7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sernik z tofu z brzoskwiniami

Średnia ocena: [4.8125 z 16 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [19]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na blachę 25x40 cm (dla 4 osób)

0,5 kg tofu (2 kostki)
3/4 torebki budyniu waniliowego
1 szkl. cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 cytryny
garść rodzynek
1 puszka brzoskwiń w syropie

spód/ kruszonka:
1,5 szkl. białej mąki
0,5 szkl. pszennej razowej mąki
5 czubatych łyżek cukru
0,5 szkl. oleju słonecznikowego
1 torebka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Cytryny sparz wrzątkiem, na tarce obetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Rodzynki umyj dokładnie, połowę brzoskwiń pokrój w drobną kostkę.

Tofu zmiel w maszynce do mielenia 2 razy. Dodaj budyń, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny, rodzynki i pokrojone brzoskwinie. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj kruszonkę. Mąkę białą i razową przesiej przez sito do miski, wymieszaj dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Dolej oleju i wetrzyj go w mąkę, najlepiej ręką, tak żeby mąka nabrała konsystencji wilgotnego piasku. Wtedy dodaj 4 łyżki syropu z brzoskwiń i jeszcze raz wszystko dokładnie rozetrzyj ręką.

Otrzymaną w ten sposób kruszonkę podziel na dwie równe części. Jedną połową wysyp równomiernie dno blachy do pieczenia. Wyłóż na nią masę z tofu i posyp resztą kruszonki.

Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw sernik na 50-60 minut. Na upieczonym serniku kruszonka powinna być złotego koloru.

Wskazówki i uwagi:

Tofu zamiast mielić w maszynce można przecisnąć przez "wyciskarkę" do ziemniaków albo popracować widelcem.

Mąkę zamiast przesiewać można napowietrzyć np. trzepaczką.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2009-05-11 19:13:55.747
Źródło/autor przepisu: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, Uczta Wegetariańska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Zrobiłam je ostatnio na wesele siostry (weganie muszą sie przyzwyczaić że na imprezy muszą przynosić jedzenie dla siebie;-))
Ciasto przepyszne,pachnące i wyszło go sporo.
Niestety zjadłam tylko kawalek(na sprobunek przed weselem) a drugiego dnia widziałam już tylko pustą blachę :-(
Nie tylko mi posmakowało :P
amanda3601 2015-01-05 23:07:57.428

też wydaje mi się, że warto spróbować w mniejszej formie. ja robię wersję niewegańską z twarogu, więc następnym razem kupię po prostu cały kubełek:) potwierdzam, bardzo słodki, ale dla mnie to akurat na plus
Muzo Natchniuzo 2013-09-25 21:58:29.917


Pominęłam rodzynki i cytryny i wprowadziłam troszkę innych zmian, ale efekt super! Zwłaszcza, że było to moje pierwsze ciasto;) Polecam!!
panika 2012-07-09 21:36:34.995

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sernik z brzoskwiniami (bez ograniczeń)
Czterowarstwowy sernik z tofu (pieczony) (wegańska)
Sernik z tofu i manny (tofurnik) (wegańska)
Sernik z tofu czekoladowy - pyszny (wegańska)
Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska)
Black & white - sernik z tofu jedwabistego z bananami (wegańska)
Tofurnik z mango, czyli sernik z tofu (wegańska)
Cytrynowy sernik z tofu i kaszy jaglanej (wegańska)
Sernik jagodowy z tofu na zimno, z jagodową galaretką (wegańska)
Bowle z brzoskwiniami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas