7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Biszkopt wegański

Istnieją już dwa podobne przepisy na puszce: biszkopt wegański - bez jajek i wegański tort czekoladowy z wiśniami. Upiekłam obydwie wersje i zostaję jednak przy tej, którą znałam wcześniej, z trochę innymi proporcjami składników. Oto przepis:

Średnia ocena: [4.9 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [33]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

(Podaję ilości z oryginalnego przepisu, a w nawiasie 1,5 porcji, którą ja zawsze piekę)
2 filiżanki(150 ml) mąki (380 g)
2 łyżeczki sody oczyszczonej (3 łyżeczki)
1 filiżanka cukru (240 g)
1 opakowanie cukru waniliowego lub aromat
10 łyżek oleju (190 ml)
1 filiżanka wody (może być gazowana)
1/2 filiżanki mleka roślinnego (ja dodaję całość 1,5 filiżanki - 350 ml - mleka roślinnego)
ew. 2-3 łyżki kakao

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać, dodać olej i mleko/wodę, dobrze zmiksować. Jeśli chcecie upiec tort czekoladowy można dodać 2-3 łyżki kakao.

Piec w tortownicy, w temp. 180 st. C około 45 minut.

Wskazówki i uwagi:

Biszkopt można przełożyć czym tylko chcecie! Oto kilka propozycji:
- dowolnym dżemem (pyszności! i zróbcie to najlepiej na dzień przed jedzeniem, wtedy ciasto i dżem dobrze się "przegryzą");
- kremem na bazie budyniu;
- świeżymi bananami (pokrojone w plasterki, skropione cytryną i wymieszane do pierwszej "lepkości");
- innymi owocami surowymi lub z kompotu;
- masłem orzechowym;
- kremem czekoladowym a la nutella.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: Feb 24, 2012
Źródło/autor przepisu: http://tierrechtskochbuch.de/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Upiekłam ten biszkopt zgodnie z zaleceniami autorki. Wyszedł przeolbrzymi, ale pękł mi z wierzchu. Jest to bardzo nieestetyczne, co zrobić, żeby wyrósł ładnie ale nie miał brzydkich bruzd, które nie wiem jak zasłonić? Czy to wynika z tego, że w cieśnie za dużo jest sody? (dałam mniej niż w przepisie 2,5 łyżeczki), czy może powinien piec się cały czas na termoobiegu?
Scansenmuseum Mar 28, 2015

Wiem, że odkopuję starą dyskusję, ale może kogoś uchroni to od głupiej wpadki, takiej jak moja :( Zaciekawiona przepisem podanym przez OpenWorld zrobiłam go, bez sprawdzenia u źródła (na blogu) i niestety, ale w oryginale jest: 2szkl mąki i 1szkl cukru, nie odwrotnie. Mojego "biszkopta" musiałam wylać a piekarnik oskrobać, bo ciasto najpierw się spieniło i wylało, a potem opadło i zostało takie płynne :( Ech, szkoda.
agamaja Sep 8, 2014

W jakiej wielkości tortownicy pieczecie, ten na 1,5 porcji? Rozumiem że do ciasta trzeba dodać i wodę i mleko?
~q85 Mar 31, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Biszkopt wegański - bez jajek! (wegańska)
Wegański biszkopt bez tłuszczu (wegańska)
Biszkopt 3 (ovo-wege)
Biszkopt 2 (ovo-wege)
Biszkopt (ovo-wege)
Biszkopt z amarantusem (ovo-wege)
Biszkopt zaparzany (ovo-wege)
Biszkopt na białkach (ovo-wege)
Biszkopt z owocami (ovo-wege)
Biszkopt z serem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas