7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

majczi : komentarze użytkownika

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    


Drożdżówka wegańska z kruszonką (wegańska)
o, czyli jednak! to będę to miała na uwadze następnym razem, dziękuję za radę :). w takim razie może wiesz Natko jak zrobić razowe bez zakalca? więcej drożdży, więcej wody? bo istnieją razowe ciasta drożdżowe, czy chleb drożdżowy pełnoziarnisty też jest :P
majczi 2014-01-09 02:27:04.368

Drożdżówka wegańska z kruszonką (wegańska)
wyszedł mi trochę zakalec, ale who cares, zrobiłam z jabłkami i cynamonem, więc jest pyszne, daję 5/5 :P ciekawe czemu zakalec, raczej nie przez to, że dodałam połowę mąki razowej, hmm?
majczi 2014-01-06 18:34:29.858

Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem) (wegańska)
ciasto kruche powinno się po wyrobieniu (wymieszaniu składników) schłodzić w lodówce 15-30 minut. dziwne że nie ma tego w przepisie.
majczi 2013-12-30 20:35:06.073

Kremowy sos koperkowy (lakto-wege)
Ryfko, czy możesz napisać jak zrobiłaś te pulpety z granulatu? wyglądają bardzo apetycznie...
majczi 2013-12-30 17:07:17.86

Mleko kokosowe (wegańska)
często robię mleko kokosowe, ale zawsze tyle ile potrzebuję, nie na zapas. wiórki najpierw zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut, potem miksuję z wodą i przecedzam. do ciasta, kaszki, koktajlu, zupy czy sosu idealne, ale w kawie ZAWSZE mi się waży, nawet jak dodaję samą śmietankę.
majczi 2013-12-28 17:14:58.676

Kapusta pekińska duszona z sosem sojowym, czosnkiem i natką (wegańska)
wow, nie przypuszczałabym,że kapusta pekińska na ciepło jest taka dobra :) błyskawicznie się robi, smażyłam ją ok. 8 minut a i tak wyszła za miękka. tylko coś z tą cebulą nie bardzo, bo po tak krótkim smażeniu była dalej surowa, następnym razem albo pokroję ją cienko, albo najpierw usmażę samą. ps. porównania do młodej kapusty jak najbardziej trafne!
majczi 2013-12-28 16:31:05.831

Puree ziemnaczane z kalafiorem zapiekane pod żółtym serem (lakto-wege)
jak wrzucisz do rozgrzanego piekarnika to niedługo - ok. 10 minut. ale wszystko zależy do piekarnika, więc po prostu obserwuj, kiedy ser się przypiecze.
majczi 2013-12-26 15:31:00.757

Makowy budyń jaglany (śniadaniowy) (wegańska)
PYSZNE!!!!! bardzo lubię budyń jaglany, ale ten to w ogóle przeszedł sam siebie :D. nawet nie wiem co tu dużo pisać, myślę, że każdy powinien spróbować :). z moich modyfikacji:
-dodałam namoczone wiórki kokosowe przy miksowaniu, nie czuć ich, a całość robi się bardziej "mleczna"
-rodzynki tylko sparzyłam i dodałam do zmiksowanego kremu, żeby było je czuć, a sam krem posłodziłam cukrem
-w miseczkach wmieszałam delikatnie miód gryczany i ten dodatek zdecydowanie polecam,ew. jakiś konkretny w smaku słód/sos klonowy też myślę, że dadzą radę
-miksowałam budyń długo - ok. 6 minut na wysokich obrotach, w termomiksie. piszę to po to, bo sama gdy robiłam pierwszy raz budyń jaglany trochę się zraziłam, bo nie mogłam uzyskać gładkiej struktury, a sekret tkwi właśnie w cierpliwym miksowaniu :). aha, dodałam też trochę wody, bo inaczej mikser w ogóle by nie ruszył. nie wpłynęło to na konsystencję, bo budyń jak napisała Ola i tak gęstnieje.
majczi 2013-12-23 20:05:51.401

Makowa pychota - niby jogurcik makowo-bakaliowy (wegańska)
mam mieszane uczucia - deser jest tak sycący, że zjadłam tylko dwie łyżeczki i więcej nie byłam w stanie, więc to jest zasadnicza kwestia, która odróżnia go od jogurtu ;). ale w smaku dobre - faktycznie smakuje jak masa makowa, resztę chyba zjem z ryżem albo z makaronem,, bo tak łyżeczką to nie ma szans! myślę, że z owsianką by się fajnie komponowało.
majczi 2013-12-19 19:09:58.747

Niezwykły pęczak (smażony z czosnkiem i aromatycznymi przyprawami) (wegańska)
miałam ugotowaną większą ilość pęczaku z brązową soczewicą, a że już nie chciałam ich jeść z pomidorami trzeci dzień z rzędu, to wypróbowałam ten przepis :). no i wyszło bardzo dobre, zamiast dymki usmażyłam normalną cebulę, z przypraw dodałam jeszcze garam masala i pieprz ziołowy, chilli pominęłam. sos sojowy bardzo dopełnia smak, więc polecam skropić nim kaszę po nałożeniu. myślę, że pasowałby tu olej sezamowy, no ale niestety go nie miałam.
majczi 2013-12-19 17:20:51.505

Gotowany ryż z jabłkami - dietetyczny (wegańska)
przepyszne, nic dodać, nic ująć :). ostatnio bardzo często robię na kolację, można dodać łyżkę śmietany/jogurtu, ale bez też jest świetne.
ps. ja wolę taki klejący ryż, dlatego gotuję najtańszy długoziarnisty. także nie musi być paraboiled :).
majczi 2013-12-17 14:13:07.619

Krupnik (wegańska)
Dana, ale mam nadzieję, że odlewasz tę szarą wodę? ;) bo to są przecież wszystkie zanieczyszczenia z kaszy, dlatego powinno się ją płukać przed gotowaniem.
majczi 2013-12-15 20:34:37.874

Kapusta biała z soczewicą (wegańska)
bardzo dobre! na maśle roślinnym przesmażyłam najpierw 4 cebule pokrojone w piórka i do nich wrzuciłam kapustę. oprócz tego dodałam słoiczek koncentratu pomidorowego, kostkę warzywną i trochę sproszkowanej papryki. wymieszałam z makaronem pełnoziarnistym. obiad na trzy dni, lubię to :).
majczi 2013-12-15 16:56:18.959

Orszada (napój chłodzący) z migdałów (wegańska & RAW)
dzięki, już zapytałam, mają na dniach otworzyć sprzedaż na allegro. tylko trochę wysoka cena, muszę przekalkulować czy mi się to opłaca ;)
majczi 2013-12-11 11:44:48.177

Orszada (napój chłodzący) z migdałów (wegańska & RAW)
Aniu, gdzie kupiłaś to urządzenie? szukam na necie i nie ma :(
majczi 2013-12-10 16:50:50.405

Kasza gryczana z fetą / pleśniakiem i pomidorami (lakto-wege)
pyszne! co prawda zmodyfikowałam przepis, dodając jeszcze ugotowaną soczewicę brązową, prażony słonecznik i pestki dyni, a pomidory (krojone z puszki) wrzuciłam na chwilę do podduszonej cebulki. użyłam sera camembert (bez podpuszczki zwierzęcej!, bo zaraz się posypią komentarze znawców od wszystkiego), wydaje mi się że lazur mógłby być za mocny do tego dania. przyprawiłam to wszystko tymiankiem i mielonym pieprzem. jeśli chodzi o proporcje to na 1 osobę: 1/3-1/2 szklanki kaszy nieugotowanej, 2 pomidory, 1/2 camemberta.
majczi 2013-12-10 16:29:59.342

Sałatka imprezowa (ryżowa) (lakto-ovo-wege)
dobra, dodałam jeszcze paprykę.
majczi 2013-12-03 15:28:25.381

Bardzo prosty wegański bigos z grzybami leśnymi (tudzież pieczarkami) (wegańska)
mama zrobiła ostatnio, nie wiem czy wszystko identycznie jak w przepisie, ale składniki na pewno takie same - użyła grzybów leśnych (suszonych) i dodała trochę suszonych śliwek. przepyszny jest :)
majczi 2013-12-02 08:56:34.725

Kapusta biała z pieczarkami na maśle (wegańska)
mmm pyszne :) dodałam tylko nieco sosu sojowego i zmniejszyłam ilość masła, reszta przepisu bez zmian. gotową kapustę wymieszałam z pełnoziarnistym makaronem i tym sposobem mam łazanki, mniam.
majczi 2013-11-28 18:26:17.454

Soja a'la orzeszki (wegańska)
fajna alternatywa dla orzeszków :) piekłam w piekarniku, soję wymieszałam najpierw z olejem, papryką ostrą, curry i garam masala.
majczi 2013-11-25 20:30:56.953

Muffinki czekoladowo-kawowe (wegańska)
zmodyfikowałam przepis tj. użyłam mąki owsianej i razowej, trochę mniej cukru, mniej oleju i bez czekolady i generalnie są wilgotne i bardzo smaczne, ale kawy w ogóle nie czuć oO. nic a nic, a napar był mocny (dwie czubate łyżeczki na 1/2 szklanki wody, kawa mielona).
majczi 2013-11-20 21:15:38.753

Zupa ze słodkich ziemniaków i jabłek (wegańska)
w Almie też są :)
majczi 2013-11-18 20:05:21.823

Mleko sojowe (wegańska)
hmm mam trochę mieszane uczucia co do tego mleka. generalnie wychodzi całkiem dobre - lepsze niż ze standardowego przepisu na sojowe, ale gorsze niż sklepowe. przede wszystkim nie nadaje się do kawy, mimo że było gorące i przefiltrowane dwa razy przez gazę, to i tak się zważyło. do kaszki, owsianki czy placków pewnie będzie dobre, ale chyba za bardzo lubię kawę z mlekiem, żeby porywać się ponownie na produkcję :). aha, koszt 1,5 litra to 2,50 zł (przy 10 zł za 1 kg soi).
majczi 2013-11-13 14:31:27.096

Mleko ryżowe / napój ryżowy (wegańska)
niedobre... ten napój smakuje jak woda po gotowaniu ryżu, a w dodatku ma konsystencję kleiku!! nie pomogło dosładzanie, przelewanie przez gazę, nic - wszystko do wylania. szkoda, bo szukam ciągle tańszej alternatywy mleka sojowego, może i to mleko nią jest, ale do spożycia się na pewno nie nadaje.
majczi 2013-11-10 20:19:40.788

Domowe płatki drożdżowe (wegańska)
wow,dziwne że dopiero teraz natknęłam się na ten przepis. muszę koniecznie zrobić te płatki, bo sklepowe są dość drogie, a ja używam ich w sumie codziennie. szkoda, że będą już praktycznie bezwartościowe, chociaż zastanawia mnie co z wit. b12 - skoro płatki są jej popularnym źródłem, to nie wierzę żeby były nią sztucznie wzbogacane - to byłoby bez sensu,prawda? więc liczę na to, że chociaż ona zostanie w tych płatkach :)
majczi 2013-11-10 17:30:12.504

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas