7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tofu własnej produkcji

W oryginalnej, wschodniej kuchni, do ścięcia białka na serek używano skał zawierających związki wapnia zamiast kwasku cytrynowego. Obecnie, w przemyśle spożywczym używa się do tego celu chlorku wapnia - CaCl2.

Średnia ocena: [3.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [17]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka soi
0,5 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

Wypłukać soję i namoczyć przez noc.
Zmiksować z 6 szklankami wody i przecedzić przez ściereczkę. Zmiksować ponownie z 4 szklankami i przecedzić. Mleko sojowe zagotować przez 5 minut. Po odstawieniu z ognia dodać sól i kwasek cytrynowy (sok z cytryn), mieszać przez chwilę. Po 20 minutach odcedzić serek przez durszlak. Zostawić do odcieknięcia na 2-3 godziny.
Nadesłał(a) Gandalf, dnia: Jun 21, 2000
Źródło/autor przepisu: przepis ogólnie znany
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja też zrobiłam pierwszy raz z kupnego mleka sojowego. Na dodatek słodzonego i waniliowego (Alpro) :) Wyszedł cudownie pyszny twarożek, jak taki deserek dla dzieci, jestem w szoku. Na 1 litr mleka kupnego użyłam soku z 1 dużej cytryny. Smak cytryny jest wyczuwalny, ale wanilia jednak dominuje.
Planowałam zrobić tofurnik,ale serek wyszedł tak pyszny, że zjedliśmy go na kolację z makaronem, posypany domowym cukrem waniliowym. To był mój ulubiony deser-posiłek jak byłam mała (twarożek z makaronem i cukrem waniliowym), więc rozpływam się z zachwytu.
Będę robić częściej tofu ze słodzonego mleka. Wychodzi znacznie "gładsze" niż to kupne i kompletnie nie ma posmaku soji. Gdyby nie komentarze pod tym przepisem nie wpadłabym na tak genialny pomysł. Chociaż mleka sojowego z Biedry raczej nie używam, bo dla mnie jedzie chemią.
Do odważnych świat należy :)
~Marta Jan 29, 2015

Bardzo fajny przepis. Natomiast nie trzeba używać soku aż z 2 cytryn, wystarczy z 1 i też wyjdzie przy takiej ilości soi.
~Nikita Feb 3, 2013

OpenWorld - polecam Tobie zrobić tofu według tego przepisu: puszka.pl/przepis/4770-pyszne_twarde_tofu_bez_cytryny.html Mi zawsze wychodzi, a smak tofu porównywalny ze sklepowym! Muszę się przyznać, że jeszcze nie robiłam tofu na soku cytrynowym, kiedyś jednak spróbuję, bo rzeczywiście takie tofu może przypominać w smaku twarożek...
Iwo-na Nov 16, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Cukier waniliowy własnej produkcji (wegańska)
Chlebki pita własnej produkcji (wegańska)
Wiśnie w soku własnym (wegańska)
Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
Pieczarki w sosie własnym, na maśle (lakto-wege)
Ser topiony własnej roboty (bez ograniczeń)
brzoskwinie pasteryzowane we własnym soku (wegańska)
Pieczarki faszerowane pomysłem własnym (wegańska)
Śliwki na zimę (w soku własnym) (wegańska)
Przyprawa curry własnej roboty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas