3 dni i optycznie nie będzie ona wyglądała apetycznie, bo zmielone ziarna słonecznika ciemnieją.
Iwo-na 2013-05-10 16:27:24.119

jak długo można przechowywać śmietanę?
~Madeline 2013-02-03 17:04:12.935

Zrobiłam śmietanę wg wskazówek Luny7 i majczi.
Z uprażonymi ziarnami śmietana smakuje zupełnie inaczej, nie jest źle, ale mi jest właśnie za mało "mdła", za mało "śmietankowa", to już zupełnie coś innego o dość wyraźnym własnym smaku. Ale nie powiem - jeśli zapomnę namoczyć ziarna to je podprażam ;-)
majczi! - Twoja wersja jest genialna! Chyba powinnaś zamieścić osobny przepis, bo to już praktycznie zupełnie inna śmietana! Osobiście olej i sok z cytryny(nie tak dużo jak Ty) domiksowuję dopiero po odcedzeniu słonecznika. I wtedy mamy właściwie śmietanę z mleka słonecznikowego, a nie śmietanę słonecznikową :-)
Dziękuję Dziewczyny!
Iwo-na 2012-08-28 14:56:34.145

muszę przyznać, że uzależniłam się od tej śmietany, jest genialna! robię ją ostatnio bardzo często, ale według mnie sok z cytryny jest tu niezbędny. dodaję go około łyżki lub nawet więcej, żeby czuć było ten kwaskowaty posmak (w końcu to śmietana). oleju dodaję ostatecznie kilka łyżek, reszta to woda, ale letnia, bo łatwiej się miksuje. obowiązkowo przecedzam przez sitko, a z pozostałości robię marchewkowo-słonecznikowe kotleciki. mizeria z tą śmietaną jest przepyszna!!! tak samo inne sałatki, których nie jadłam od x lat. naprawdę polecam wam ten przepis, ułatwia i uprzyjemnia wegańskie życie :D.
majczi 2012-08-09 00:31:21.591


śmietana bardzo dobra, tylko należy długo miksować. dodałam odrobinę soku z cytryny, żeby zneutralizować słonecznikowy posmak. myślę, że na słodko też by się sprawdziła, kiedyś to wypróbuję, tylko wtedy dodam jeszcze więcej soku z cytryny. a jeśli nie chcecie drobinek słonecznika, to polecam przetrzeć na końcu śmietanę przez bardzo gęste sitko - kremowa i bez żadnych grudek.
majczi 2012-07-14 14:45:08.264

mi wyszła z drobinkami ale tylko dlatego że nie moczyłam tylko uprażyłam i zalałam wrzątkiem i krótko blendowałam. ale do zupy pieczarkowej całkiem zacnie
tiny 2012-06-24 15:13:21.86

Luna7 - ta smietana sama w sobie rzeczywiscie jest "jakas mdla" (ale ta oryginalna swoja droga tez). Po dodaniu smietany do potrawy nalezy po prostu ja jeszcze raz przyprawic. Chociaz Twoj pomysl z prazeniem ziaren jest dobry - wyprobuje na pewno i dam znac :-)
Iwo-na 2012-05-02 15:31:44.1

Wyszła mi jakaś mdła.
Druga wersja (z podprażonych ziaren, zamiast namaczanych) jest wspaniała! :) Chociaż wtedy już nie jest raw ;)
Luna7 2012-05-02 07:41:17.9


Ostatnio robiłam sos pieczarkowy ze śmietaną słonecznikową (puszka.pl/przepis/2360-farsz_lub_sos_pieczarki_w_smietanie_slonecznikowej.html) - wyszedł pycha! Jedna uwaga: słonecznik musi zostać bardzo dokładnie zmielony, inaczej jego drobinki będą widoczne i mogą budzić skojarzenia z czymś zwarzonym. Słonecznik błyskiem i idealnie mieli się w młynku do kawy, ale blenderem też daje radę - tylko już nie tak błyskiem ;)
patrycccja 2012-04-30 13:37:04.88

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas